BG online

Lični razvoj

Život pored partnera koji se bori sa depresijom

Kako biti uz osobu koja prolazi psihičke krize? Konkretno, uz supruga koji se bori sa depresijom tokom poslednjih nekoliko meseci. Kako se treba postaviti i šta nikako ne treba reći ili uraditi?

Klinička depresija je ozbiljan mentalni poremećaj koji zahteva medikamentozni i/ili psihoterapijski tretman. Karakterišu je različite promene na planu misli, osećanja i ponašanja: neraspoloženje, tuga, bezvoljnost, gubitak interesa i zadovoljstva, povlačenje, problemi sa spavanjem i ishranom, ali i razdražljivost i nastupi besa i ljutnje.
Ako blizak član porodice pati od depresije to utiče na sve članove porodice i njihove odnose. Kad živite sa partnerom koji se bori sa depresijom, osećate se i vi loše, zbunjeno, uplašeno, frustrirano i bespomoćno. Želite da mu pomognete, ali ne znate kako. Pokušavate da pomognete partneru, ali to ne dopire do njega. Važno je razumeti da vi ne možete da ga lečite i izlečite od depresije, ali možete da budete tu za njega kao podrška na putu lečenja i oporavka.
Pre svega, potrebno je da se potrudite da razumete ovu bolest. Možete čitati o depresiji ili se konsultovati sa stručnim licem, ali i razgovarati sa svojim partnerom o tome kako se oseća. Malo znače školska objašnjenja, najvažnije je razumeti konkretnu osobu sa njenim tegobama, pogledati svet „njegovim očima“.
Budite tu za svog partnera. Aktivno ga slušajte, zagrlite ga, pokažite razumevanje. Recite mu: „Tu sam za tebe.“, “Kako se osećaš?“, „Zajedno ćemo pregurati sve ovo”, „Razumem te”, „Šta mogu da učinim za tebe?“.
Mnogi se trude da obezbede svu moguću operativnu i stručnu pomoć obolelom od depresije, ali najvažnije što možete da uradite je da budete sada i ovde tu za svog partnera. Depresivna osoba ima opšti pad životne energije, postaje disfunkcionalna u svom svakodnevnom funkcionisanju. U težim oblicima depresije osoba doslovno jedva može da ustane iz kreveta. Zato je važno postavljati male ciljeve, u skladu sa trenutnim mogućnostima, bodriti je da ih izvrši i pohvaliti.
Niko nije kriv zato što je depresivan, niti je stvar nečije volje da izađe iz depresije. Depresija retko kada prolazi bez adekvatnog lečenja, zato je važno da vi kao funkcionalniji partner ohrabrujete partnera u lečenju, razgovorom i podrškom, kao i uključivanjem u odlaske kod stručnog lica i pridržavanje terapije i saveta. Takođe, potrebno je da pratite stanje partnera, da i sa njim i sa njegovim terapeutom razmenite informacije. Važno je edukovati se o suicidu i ponašanjem koja mogu da ukazuju na to.
Borba sa depresijom zahteva i trud i vreme, kako za onoga ko pati od depresije, tako i za sve članove porodice. Potrebno je obezbediti stabilno i sigurno porodično okruženje u kojem osoba može malim koracima da napreduje u svom lečenju. Na primer, uvesti kratke zajedničke šetnje ili zajedničko gledanje serije.
Kao što je važno šta treba da radimo da bismo pomogli voljenoj osobi koja pati od depresije, važno je i ne raditi neke stvari. Depresivnu osobu ne treba razveseljavati, niti minimizirati to kako se oseća. Važno je suočiti se sa njenim osećanjima umesto negirati ih. Kao da čoveku sa slomljenom nogom kažete „Ma, biće ti bolje, idi malo da trčiš“.
Iz najbolje namere možemo da pokušamo da depresivnog „poguramo” ili trgnemo što je kontraproduktivno. Briga o osobi koja pati od depresije teška je i za vas, ne treba je kriviti (jer je već prepuna krivice i bez vas) za to kako se osećate. Osobi koja pati od depresije treba govoriti: „Tu sam za tebe“, „Slušam te i razumem“, „Kako mogu da ti pomognem?“, „Zajedno ćemo pregurati ovo“, „Važan si mi i vredan“. Ne treba govoriti: „Nije ti ništa, preteruješ“, „Ma možeš ti to, malo se potrudi“, „Hajde razveseli se, vidi kako je lep dan“, „I drugi se loše osećaju pa ne leže po ceo dan“, „Trgni se“, „Ni meni nije lako“.

Branislava Pavlović, klinički psiholog i porodični terapeut
Foto: Dario Konstantinović

www.branislavapavlovic.rs

Intervju sa Branislavom Pavlović:

Porodica u krizi

 

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Šta su vaši životni izbori? Kao najčešće životne ciljeve većina…

You cannot copy content of this page