BG online

Roditeljstvo

Uticaj porodične atmosfere na mentalno zdravlje dece

Isto vaspitani, a potpuno različiti…

Psihoterapeut i lekar Aleksandar Loven u knjizi „Izdaja tela“ koja govori o povezanosti psihe i tela, izvornim uzrocima poremećaja i njihovom uklanjanju objašnjava između ostalog i odnos roditelja prema deci: “Dete je za roditelje vidljivi dokaz seksualnosti koja je dovela do njegovog začeća. Ono će, stoga, biti meta svih osećanja koja okružuju tu funkciju u umovima roditelja. Ova osećanja će se menjati u zavisnosti od stanja odnosa između roditelja i naravno od pola deteta. Dakle, osećanja koja se vezuju za dečaka nisu identična sa onim koja se vezuju za devojčicu. Razlika ova dva stava se često vidi u reakcijama koje prate objavu i čestitke u povodu rođenja dečaka ili devojčice. Na sličan način, prvo dete se prihvata različito od drugog, trećeg ili četvrtog…”

Nije važno šta činite već kako to radite

Ako se uzmu o obzir ovako različite reakcije, Loven zaključuje da se može razumeti zašto jedno dete pokazuje izraženiji poremećaj od drugog deteta u istoj porodici.
“Roditelji su često u neprilici da shvate svoju ulogu u ovom poremećaju. Oni veruju da su prema svoj deci imali ista osećanja. To nije istina, naravno, a učinak takvog verovanja roditelja je da se dete oseća odgovornim za neuspeh razvoja dobrih odnosa. Roditelji veruju da, pošto čine sve isto za svu decu, rezultati kod sve dece trebaju biti isti. Oni previđaju činjenicu da se prihvatanje razlikuje od odbijanja ne samo prema onome šta čine nego i kako to čine. Većina roditelja nisu voljni ili nisu u stanju videti važnost nesvesnih stavova na koje je dete osetljivo.”- zaključuje Loven.

Konfliktne porodice i psihijatrijske dijagnoze

U knjizi “Izdaja tela” Loven podseća na istraživače koji su proučavali pozadinu razvoja šizofrenije koji kažu da je evidentno da je porodična situacija iz koje dolazi osoba sa psihičkim problemima puna otvorenih konflikata ili opterećenja koja se ne moraju izražavati neprijateljstvom.
“Lic (T. Lidz) i Flek (S. Fleck) u svojim proučavanjima porodica šizofrenika nisu našli niti jednu dobro integrisanu porodicu. Primetili su da „porodična patologija je prožimala atmosferu u neočekivanom obimu“. Seksualni problemi su bili uobičajeni u tim porodicama, posebno incestni.”

Otuđeni ljudi

Gubitak osećanja identiteta ima svoje korene u situaciji u porodici, kaže Loven.
“Kada je pojedinac odgajan u odnosu na sliku uspeha, popularnosti, seksipila, intelektualnog i kulturnog snobizma, statusa, ličnog žrtvovanja i tome slično, on druge vidi kao slike, umesto da ih posmatra kao ljude. Okružen slikama, oseća se izolovano. Reagujući na slike, oseća da mu ti drugi nisu srodni i da sa njima nije povezan. U pokušaju da ostvari sopstvenu sliku, oseća se frustrirano i obmanuto, lišen emocionalnog zadovoljstva. Slika predstavlja apstrakciju, ideal i idola koji zahteva žrtvovanje ličnih osećanja. Slika je mentalna koncepcija koja se nameće telesnom biću i tako telesno postojanje svodi na sporednu ulogu. Telo postaje instrument volje u službi slike. Pojedinac je otuđen od stvarnosti svog tela. Otuđeni pojedinci stvaraju otuđeno društvo…” (A. Loven)
U knjizi „Izdaja tela“ Loven pruža temeljno i dubinsko razumevanje ljudskog bića kroz spregu psihe i tela što može biti od velike koristi širokom krugu čitalaca.

Knjigu “Izdaja tela” po ceni od 1485 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

   

  Narcisi- zavodljive, manipulativne, usamljene i prazne osobe

   

  SHOP

  U kuhinji sa Majom Volk

  By BGonline / 09/05/2024 / 0 Comments

  Život u disfunkcionalnoj porodici

  By BGonline / 17/05/2024 / 0 Comments

  Oslobodite se zabrinutosti

  By BGonline / 01/05/2024 / 0 Comments

  Knjige o ličnom razvoju, anksioznosti, psihologiji, depresiji…

  By BGonline / 03/05/2024 / 0 Comments

  Putovanje do zgužvanih i potisnutih emocija

  By BGonline / 25/04/2024 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Spektakularna proslava Gorkog lista Jedan od najpopularnijih brendova sa ovih…

  You cannot copy content of this page