BG online

Roditeljstvo

Epidemija „nemoćnih roditelja“

Sve je više roditelja koji se osećaju nemoćno pred detetom koje provodi ceo dan sa mobilnim telefonom u ruci. O tome u čemu greše kad je reč o vaspitanju i šta mogu da preduzmu i spreče posledice ovakve svakodnevice govori za BGonline psihoterapeut dr Zoran Milivojević.
-U poslednjih dvadesetak godina je nastala prava epidemija „nemoćnih roditelja“. To su roditelji koji detetu pružaju ljubav, ali nisu u stanju da disciplinuju dete. Oni, umesto da gledaju u udaljeni cilj svakog roditelja, a to je da pripreme dete za samostalni život u ljudskom društvu, zagledani su u detetova osećanja. Oni misle da ako se dete oseća voljeno i ako je srećno – a biće srećno ako mu ispunjavamo sve želje – da su dobri roditelji. Na žalost, istraživanja pokazuju da rezultati njihovog načina vaspitanja, koje vaspitanje svodi samo na izražavanje ljubavi, neće biti dobri. Odraslim ljudima je potrebna samodisciplina, a nju neće imati oni koje roditelji nisu disciplinovali, čiji roditelji nisu ulazili u konflikte sa detetom tipa „Moraš“ i „Ne smeš“. Takvi ljudi posle teško upravljaju sobom kada treba raditi nešto neprijatno ili odustati od prijatnih, a štetnih aktivnosti. Ono što roditelji treba da shvate jeste da mobilni telefon nije samo telefon nego moćni mini kompjuter koji ima pedesetak funkcija pored telefoniranja. Američke studije pokazuju da su ova deca, koju nazivaju Internet generacijom ili Z generacijom, srasla sa svojim „pametnim telefonima“ koji su im pogled u svet, tačnije zamena za svet. Psihopolis je objavio knjigu Internet generacija u kojoj je VV pokazala da je to generacija sa najkrhkijim mentalnim zdravljem. Najveći stepen anksioznosti, depresivnosti, loše slike o sebi, nedostatka socijalnih veština, kao i povećan procenat samoubistava.
To su razlozi da roditelji prepoznaju opasnost i da deci postave „digitalne granice“, to jest da ograniče korišćenje mobilnih i kompjutera na nekoliko sati dnevno. Problem koji to otvara jeste kako deci strukturirati vreme bez mobilnog i koliko su roditelji voljni da se posvete deci.

B. Gajić
Foto: Dario Konstantinović

 

Knjige Zorana Milivojevića možete poručiti OVDE

Formule roditeljstva- Zoran Milivojević

Između dva sveta + Moj život između dva sveta – Dr Branimir Nestorović

Kako ne upropastiti sopstveni život tražeći pravu ljubav?

Šta se dešava sa našom decom?

Kako žena i muž upropaste svoj brak? (Vladeta Jerotić)

By BGonline / 31/07/2022 / 0 Comments

Oporavak od veza sa narcisima, sociopatama i drugim otrovnim ljudima

By BGonline / 11/08/2022 / 0 Comments

Kako neurotični i narcistični roditelji kroje život svojoj deci?

By BGonline / 05/08/2022 / 0 Comments

Šta je važno znati o depresiji?

By BGonline / 30/07/2022 / 0 Comments

Emocionalne navike iz detinjstva upravljaju životom u odraslom dobu

By BGonline / 01/08/2022 / 0 Comments
© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Ko nauči emocije da razume, taj sobom vladati ume Kad…

You cannot copy content of this page