BG online

ZDRAVLJE

Droga ne može da zameni ljubav porodice

“Zdrava, složna porodica koja zna da voli, razume i sasluša je prevencija od nezdravih izbora i podrška na putu ka oporavku”

Međunarodni dan porodice se tradicionalno obeležava 15. maja od 1994. godine, Udruženje za podršku u prevenciji i rehabilitaciji zavisnika od opojnih sredstava “Izlazak” apeluje na važnost uloge porodice u prevenciji i lečenju bolesti zavisnosti, kao i na težak položaj u kojem se ona nalazi usled negativnih efekata droga koji pogađaju sve članove na najrazličitije načine.
Ovogodišnja kampanja Udruženja za podršku u prevenciji i rehabilitaciji zavisnika od opojnih sredstava “Izlazak” povodom 26. juna – Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama biće posvećena porodici jer je samo zdrava, složna porodica koja zna da voli, razume i sasluša, prevencija od nezdravih izbora i podrška na putu ka oporavku.
Opšte je poznato da zavisnost od droga štetno utiče na porodičnu dinamiku, narušava uspostavljene veze i slabi poverenje. Članovi porodice koji dožive da se njihova voljena osoba bori sa zloupotrebom psihoaktivnih supstanci često proživljavaju mnoštvo bolnih i suprotstavljenih emocija. Porodica često želi najbolje za njenog člana, ali isto tako može biti nesvesna da na određene načine pre odmaže nego što pomaže i time podržava patološki proces. Zato, dok se zavisnik nalazi na tretmanu lečenja, potrebno je da i porodica uz pomoć stručnjaka prođe kroz svojevrsnu promenu, zaleči svoje rane i razvije nove veštine komunikacije i odnošenja prema životnim situacijama.
Udruženje „Izlazak“ prepoznaje potrebe i probleme koje sa sobom donosi zloupotreba droga i svojim aktivnostima nastoji da unapredi međusektorsku saradnju, sruši postojeće predrasude i ojača porodicu kao glavni faktor u borbi protiv bolesti zavisnosti. U te svrhe, pokrenulo je besplatno i anonimno savetovalište za problematiku zloupotrebe droga i publikovalo Priručnik „Šta (ne)raditi – priručnik za članove porodice“, koji sadrži ideje koje članovi porodice mogu primenjivati kada pokušavaju da se nose sa problemom zloupotrebe alkohola i/ili droge njima bliske osobe i može se besplatno preuzeti na sajtu izlazak.org
Besplatna telefonska linija 0800 104 100

SHOP

U kuhinji sa Majom Volk

By BGonline / 05/06/2024 / 0 Comments

Život u disfunkcionalnoj porodici

By BGonline / 17/05/2024 / 0 Comments

Promenite svoj anksiozni mozak

By BGonline / 27/05/2024 / 0 Comments

Putovanje do zgužvanih i potisnutih emocija

By BGonline / 06/06/2024 / 0 Comments

Medicina nema odgovore na sva pitanja

By BGonline / 31/05/2024 / 0 Comments
© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Mnogo je načina da se opustite kad nakon napornog radnog…

You cannot copy content of this page