fbpx

BG online

Lični razvoj

Protiv nesanice promenom životnih navika

Psihoterapeut dr Majk Dau je u knjizi “Nesanica, stres i anksioznost” pisao o načinima na koje se prirodnim putem mogu smanjiti anksioznost, pobediti nesanica i postići balans. Predstavio je svoj dvonedeljni plan za koji kaže da je osmišljen tako da pomogne u postizanju ravnoteže, osećaja manje iscrpljenosti uz promene u načinu ishrane, kognitivno bihevioralnu terapiju, tehnike disanja, meditaciju, autohipnozu i majndfulnes.
Voće i povrće su prijatelji mozga, za razliku od šećera. Dobrom ritmu budnog stanja i spavanja može pomoći adekvatan način ishrane, ali i pravilan ritam odlaska na spavanje i buđenja, piše dr Dau, a neke od njegovih preporuka su i da je važno odrediti vreme za odlazak na spavanje, vreme za buđenje, kao i da se toga redovno pridržavate.

Pred odlazak na spavanje dobro je znati…

Idealan razmak između odlaska na spavanje i buđenje je 8.5 sati. Preporuka za vežbanje je pre podne ili popodne, budući da vežbe dovode do zagrevanja tela što otežava spavanje. Isključite pred spavanje električne aparate, televizor, mobilni telefon, kompjuter, a za buđenje može da posluži običan budilnik. Dobro je pripremiti se uveče za naredni dan, napraviti spisak onog što treba da uradite, zapisati obaveze, pripremiti papire koje treba da imate kod sebe. Ovakva priprema omogućava da spavate sa manje strepnje i preteranog buđenja. Mali rituali poput čaja ili opuštajućeg napitka, sveće ili esencijalno ulje lavande deluju opuštajuće. Popodne izbegavati kofein (preporuka je kafa sa manje kofeina ili čaj).
U knjizi je još dr Majk Dau predstavio i tehnike relaksacije, autogeni trening, progresivnu mišićnu relaksaciju koja je efikasna za uklanjanje napetosti iz tela, način ishrane za bolji san i zdrava za creva, strategije usmerene na um, telo i duh.

Kad dovedete svoj mozak u ravnotežu, imate više energije. Spavate zdravije i čvršće, budite se osveženi, radujući se danu koji je pred vama. Kad je ljudima mozak u ravnoteži, počinju da kreiraju život o kakvom su oduvek sanjali. Postaju srećniji i zdraviji. Uspešniji su u svojim karijerama i u svojim odnosima s drugim ljudima, poruka je autora knjige “Nesanica, stres i anksioznost” (377 str.)
 

Knjigu „Nesanica, stres i anksioznost“ po ceni od 1240 dinara + troškovi poštarine možete poručiti putem porudžbenice:   

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Iskreni razgovori i puno ljubavi Deca različito doživljavaju razvod roditelja.…
  error: