BG online

Psihološka prva pomoć

Zbog čega pristajem da budem u toksičnoj vezi?

Godinama sam u toksičnom odnosu iz kojeg nisam sposobna da odem. 

Imala sam dugu i predivnu vezu pre njega i nije da ne znam kako jedan zdrav odnos treba da izgleda dok sa njim ništa nije bilo zdravo. Ne mogu ni da opišem ukratko sve kroz šta sam prošla. Sve vidim i svesna sam svega, nisam neko kome se proda laž pa da poverujem i zato oprostim. Ja znam da me laže i opet isto uradim. Svim silama sam obećavala sebi da naredni put kad se javi neće biti tako, da ću ga odbiti i ne uspem u tome, a ne dobijem ništa, kako je moguće da toliko ne volim sebe kad to dozvoljavam, ne znam kako sa tim da se izborim…
“Više je razloga zašto ostajemo u toksičnom odnosu:
Nisko samopoštovanje
Veza između niskog samopoštovanja i toksične veze je dvosmerna. Osobe sa niskim samopoštovanjem sklone su da ulaze u toksične veze, a ostanak u takvim vezama im dodatno narušava samopoštovanje i samopouzdanje. Ako ne cenimo i ne volimo sebe dovoljno, onda nije čudno što ostajemo u odnosu sa partnerom koji nas tako i tretira- kao da nismo vredni. Osobe sa niskim samopoštovanjem imaju i niže kriterijume i očekivanja od partnera i kvaliteta veze.
Strah od samoće
Ako procenjujemo da je za nas bolje da budemo u bilo kakvom odnosu nego sami, onda će i bilo kakav odnos imati vrednost sam po sebi po principu „bolje išta nego ništa“. Zbog straha da ne budemo sami ne samo da ostajemo u lošem odnosu već ne pružamo sebi ni priliku da upoznamo nekog sa kim će nam biti lepo.
Lična investicija
Što smo više uložili u partnerski odnos to će nam biti teže da ga prekinemo i dezinvestiramo se. Uložimo svoje vreme, emocije, trpimo, borimo se i nadamo, nekad ostajemo ne zato što ne želimo da izgubimo partnera, već ne želimo da izgubimo svoje snove i nadanja.
Uloga spasioca
Ponekad, “biramo” loše partnere sa nekim nesvesnim ciljem da ćemo ih mi i naša ljubav popraviti ili izlečiti. Paradoksalno, iza trpljenja lošeg odnosa mogu stajati visoko narcistična očekivanja da mi možemo sve da izdržimo ali da ćemo na kraju da pobedimo, odnosno promenimo lošeg partnera.
Strah od bliskosti
Nesvesno biramo lošeg partnera jer nam to omogućava da budemo u odnosu u kojem nećemo moći da ostvarimo pravu emocionalnu bliskost, jer bi to značilo da možemo da budemo duboko povređeni. Ovako znamo sa kim imamo posla, pa balansiramo između emocionalne bliskosti i distance.
Vezanost za primarnu porodicu
Nekad toksična veza i loš partner omogućavaju da regulišemo svoj problematičan odnos sa porodicom porekla. Biramo lošeg da bi se na taj način distancirali od disfunkcionalne porodice porekla ili suprotno tome, biramo lošeg partnera sa kojim nikad nećemo moći da izgradimo zdrav odnos i zasnujemo porodicu i to nam obezbeđuje da ne moramo da odemo iz primarne porodice sa kojom smo u simbiozi.”

Branislava Pavlović, psiholog
Foto: Dario Konstantinović

www.branislavapavlovic.rs
e-mail: pavlovic.branislava@outlook.com

Intervju sa Branislavom Pavlović:

Porodica u krizi

 

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Romantična komedija "PREVIŠE LIČNO" stiže u bioskope 4. februara uz…

You cannot copy content of this page