BG online

ZDRAVLJE

Zašto je važno da ne preskačete doručak?

Šta se dešava sa našim metabolizmom kad ne doručkujemo, šta sebi radimo ako dan počnemo kafom, kako treba da izgleda obrok kojim počinjemo svoj dan…?

Preskakanjem doručka poručujemo našem telu da ga stavljamo na režim gladovanja i to baš onda kad su mu hrana i energija najpotrebniji. Naše telo tu poruku tumači tako da se prebacuje na “režim štednje”, a to znači da će većina onoga što ćemo kasnije pojesti otići u zalihe, tj. u masno tkivo. Mislim da to mnogi rade iz neznanja i zablude i zato sam ubeđena da je bitno razumeti šta se dešava u našem telu i osvestiti proces ishrane.

Kako treba da izgleda zdrav doručak?

Zdrav doručak, ako je osoba zdrava i nema posebnih zahteva za specifičnom ishranom podrazumeva dobro izbalansiran i kompletan obrok koji ima proteine, masti, ugljene hidrate, dijetna vlakna, obilje vitamina i minerala. Na primer, to bi mogao biti integralni hleb sa domaćim namazom od sočiva i semenki, sa svežom cveklom, paprikom i celerom ili sendvič sa kriškama avokada, tofua, belim lukom i paradajzom. Za doručak možete pojesti i klasičnu kajganu sa mladim sirom i krastavcima.

Kako početi dan?

Dan počnite čašom mlake vode, limunadom ili biljnim čajem sa limunom, nikako kafom. Đumbir i sveža nana u čaju svakako će ga poboljšati, a vaš osmeh i pozitivne misli dodatno začiniti i ulepšati ne samo čaj, već i čitav dan.

Biljana Gavović, dipl.nutricionista-dijetetičar, autor knjige “Menopauza bez lepeza i suza”, vodiča za žene koje vole sebe.

 

Foto: Saša Džambić

Knjigu „Menopauza bez lepeza i suza“ po ceni od 1350 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:

    

  SHOP

  Tugovanje je cena koju plaćamo jer imamo hrabrosti da volimo ljude (Irvin Jalom)

  By BGonline / 04/04/2024 / 0 Comments

  Zen bašta

  By BGonline / 15/03/2024 / 0 Comments

  Nezadovoljstvo sobom je navika

  By BGonline / 29/03/2024 / 0 Comments

  Deca su ogledalo roditelja

  By BGonline / 19/03/2024 / 0 Comments

  Zaštita od bolesti i negativnih emocija

  By BGonline / 04/04/2024 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Kuvano vino je omiljeni napitak tokom zimskih meseci i savršeno…

  You cannot copy content of this page