BG online

Lični razvoj

Prevazilaženje anksioznosti i fobija

Budite sebi dobar roditelj

Prvom napadu panike obično prethodi određeni stresni događaj ili situacija. Iskustvo dr Edmunda Borna govori da su osobama koje imaju predispozicije za razvijanje paničnog poremećaja najčešći stresori koji prethode prvom napadu panike: značajan lični gubitak (smrt, razvod, bolest, veća finansijska kriza), značajna životna promena (sklapanje braka, promena posla, dobijanje deteta…), stimulansi i opojne droge, prestanak uzimanja stimulansa ili sredstava za smirenje.

Šta govorite sebi?

Uzroci koji održavaju anksiozne poremećaje po rečima dr Borna omogućavaju da oni nastavljaju da traju. Sve to uključuje i način razmišljanja i osećanja koja pogoduju održavanju anksioznosti, panike ili fobija. Veći deo svog Priručnika za prevazilaženje anksioznosti i fobija doktor psiholoških nauka Edmund Born je posvetio načinima kako ovladate ovim uzrocima. Anksiozni unutrašnji govor je jedan od njih- ono što govorite sebi, unutrašnji monolog koji vodite tokom većeg dela dana. Ipak, moguće je naučiti kako da prepoznate unutrašnji govor koji provocira anksioznost, zaustaviti ga i zameniti samopodržavajućim i smirujućim izjavama koje ćete sebi govoriti. Ovu temu je dr Bern detaljno obradio u knjizi.
Potiskivanjem i izbegavanjem fobičnih situacija, aktivnosti ili objekata fobija ostaje na sigurnom mestu, kaže dr Born i u knjizi objašnjava male korake kojima se uči kako da se postigne mir u fobičnoj situaciji.

Negiranje osećanja vodi ka bolesti

Potisnuta osećanja/ negiranje besa, tuge, frustracije ili čak uzbuđenja mogu doprineti stvaranju slobodnolebdeće anksioznost, osećaju neodređene anksioznosti kojoj ne znate uzrok.
“Ljudi koji su skloni anksioznosti su rođeni su predispozicijom za snažnije emocionalno reagovanje ili emocionalnu nestabilnost. Često odrastaju u porodicama gde je odobravanje od strane roditelja pretpostavljeno izražavanju sopstvenih potreba i osećanja. Kao odrasli i dalje smatraju da je važnije dostići savršenstvo ili zadovoljiti druge, nego izraziti snažna osećanja. Tendencija da se negiraju duboka osećanja može voditi ka hroničnoj napetosti i anksioznosti.”- piše u Priručniku za prevazilaženje anksioznosti i fobija dr Born čija je specijalnost tretman anksioznosti, fobija i poremećaja izazvanih stresom.

Osećaj nesigurnosti

Prepoznavanje i izražavanje osećanja može značajno smanjiti anksioznost i tendenciju da paničite. Dr Born napominje da je kod osoba sa anksioznim poremećajima uobičajen široko prožimajući osećaj nesigurnosti.
“Ovo je naročito čest slučaj kod agorafobije gde potreba da se ostane blizu “sigurnog mesta” ili “sigurne osobe” može biti izuzetno snažna. Ovakva nesigurnost proističe iz različitih okolnosti u detinjstvu, uključujući i zanemarivanje od strane roditelja, kao i alkoholizam i druge bolesti zavisnosti u porodici. Osobe koje su odrastale sa različitim oblicima uskraćenosti obično imaju nedostatak sposobnosti da se brinu o sopstvenim potrebama pošto im roditelji nisu dosledno pružali brigu ili je nisu pružali u dovoljnoj meri. Bez svesti o tome kako da vole sebe ili brinu o sebi oni imaju nisko samopouzdanje i mogu se osećati anksiozno kad se suoče sa odgovornošću i zahtevima koji se postavljaju pred odrasle osobe.”- objašnjava u knjizi dr Edmund Born.
Ako ste bili izloženi zlostavljanju i uskraćivanju od strane roditelja, najtrajnije rešenje je da postanete dobar roditelj samom sebi- zaključuje dr Born koji je u knjizi Priručnik za prevazilaženje anksioznosti i fobija predstavio i metode pomoću kojih možete osvestiti sopstvene potrebe i izlečiti dete u vama.

Vežbe, koraci i uputstva

Priručnik za prevazilaženje anksioznosti i fobija je izuzetno opsežan praktikum (430 strana) za prevazilaženje anksioznosti i fobija koji nudi praktične savete osobama koje su suočene sa različitim anksioznim poremećajima, daje smernice i njihovim prijateljima i partnerima, bez čije podrške i razumevanja oni to teže prevazilaze. U priručniku se nalaze vežbe, koraci i uputstva koji će pomoći da se steknu veštine i načine neophodne promene u načinu života za oporavak. Priručnik je koristan i profesionalcima jer predstavlja sadržajan vodič kroz terapijsku praksu.
“Srpsko izdanje ovog priručnika je od posebne važnosti za sve one koji pate od anksioznih poremećaja, a nemaju hrabrosti da potraže stručnu pomoć” – dr Zoran Gajić, neuropsihijatar

 

Knjigu „Priručnik za prevazilaženje anksioznosti i fobija“ po ceni od 2980 din+troškovi dostave možete poručiti tel.066060820 ili putem porudžbenice:
Br str. 448
Format 210×297  Prevazilaženje anksioznosti kod dece

  Strategije za borbu protiv anksioznosti

  Opsesivne misli o seksualnoj prošlosti partnera

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  1 komentar

  1 komentar

  1. Lena

   31/10/2022 at 13:33

   Sazrevanjem razvijaju se mehanizmi odbrane i reagovanja na svet oko sebe.
   Odlazak na crkvene molitve takođe pomaže u ublaživanju i otklanjanju anksioznih stanja, tako što crkvena energija smiruje i balansira nesređena stanja organizma.

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Svedočenje sa srpske strane fronta Kultni antiratni bestseler „Idemo na…

  You cannot copy content of this page