BG online

ZDRAVLJE

Znate li od čega ste umorni?

POREMEĆAJ RADA ŠTITASTE ŽLEZDE

Ovogodišnja Međunarodna nedelja štitaste žlezde obeležava se od 22. do 29. maja i biće posvećena prepoznavanju simptoma poremećaja funkcije štitaste žlezde. Brojne aktivnosti sprovodiće se širom sveta i u Srbiji, a kampanju „Nije do tebe, u pitanju je tvoja štitasta zlezda“ organizuje Srpsko tiroidno društvo uz podršku farmaceutske kuće Merck.
Na Fejsbuk stranici pod nazivom “Da li vam je dosadio umor” građani će moći da se informišu i edukuju o ovoj temi, postavljaju pitanja, ali i da osvoje nagrade u okviru takmičenja za selfi sa najviše lajkova „Najumorniji – najodmorniji ja“. Nagrade će biti dodeljene 27. maja na otvorenom Joga danu. Takođe, biće predstaviljen video sa testimonijalima pod nazivom “Da li znate od čega ste umorni?”, kao i druge prateće aktivnosti.
-Užurbani, savremeni način života podrazumeva sve manje vemena za opuštanje. Trpimo umor, probleme sa spavanjem ili se borimo sa kilogramima. Za sve te stvari krivimo sebe ili svoj način života, ali možda nije do nas. Možda je u pitanju poremećaj funkcije štitaste žlezde. Pojedini simptomi mogu imati više uzroka, ali ako je u pitanju porememećaj funkcije štitaste žlezde lekar vam može pomoći da se ponovo osećate dobro u svojoj koži- izjavila je doc.dr Biljana Nedeljković Beleslin, Klinika za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije.

Kad se bolest “zamaskira”

Prošle godine je po prvi put u Srbiji dobijena procena učestalosti ovog poremećaja kad je preko 1.400 građana Srbije uradilo analize hormona štitaste žlezde i konsultovalo se sa lekarima. Rezultati do kojih se došlo nakon pregleda analize hormona štitaste žlezde govore da smanjenu funkciju štitaste žlezde(hipotireoza) ima 7% stanovništva, a 4% stanovništva ima povećanu funkciju(hipertireoza). Preko 11% testiranih građana ima poremećaj u radu štitaste žlezde. Teški poremećaji zabeleženi su u 3% slučajeva.
Preko 300 miliona ljudi širom sveta pati od problema sa štitastom žlezdom, od čega čak polovina njih nije svesno takvog svog stanja. Simptomi, kao što su zamor i malaksalost, osetljivost ili depresija, u slučaju nedovoljno aktivnne štitaste žlezde ili nervoza, prevelika emotivnost, gubitak težine i problemi sa spavanjem u slučaju hiperaktivnosti, mogu se lako zamaskirati u neku drugu bolest.

Isceljenje štitaste žlezde – Entoni Vilijam

© by BGonline. All rights reserved
Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sajt u boji
To Top
PROČITAJTE I OVO:
PROČITAJTE I OVO:
Do sad neobjavljena pesma Vlade Divljana "Neposlušna građanka" objavljena je…