BG online

Lični razvoj

Suočavanje sa prošlošću

Opraštanje je čin iskazivanja ljubavi prema sebi

Pogledajte u sebe bez osude, griže savesti i ogorčenja

Dozvolite sebi da budete srećni jer život vas voli-poručuju Lujza Hej i Robert Holden na stranicama knjige “Život te voli” gde su između ostalog predstavili sedam duhovnih vežbi, princip ogledala, afirmisanje sopstvenog života, osluškivanje unutrašnjeg glasa, a detaljno je objašnjen proces opraštanja. Lujza i Robert čitaoce uče zahvalnosti i podsećaju da je ono što smo danas nastalo od naših jučerašnjih misli, dok naše sadašnje misli grade naš budući život.

Bežanje od detinjstva, očuha i … sebe

U knjizi “Život te voli” Lujza Hej je u poglavlju o opraštanju napisala da joj je najteže bilo da oprosti majci i očuhu, kao i da ju je oproštaj oslobodio svih dotadašnjih stega.
“Pobegla sam od kuće koja je bila puna fizičkog nasilja i seksualnog zlostavljanja. Morala sam da pobegnem da ih opstala, ali sam ubrzo upala u još veće nevolje i trpela još strašnije nasilje. Bez obzira na to koliko daleko sam pobegla od detinjstva i očuha, nisam uspela da pobegnem. Nosila sam ogroman teret krivice, krivila sebe za sve što se dogodilo, a tu krivicu ponela u sve svoje veze.”

Griža savesti kao okidač za bolest

Tumarajući okolo, Lujza je kaže, bila smerna supruga, ali nikad u potpunosti živa.
“Kad je suprug zatražio razvod nisam mogla da funkcionišem, a kad su otkrili da imam rak vagine prestala sam da bežim. Umorna od bežanja sam shvatila da je moja griža savesti bila okidač za rak, kao i moj bes i ogorčenost jer su me u detinjstvu fizički, mentalno i seksualno zlostavljali”- otkrila je Lujza u knjizi neke najintimnije delove sopstvenog života i napomenula da joj je opraštanje pomoglo da bude slobodna.

Suočavanje sa prošlošću

“Prvo sam prestala da bežim, zatim sam morala da se pogledam u ogledalo i suočim se sa prošlošću. Postupci mog očuha nisu bili u redu, ali nije ni u redu da sebe kažnjavam zbog toga. U “Kursu o čudima” sam pročitala da sve bolesti izaziva naša nesposobnost da oprostimo i da opraštanje može da izleči svaku grižu savesti i svaki strah. Dobila sam najveću podršku od svojih učitelja i terapeuta, pokazali su mi da je opraštanje čin iskazivanja ljubavi prema sebi. Oprostila sam zbog sebe. Oprostila sam sebi jer sam dozvolila da griža savesti i ogorčenost povrede moje telo. Oprostila sam sebi jer sam mislila da ne zaslužujem ljubav. Oprostila sam prošlosti. Oproštaj mi je dao priliku da budem Lujza Hej i ono što jesam…”

Roditelji su naše prvo ogledalo

Pisala je Lujza Hej uz knjizi “Život te voli” i to tome koliko je odnos sa roditeljima naše prvo ogledalo u životu.
“Sposobnost roditelja da vam prenesu ljubav određena je njihovim stavom o tome da li zaslužuju ljubavi koliko su dozvolili životu da ih voli. Ono što vidite u odrazu svojih roditelja je ono što verujete da je istina. Pošto su oni vaše prvo ogledalo, ono utiče na ono što vidite u svakom drugom ogledalu i u svim vašim vezama. Na svom putu isceljenja vraćate se prvom ogledalu. Tad morate biti spremni da ponovo pogledate novim očima koje nisu zamagljene osudama, grižom savesti i ogorčenjem. Odraz u ogledalu se promeni jer gledate drugačije na sve i te promene se odražavaju u svakom drugom ogledalu. Ne potcenjujte uticaj koji roditelji imaju na vaš život. Vaše je telo stvoreno od njihovih. Dali su vam ime, ono koje smatrate svojim. Njihov jezik je najverovatnije vaš maternji jezik, strahovi koje imate njihovi su strahovi. Iako je uticaj roditelja ogroman, ne smete potceniti svetu moć u sebi koja vas podstiče da živite sopstveni život”- poručila je Lujza Hej.

Knjigu “Život te voli” po ceni od 899 din+ troškovi dostave (250 din, kur.sluzba AKS) možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

  Zašto se baš meni sve ovo dešava?

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Tvorac ishrane po krvnim grupama je Peter J. D’Adamo koji…

  You cannot copy content of this page