fbpx

BG online

Psihološka prva pomoć

Otac priča detetu loše o majci, kako to da sprečim?

Rastanite se kao partneri, ali ostanite roditeljski par

Imam devojčicu od 5 godina i svaki put kad je na vikendu kod oca on i njegova rodbina govore loše o meni. Bivši suprug i ja nemamo nikakvu komunikaciju, ne sarađuje kao roditelj sa mnom, pokušava da od deteta izvuče informacije o našem životu i brinem u kom pravcu će to otići, kako će dete da sve to podnese i kako će uticati na nju. Kako da se postavim, pre svega prema ćerki sa kojom imam lep odnos, ali se i raduje odlasku kod tate?- pitanje je čitateljke BGonline-a upućeno psihologu Branislavi Pavlović.
“Na žalost, niko od nas ne može da zaštiti svoje dete od uticaja drugog roditelja. Deci je važno da imaju bar jednog zdravog, stabilnog i funkcionalnog roditelja. Utrougljavanje deteta u loš bračni odnos ili loš odnos roditelja nakon razvoda je čest slučaj. Koliko god da se trudila jedna strana, ona ne može da spreči da se drugi roditelj sveti preko deteta.
Šta možemo da učinimo u takvoj situaciji? Potrebno je obavestiti nadležni Centar za socijalni rad o tome. Možemo da pokušamo i direktan kontakt sa bivšim supružnikom kao pokušaj postrazvodnog rada na roditeljstvu. Supružnici se razvode kao partneri, ali treba da ostanu roditeljski par. Naravno, u praksi to sve često nije moguće, jer ne postoji obostrana dobra volja. Uvek savetujem motivisanog roditelja da se maksimalno potrudi i da pokuša da uspostavi minimalnu komunikaciju i dogovor sa drugim roditeljem. Kad ništa od navedenog ne funkcioniše, osnovno što možete da uradite je da jačate i ulažete u odnos sa detetom. Ona je sada još relativno mala da biste s njom vodili neke ozbiljnije razgovore. Vi sa svoje strane ne treba ništa ružno da pričate o ocu, ali ni da se osećate krivom i pravdate se detetu. Ne možete da spasavate dete, niti da pokušavate da je distancirate od oca. Njoj je odnos sa ocem važan i bez obzira što on govori loše o vama, u vašem je interesu da ćerka ima dobar odnos sa oba roditelja.
Potrebno je puno zrelosti i snage da se stalno nosite sa takvim situacijama. Koliko možete budite smireni i ako ćerka vremenom želi da priča o tome budite tu za nju. Kako bude odrastala, ona će i sama uspostaviti neke svoje granice u odnosu na tu situaciju. Svojim primerom treba da pokažete ko ste i šta ste, a ne da pokušavate da umanjujete ili se borite protiv očevih ružnih reči. Kad odraste, ćerka će jasno videti neke stvari i vrlo često onaj koji je loše pričao o drugom roditelju bude na neki način “kažnjen” od svog deteta.
Budite dobra i topla mama, trudite se svaki dan da se izdignete iznad te situacije, da vaša ćerka vidi da se roditelj nakon razvoda može i korektno ponašati. Neka vas ne vode strahovi. Mi nikad do kraja ne možemo zaštititi ili kreirati sopstveno dete. Ali, zato se uvek možemo truditi da nam odnos sa detetom bude dobar, pun sigurnosti i poverenja. To vam druga strana ne može uzeti.”

Branislava Pavlović, psiholog
Foto: Dario Konstantinović

www.branislavapavlovic.rs
e-mail: pavlovic.branislava@outlook.com
FB: www.facebook.com/Pavlovic-Branislava-psiholog-i-psihoterapeut

Intervju sa Branislavom Pavlović:

Porodica u krizi

Vaša pitanja za saradnike BGonline-a možete postaviti mejlom: psiholoskapodrska011@gmail.com

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Kad je žena kurva, kad je muškarac peder… Ona ima…
error: