fbpx

BG online

Lični razvoj

Prva pomoć za um

Oslobađanje od stresa

Akutna anksioznost i negativne misli lišavaju ljude koji imaju ovaj problem životnog zadovoljstava, toliko da se od njih čak mogu i razboleti, piše u svojoj knjizi “Oslobodite se stresa”(petominutna prva pomoć za um) dr Katrin Šubert uz podsećanje da je malo onih koji žive u sadašnjem trenutku “Ako smo preterano zabrinuti previše vremena provodimo razmišljajući o budućnosti, a ako previše mozgamo o prošlosti, moguće je da će nas bes, tuga i strah obuzeti..”

Negativne misli

Stalno kritikovanje i prosuđivanje događaja i ljudi, uključujući i sebe čine život stresnijim nego što inače jeste. I dok se pitamo “šta bi bilo kad bi bilo”, šta je trebalo ili nije trebalo da uradimo, u nama se odvija negativni dijalog. Dr Katrin Šubert koja se dve decenije bavi holističkom medicinom u svojoj knjizi “Oslobodite se stresa” otkrila je između ostalog i tehniku koju i sama primenjuje onda kad razmišlja negativno. Reč je o afirmaciji: “Uz pomoć stvaralačke snage u sebi, uz pomoć svog suštinskog bića, oslobađam se sve energije u sebi i oko sebe koja ne proističe iz ljubavi i svetlosti, koja mi ne donosi radost. Oslobađam je se odmah… I sada!” Njena preporuka je da se nakon toga udahne tri puta i izbaci neželjena energija izdahom, što dalje od sebe.
Pisala je dr Šubert i o drugim korisnim metodama poput toga zašto je dobro imati “kutiju za bol” ili kako primeniti akupresuru za slomljeno srce. Ona kaže da najbolje odluke dolaze iz srca, a predstavila je i tehnike kvadratnog disanja i dah okeana, pisala o povezanosti uma i tela što je slikovito objasnila primerom: “zamislite dva komadića selotejp trake zalepljena jedan za drugi, sa samolepljive strane. Gotovo ih je nemoguće razdvojiti. Kad povučete jedan komadić, drugi ne popušta i pomera se zajedno sa njim. Upravo su u takvoj sprezi um i telo, a da toga nismo svesni. Telo vredno radi primajući senzorske i druge podatke. Devedeset posto komunikacije među ljudima je neverbalnog karaktera, a mozak i telo su u stanju da tumače te signale bez ikakvog učešća svesnog dela našeg uma. To između ostalog znači da možemo da slušamo šta neko govori i podsvesno shvatamo da li ton, držanje i izraz lica te osobe odgovaraju onome što je ona rekla ili ne”.

Podsvest je poput psa čuvara

Podsvest je po rečima dr Šubert poput psa čuvara jer ulazi u trag neverbalnim znacima i budi niz reakcija u telu u zavisnosti od situacije, od podizanja imuniteta do utučenosti. Negativne ili zbunjujuće poruke, pogotovo od ljudi koji nam znače izazivaju negativne emocije koje mogu da oslabe imunološki sistem, dok strah od neke neposredne opasnosti stimuliše nadbubrežne žlezde da luče hormone koji povećavaju izdržljivost i pripremaju za suočavanje s njom, dok dugotrajni preterani stres dovodi do smanjenja funkcije nadbubrežnih žlezda što ima za posledicu zamor tokom dana, nesanicu, iscrpljenost i poteškoće sa svakodnevnim životom, zaključak je dr Šubert.
U ovoj knjizi koja predstavlja kratki vodič na 113 strana autorka je predstavila 20 tehnika za oslobađanje od stresa uključujući akupresuru, vizuelizaciju i afirmacije koje su lako i brzo primenljive. DR Katrin Šubert kaže da te tehnike ne mogu rešiti probleme koji su uzrok mentalne uznemirenosti, ali mogu privremeno osloboditi od stresa i resetovati “termostat nervnog sistema”.

Knjigu „Oslobodite se stresa“ po ceni od 500 din +troškovi dostave možete poručiti tel.066060820 ili putem porudžbenice:   

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Slušateljka Radija S iz Pančeva pobedila je u aktivaciji Radija…
  error: