fbpx

BG online

Lični razvoj

Ljubav traži bliskost, a strast distancu

Ljubav predstavlja rad na potencijalima voljene osobe i podrazumeva odnos nesmetanog rasta i razvoja oba partnera. S druge strane, da bi se erotska i seksualna želja održala, neophodna je određena količina strasti. Njeno gašenje i slabljenje je redovna i veoma česta pojava u dugotrajnim odnosima. To je zbog toga što je ljubav sentiment koji inkorporira zbližavanje, iskren odnos, upoznavanje, podršku i pomoć. Jednom rečju, BLISKOST.

Kako izgleda zdrava veza?

Na žalost, kad nekog dobro poznajemo, onda gubimo slatku iluziju o njemu kao biću, nema idealizacije i često nema zdrave distance koja čuva strast. Šta je to “zdrava distanca”? To je čuvanje vlastitog vremena i parčeta ličnog života, čak i kad smo u ljubavno-partnerskom odnosu.
Povremena razdvajanja, vlastiti prijatelji, kutak za čitanje i muziku, hobiji, pa i samostalna masturbacija, veoma su korisni sadržaji koji čuvaju strast u jednom odnosu. Prevelika distanca, kao i potpuno utapanje u “mi” odnos, nisu primeri zdravog vezivanja, kao ni zdrave veze.

Imate li vreme za sebe?

Ljubav treba da neguje, kako bliskost, tako i distancu i da nam na taj način čuva strast. Ovo nije lako postići i zbog toga mnogi parovi gube bitku sa utapanjem sebe u odnos ili pak, brzim gašenjem odnosa zbog prevelike distance i odvajanja.
Dakle, treba voditi računa o tome da vaša veza ima tri aspekta kad je vreme u pitanju. Prvi je VAŠE VREME, drugi je ZAJEDNIČKO VREME i treći PARTNEROVO VREME.
Idealno bi bilo da svaki aspekt čini trećinu ukupnog životnog vremena jedne veze, ali za početak, dovoljno je samo da sva tri postoje, a za raspored neka se pobrine svaki par, ponaosob.

Marko Braković, psihoterapeut
Foto: Dario Konstantinović

Marko Braković je diplomirao andragogiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu kao jedan od najboljih studenata u generaciji. Završio je postdiplomsku edukaciju iz oblasti konstruktivističke psihoterapije. Autor je i voditelj brojnih psiholoških radionica, ali i angažovan u radu sa klijentima različitih životnih dobi. Napisao je tri romana: „Fejsbuk Predator“, „Tablet“ i „Ljudski aparat“.

Arhiva tekstova Marka Brakovića:
Zablude o svemoćnim muškarcima
Imate loš brak i posao kojim niste zadovoljni?
Seksom protiv anksioznosti
U kakvim ste odnosima s drugim ljudima?
Ponekad je dobro da ne radite baš ništa
Zašto je važno da sa partnerom pričate o seksu?
Muško-žensko prijateljstvo, mit ili istina?
Neprijatni događaji mogu biti velika životna škola
Zašto motivacija nije dovoljna?
Kako vaspitati dete da bude dobar čovek?
Kako preživeti svoju porodicu?
Postoji li doživotna partnerska ljubav?
Život između žene i ljubavnice

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Kako žive uspešni ljudi? Ako se svest pusti da ide…
error: