fbpx

BG online

Psihološka prva pomoć

Ima li nade da se popravi naš odnos i naš brak?

Sve češće ne mogu da kontrolišem svoje ponašanje, naročito prema suprugu koji mi je uglavnom “kriv za sve”. Imam utisak da će uskoro da na površinu izbiju najlošije strane našeg odnosa. Plašim se da se suočim s tim. Možemo li “popraviti” naš brak ili je neminovno da se još više udaljimo?- pitanje je čitateljke Ksenije J. psihologu Branislavi Pavlović.
-Nema braka bez problema, a ono što razdvaja funkcionalni od disfunkcionalnog braka je način na koji se supružnici nose sa problemima. Veliki broj nas se ne suočava i ne rešava probleme na vreme, već ih guramo pod tepih i pravimo se kao da je sve u redu. Ali. pošto nije, imamo trenutke gubitka kontrole kad „prsnemo“ i sve nakupljene negativne emocije izlete iz nas, često u potpuno neuvremenjenim situacijama. Progutane emocije, neiskomunicirane situacije sa partnerom i nerešeni problemi dovode do sve veče distance među njima. Izbegavanje bliskosti je način rešavanja problema koji trenutno dovodi do mira u kući, a dugoročno pravi tempiranu bombu od braka. Ipak, jedini način da rešimo bračne probleme je da razgovaramo o problemima sa partnerom. Ne treba da čekamo da se on promeni i napravi prvi korak, već treba uvek da pođemo od sebe. Ima mnogo parova koji se vole, ali su se distancirali. Izgubljena bliskost može da se povrati svakodnevnim trudom oba partnera. Osnovno je da nam oboma naš odnos bude važan i da oba partnera prihvate svoj deo odgovornosti za distanciranje. Npr. umesto napada na partnera u stilu “Ti si uvek ovakav ili onakav“, „Ti si kriv, ti si me povredio” možemo početi od sebe “Ja se ne osećam dobro kad ovako pričamo, značilo bi mi da možemo da se dogovorimo“, „Volela bih da porazgovaramo…”
Opšta stvar koja uvek poboljšava odnos je ljubaznost u partnerskom odnosu. Verujem da se svaki trud isplati i da se bračni odnos može poboljšati uvek kada ima ljubavi i želje sa obe strane.

Branislava Pavlović, psiholog i porodični terapeut
Foto: Dario Konstantinović

www.branislavapavlovic.rs
e-mail: pavlovic.branislava@outlook.com
FB: www.facebook.com/Pavlovic-Branislava-psiholog-i-psihoterapeut

Intervju sa Branislavom Pavlović:

Porodica u krizi

Vaša pitanja za saradnike BGonline-a možete postaviti mejlom: psiholoskapodrska011@gmail.com

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Ljubav predstavlja rad na potencijalima voljene osobe i podrazumeva odnos…
error: