BG online

Roditeljstvo

Šta se dešava sa našom decom?

Od depresije do otuđenosti zbog mobilnih telefona

„Internet generacija“ je izdanje Psihopolisa, knjiga o dezorijentisanosti dece u digitalnom dobu dr Džin Tvengi, profesora psihologije koja je nakon nekoliko godina istraživanja američke omladine, uočila nagle promene u ponašanju i emocionalnom stanju tadašnjih tinejdžera u svim aspektima života. Dr Tvengi generaciju rođenih između 1995. i 2012. godine naziva internet generacijom – aj-generacijom (iGen). To je prva generacija koja ne poznaje svet i život bez interneta, formirali su ih pametni telefoni i društvene mreže, stvarni svet su zamenili digitalnim.

Što duže da ostanu deca…

Ozbiljna istraživanja su pokazala da je aj-generacija nespremna za odraslost, ne zanima ih rana samostalnost – žele što duže da ostanu u roditeljskoj kući, prezaštićeni i razmaženi produženim detinjstvom. Fizički su bezbedniji jer su uglavnom u svojoj sobi, uz telefon, nezainteresovani za izlaske i žurke, pa i za seks (dokaz je i manji broj maloletničkih trudnoća), za polaganje vozačkog ispita (ne žele da preuzmu nikakvu odgovornost) i manje su skloni alkoholu (što je dobra vest!), piše autorka knjige “Internet generacija”.

Depresija i psihička sigurnost

Novina je i to što aj-generacija želi i očekuje i psihičku sigurnost (npr. sigurne sobe na univerzitetima gde se mogu povući svaki put kad se na bilo koji način osete psihički povređeni!). Istraživanja pokazuju da su skloni depresiji i da broj samoubistava među njima drastično raste nakon 2011. godine što ukazuje na ozbiljnu krizu njihovog mentalnog zdravlja. Pametni telefoni im omogućavaju da se druže, a da pri tome ne moraju da mrdnu iz svoje sobe. Telefon, samoća, slaba komunikacija sa roditeljima, malo sna čine ih u stvari nesrećnim, očajnim, usamljenim, stidljivim i depresivnim. Zurenje u male ekrane produžilo im je detinjstvo i izolovalo ih od prave ljudske interakcije – emocije upoznaju preko emotikona, retko ih opažaju na stvarnim ljudskim licima. Aj-generacija je stvarni svet zamenila digitalnim i Džin Tvengi upravo ovde vidi najveću opasnost, ali i odgovornost roditelja, nastavnika, vaspitača i svih koji bi morali intervenisati i pokušati postaviti digitalne granice koje bi ih vratile u stvarni svet i život.
Ako smognu snage da ispuste telefone i stresu sa sebe sve strahove – uspeće. Ipak, razumevanje aj-generacije znači razumevanje budućnosti – svih nas.
ŠTA KADA DECA ZAMENE STVARNI SVET ZA VIRTUELNI?
• Kako je nastala internet ili aj-generacija?
• Šta usporava socijalni i emocionalni razvoj mladih?
• Zašto su “pametni-telefoni” toliko promenili svet mladih?
• Kako virtuelna povezanost uništava emocionalnu povezanost u stvarnom životu?
• Digitalna dezorijentacija: usamljenost, nesamopouzdanje, stid, strepnja, depresija …
• Šta tu roditelji mogu i moraju da učine?

Knjigu „Internet generacija“ po ceni od 1470 din+troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

   

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Od svega pomalo si bolestan, ali ničeg fatalnog tu nema…

  You cannot copy content of this page