BG online

Psihološka prva pomoć

Strah od neizvesnosti na putovanjima

Da li će se nešto nepredviđeno desiti?

Pred putovanje me obuzimaju strahovi da će se nešto loše i nepredviđeno desiti, udes, nesreća, da će se deca razboleti…Kako pobediti taj osećaj?

“Anksiozni ljudi pred svakom situacijom u kojoj nisu sigurni da mogu da kontrolišu okolnosti imaju pojačane emocije straha.
Svako putovanje je neizvesnost, pa čak i kad idete na neko poznato mesto. Uvek ste svesni situacije da na putu do tog mesta ima mnogo učesnika na čije ponašanje ne možete da utičete, pa vas to čini nesigurnom i plašljivom. Vi ste neko kome je potrebna predvidivost, izvesnost, kao i svest o tome da u svakom trenutku možete da učinite nešto ako dođe do neke nepredviđene situacije. Kad toga nema, nastupaju bespomoćnost i strah. Verovatno ste i neko ko teško poklanja poverenje drugim ljudima. Morate držati konce u svojim rukama i samo se tako možete, donekle smireno, odvažiti na neko putovanje. Da biste pobedili taj osećaj, neophodno je da se pozabavite svojom anksioznošću koja, kako kažete i nije toliko izražena u svakodnevnom životu. Ili možda niste ni svesni toga koliko je vaš svakodnevni život pretvoren u rutinu, izvesnost koja vam pruža mir. Možda ste takav način razmišljanja i osećaja nasledili od nekog bitnog člana primarne porodice, majke ili bake, ili ste možda imali neko neprijatno iskustvo vezano za putovanje kad ste bili dete. Ili ste samo čuli da je neko doživeo nešto loše, ili je možda neki vaš rođak ili prijatelj doživeo neku nesreću na putovanju. Naš mozak ima neverovatnu sposobnost da neku izrazitu emocionalnu reakciju koja se nekad desila povezuje, asocira sa različitim sadržajima koji na prvi pogled nemaju nikakve logičke povezanosti. Osim toga, preporučila bih vam i da se što više opuštate kroz bilo koje ponašanje koje vama odgovara. Neki sport, možda joga, šetnje. I naravno, što češće budete putovali, to će se vaš um sve više, kroz pozitivna iskustva, uveravati da nekad nije neophodno znati i predvideti sve unapred, da bi putovanje bilo prijatno. Ne odustajte od putovanja, ne izbegavajte ono što vam je neprijatno i vremenom će se taj osećaj zabrinutosti smanjiti.”

Ljiljana Jagodić, psiholog

jagoda1@mail.com
Foto: Dario Konstantinović

Da li ste žrtva manipulatora?

Vaša pitanja za saradnike BGonline-a možete postaviti mejlom: psiholoskapodrska011@gmail.com

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Rastanite se kao partneri, ali ostanite roditeljski par Imam devojčicu…

You cannot copy content of this page