BG online

DOM & HEDONIZAM

Sredite stan, promenite život

Japansko umeće stvaranja reda i pospremanja

Kad dovedemo kuću u red, tek tad možemo da živimo u svom prirodnom stanju, biramo stvari koje nam donose radost i cenimo ono najdragocenije u našem životu- kaže Mari Kondo japanski stručnjak za pospremanje i autor priručnika “Magija pospremanja koja će vam promeniti život”, svetskog bestselera koji je prodat u 3 miliona primeraka.
Da li vam se čini da se uprkos trudu da se rešite nereda u svom domu papiri neprestano odnekud pojavljuju, a da vam je odeća uvek na hrpama i nikad na svom mestu? Mari Kodo je podigla čin pospremanja na sasvim novi nivo. Ona kaže da onda kad na ispravan način uvedete jednostavnost i red u svoj dom više nikad nećete morati to da ponovo radite.

Čarolija urednog doma

Za metodu KonMari kažu da daje trajne rezultate i da se nijedan njen klijent nije vratio starim navikama (na njene se časove čeka po 3 meseca). Ona u svojoj knjizi između ostalog nudi opsežno uputstvo o tome kako odrediti da li neki predmet u vašoj kući “budi iskru radosti”. Pomoći će vam da raspremite vaš nered i uživate u čaroliji urednog doma.
“Pospremanje daje vidljive rezultate. Tu nema laži, nema prevare. Glavna tajna leži u ovome: kad sve raspremite u jednom pokušaju umesto malo-pomalo, možete da dramatično promenite svoj način razmišljanja. Ovo izaziva tako duboku promenu da budi vaša osećanja i nesumnjivo utiče na vaš način razmišljanja i vaše životne navike”- kaže Mari i u knjizi piše i o tome da njeni klijenti ne uče da raščišćavaju prostor postepeno i da nakon njenog dolaska niko od njih nije ponovo zatrpao svoj prostor .
Za one koji ponovo počinju da nagomilavanju stvari je jasno da problem nije u njihovoj sobi niti u njihovim stvarima, već je u njihovom načinu razmišljanja, tvrdi Mari Kondo.
– Iako imaju početnički elan njima je teško da održe motivaciju- kaže Mari Kondo i u knjizi otkriva šta je ključni uzrok ovog problema i kako može da se reši. “Više od polovine svog života razmišljam o pospremanju. Svaki dan posećujem ljude i suočavam se sa stvarima u njihovim kućama. Posetila sam mnoge kuće i prirodno je da niko nema istovetne stvari i istovetan način na koji ih sređuje, ali svi ti predmeti imaju nešto zajedničko… Razmislite zašto imate stvari koje imate. Ako odgovorite “zato što sam tako izabrao”, “zato što mi trebaju” ili “zbog spleta okolnosti” svi ovi odgovori bi bili tačni, ali bez izuzetka sve stvari koje posedujete dele istu želju: da vama budu od koristi.
Kad ih pažljivo pregledamo shvatimo koliko smo čudesno sudbinski povezani sa našim stvarima”, tvrdi Mari Kondo i objašnjava: “Uzmite recimo neku košulju. Iako je proizvedena u fabrici ta košulja koju ste kupili i jednog dana doneli kući za vas je jedinstvena. Sudbina koja nas dovodi do svakog predmeta koji posedujemo je dragocena. I sveta koliko i naša sudbinska povezanost sa ljudima u našim životima. Postoji razlog zašto je svaki predmet koji posedujete došao do vas…”
Kako se onda osećaju predmeti u vašem domu koji u vama ne bude radost? Mari kaže da oni jednostavno žele da odu, da ne budu više zarobljeni u ormarima.
“Oni najbolje znaju da vam u tom trenutku ne donose radost. Sve stvari koje posedujete žele da ih vi koristite. Čak i ako neki predmet spalite ili bacite on će sa sobom ostaviti energiju želje da vam bude od koristi. Oslobođen fizičkog oblika kretaće se vašim svetom u vidu energije stavljajući do znanja drugim stvarima da ste zaista posebna osoba i vratiće vam se kao stvar koju ćete najviše koristiti, kao stvar koja će vam pružiti najveću sreću. Obećavam vam šta god pustite od sebe, vratiće vam se u tačno istoj meri. Ali, tek onda kad oseti želju da vam se vrati. I zato kad nešto odbacujete ne uzdišite, ne govorite “Oh, ovo nikad nisam koristio” ili žao mi je što nikad nisam stigla da upotrebim. Umesto toga ispratite ih radosno rečima poput “Hvala ti što si me našao “ ili “Srećan put, vidimo se uskoro ponovo””-piše Mari u svojoj knjizi “Magija pospremanja koja će vam promeniti život”.

Kako životni prostor utiče na naše telo?

Mari Kondo u knjizi “Magija pospremanja koja će vam promeniti život” objašnjava i kako s lakoćom napraviti red u plakaru, na koji način čudesno pospremanje menja život, na koji način vaš pravi život počinje kad dovedete kuću u red… Ali ona i tvrdi nešto što će obradovati mnoge, da ćete sređivanjem smršati ili ojačati trbušne mišiće.

Knjigu “Magija pospremanja koja će vam promeniti život” po ceni od 1090 din+ troškovi dostave možete poručiti tel 066060820 ili putem porudžbenice:  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Deca u potrazi za srećom ne stižu da zavire u…

  You cannot copy content of this page