BG online

Intervjui

Život je genijalan ako ste spremni da učite i pakao ako mislite da sve znate

Nasmejana, raspoložena i optimistična Mirjana Bobić Mojsilović pričala je čitaocima BGonline-a, iz svog stana, u vreme karantina, u uključenju preko Instagrama, o tome kako provodi dane kod kuće, šta radi sa svojim mislima kad je obuzme nemir, kako je sačuvala svoj sebe i svoj mali svet, ali i neverovatnu energiju kojom pleni ova popularna književnica.

Njen život čine male stvari. Svaki dan Mirjane Bobić Mojsilović ispunjen je kreativnošću i suncem koje ukoliko je skriveno iza oblaka sama nacrta. Voli da kuva, da mašta, sunča se na svojoj terasi, odluta mislima tamo gde joj srce šapne da želi da bude. Tokom ovih dana mesila je hleb, pravila pitu, prekrojila haljinu, od starih cipela napravila nove, šetala do svoje mame i nazad 8 km, plesala, slušala dobru muziku, ispisala nekoliko stranica nove knjige…
-Duhovna kreativnost podrazumeva i da promenimo sebe u odnosu na druge. Sad je prilika da onima kojima smo nešto zamerali priđemo na drugačiji način, spustimo mu gard. Čvrsto verujem u to da će dobrota i lepota spasti svet- rekla nam je Mirjana Bobić Mojsilović. -Izvežbala sam sebe da znam zašto sam pala kad mi se to desi i da prihvatim da je to normalno. Da bih sačuvala sebe od anksioznosti i besmisla istražujem uzroke svega što nam se događa, pogotovo u svetskoj politici. To mi oduzme dosta vremena i iscrpi mi mentalnu snagu toliko da ne mogu da se bavim nečim drugim. Iako sam vrlo vredna, sebi dopustim i da nekad budem lenja.

Okretanje ka ljubavi

Krstareći po internetu naišla je na kanal na kojem jedna devojka gleda u tarot i „čita“ drugima šta im karte kažu.
-To su sadržaji koji imaju najveći broj pregleda, a primetila sam da su najčešće postavljana pitanja „Da li će mi se javiti (on ili ona)“ i „Šta on misli o meni?“. Iako je mnogo primedbi na takve sadržaje lepo je da su se mnogi okrenuli razmišljanju o ljubavi u ovom vremenu kad svi pričaju o koroni i smaku sveta. Ja verujem u Boga i u dobro misli i dobru se nadam. Čak i ako nešto ne dobijemo znam da je to dobro. Iz toga izvlačim svoje stanje optimizma i male sreće, pa i to što umem da uživam u svakom danu i u onome što imam.
O ljubavi je napisala mnogo knjiga, a pričala nam je i o tome kako gleda na povratak bivšim partnerima.
– Lako je smuvati se s bivšim, jer tako preskačete period upoznavanja, foliranja i svega onog što podrazumeva prvih nekoliko meseci veze. S bivšim ljubavima je najlepše ako ste oboje ukapirali i znate da je bez veze vraćati se na stare rane i da ih ne treba kopati, a već znate čoveka s kojim možete biti prijatelj. Nisu sve bivše ljubavi takve, ali to je lepota bivših ljubavi.

Od paštete do kavijara

Jedan od recepata za sreću je po rečima Mirjane Bobić Mojsilović da ne gledamo u ono što nemamo već u ono šta imamo.
-Zahvalna sam na svojoj porodici, roditeljima, na tome što su mene i moje sestre vaspitali na skromnosti koja je oličenje naše generacije Titovih pionira koji su rasli tokom šezdesetih. Ta životna skromnost nas je formirala u ljude kojima je u redu da jedu hleb i paštetu, ali i kavijar ako ga ima. Ali, ako ga nema jednako ćemo uživati u hlebu i pašteti. Iz toga proizilazi mnogo drugih skromnosti koje su me sačuvale u životu, od toga da ne budem gazda nikome, do toga da nekog ne pokoravam, da ne budem najbogatija na svetu. Statusni simboli me nikad nisu zanimali.

Vlasnik svog života

Po prirodi je vesela, a na tome da bude detinjasta je, kaže, radila godinama.
-Najvažnija faseta moje detinjatosti je radoznalost. To me čini mladom, kao i to što me ništa ne mrzi. Život je genijalan za one koji su spremni da uče i pakao za one koji misle da sve znaju. Kompromise ne pravim jer mi nisu važne stvari koje jesu nekim drugim ljudima. Ne bih se menjala ni sa kim, ni sa onima koji imaju milion puta više moći, novca i nagrada. Njima godina ne može da traje duže nego meni, niti mogu pojesti 5 kg bifteka i popiti 5 flaša šampanjaca. Meni te stvari nikad nisu bile važne i to me je sačuvalo. Vlasnik sam svog života. Sebe podignem tako što pustim dobru muziku, odigram sambu, napravim premet preko glave, a moj moto od ove godine je „Stvarnost nije dovoljna“. Sama sebi izmislim ono što mi treba, pa tako izmislim more na slici, provedem u svojoj glavi vreme gde hoću, a moje knjige me leče, baš kao i moje čitaoce što je možda i razlog njihove velike čitanosti.
Za sebe kaže da je nekad bila ludo hrabra, ali da to ne bi ponavljala.
-Važno je ostati dosledan sebi, a ja sam izabrala da to živim u svom malom životu.

Epidemija narcisoidnih poremećaja ličnosti

U jednom od intervjua za BGonline Mirjana Bobić Mojsilović govoreći o ženskim sudbinama i ljubavima je rekla da su neke žene srećnije kad su same.
– Život jeste skup mnogih malih kompromisa, a onaj ko nikad nije pravio kompromise ili je neki jezivi tiranin koji maltretira sve oko sebe ili čudak koji nema nikog. Našla sam svoju sreću u tome što sam sama, ali ne bih uspela u tome da je nisam tražila. Jedini kojima zavidim su oni koji su imali bolju sudbinu nego ja, oni kojima je Bog dao da se upoznaju kao mladi, da rastu zajedno i ostanu zajedno. Ako su ostali zajedno i postali prijatelji nema veće sreće od toga. Može biti lepo i dok ljubite svoju slobodu i samoću, a najgore je biti u lošim vezama. Moju knjigu “Tvoj anđeo čuvar“ mislim da treba da pročita svaka žena i devojka. U njoj govorim o psihičkom zlostavljanju kojem su mnogi izloženi na poslu ili kod svoje kuće. Živimo u egomanijačkoj civilizaciji u kojoj se ljudi pokoravaju materijalnim stvarima, a to i potrošačka civilizacija su doprineli epidemiji duševne bolesti narcisoidni poremećaj ličnosti. Mnogo je psihičkog nasilja. Strašno je uživati u tuđoj patnji.

Postaćemo bolji

Važno je okrenuti se sebi, svojim bližnjima, istini, tome šta je život i kako se sve može živeti, tome da više ništa nije važno kao zdravlje i dobro osećanje života- napominje Mirjana Bobić Mojsilović.
-Mislim da će čovečanstvo biti bolje nakon svega što sad prolazimo, a da ćemo mi postati bolji ljudi. Ne znam zašto sam toliki optimista. U ovom periodu mi nedostaje sve i ne nedostaje mi ništa. Ovo je malo monaštvo svakog od nas. Svi imamo prozor kroz koji možemo da gledamo. Ja kroz prozor vidim jorgovane i sunce. Neko će videti pustoš, a istina je u očima onog ko gleda. Ono smo što vidimo, slušamo i čitamo. Najvažniji je rad na sebi. Sigurno nam u tome mnogo pomaže čitanje knjiga. I molitva Bogu donosi unutrašnje smirenje. Samo smiren čovek može raditi na sebi. Shvatićemo i da nam ne treba toliko hrane, da možemo sve da smanjimo da bismo povećali ono što je u nama. Razgovori s najbližima sad treba da su najlepši. Treba da ih zagrlimo, pitati ih kako su, zvati stare roditelje s kojima ne živimo pet puta dnevno, zabaviti ih nekom pričom da im dani prođu lepo, da budu veseli. Tako ćemo popraviti sebe i živote najbližih.
„Tvoj anđeo čuvar“ Mirjane Bobić Mojsilović je knjiga koju svaka žena i devojka treba da pročita da bi prepoznala psihičkog zlostavljača za kojeg kaže da vremenom prerasta i u fizičkog nasilnika, „Glad“ je knjiga o potrebi da se zaradi mnogo novca i bude bogat, dok je knjiga Mirjane Bobić Mojsilović „Ono sve što znaš o meni“ priča o ljubavi, važna i plemenita priča o tome da je svakom od nas u stvari potrebna ponekad samo jedna rečenica koja može da nas pokrene i promeni nam život.
-Od samog života ponekad je važnija njegova interpretacija. Ma koliko da smo imali padova i nemanja ta rečenica može da obasja nekog divnom svetlošću- zaključila je Mirjana Bobić Mojsilović.

Branka Gajić
Foto: Dario Konstantinović

Knjige Mirjane Bobić Mojsilović „Ono sve što znaš meni“, „Glad“, “Gospodin Pogrešni”, “Muška azbuka”, “Traži me”, “Azbuka mog života”, “Tvoj anđeo čuvar” i “Dnevnik srpske domaćice” po ceni od 999 dinara + ptt troškovi (cena za jednu knjigu) možete poručiti telefonom 066 060 820 ili putem porudžbenice:
  Neke su žene srećnije kad su same

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Pohvalite sebe za sve dobro što ste uradili Koje dnevne…

  You cannot copy content of this page