BG online

Intervjui

Bila sam u depresiji, ali je jedan događaj promenio sve

Svi žude za onim što ne vredi imati

Knjižara Delfi u SKC-u bila je te večeri kada je Mirjana Bobić Mojsilović promovisala novi roman “Sazvežđe svitaca” mala da primi sve poštovaoce popularne književnice. O knjizi su govorili i pisac Vladimir Kecmanović i urednica knjige Mina Kebin.

Foto: Vlade Satarić

Bila sam u depresiji

Mirjana Bobić Mojsilović je na početku otkrila da je čak četiri godine pisala ovu knjigu:
„Zlopatila sam se sa samom sobom, sa ovim životom, sa lošim vestima, sa depresijom. Moji junaci su mi stajali za vratom i molili me da im se vratim. Jednog dana sam se probudila sa pitanjem čemu sve, zašto pisati, zašto stvarati umetnička dela… Nisam bila svesna da sam u depresiji. A onda, istinski čudesan događaj koji se odigrao u mom ulazu, vratio mi je nadu u život, u smisao, u svetlost, u Boga. Vratio me je mojim junacima, i to je jedini autobiografski detalj koji je ušao u ovu knjigu, to malo čudo koje će, nadam se, čitaoci prepoznati.“
Mina Kebin je istakla da je knjiga „Sazvežđe svitaca“ novo poglavlje u Mirjanom stvaralaštvu i da nije mogla biti napisana ranije:
„Za razliku od prethodnih knjiga koje su bile romani eksplozije, ovo je roman implozije jer se sve nalazi duboko u junacima, sve je skriveno i oni zbog toga pate. Usamljeni su i imaju ogromnu potrebu da se iskupe pred sobom i pred onima koje vole. Ovakvu knjigu ne može da piše mlad čovek već samo neko ko je sve to osetio na sopstvenoj koži i imao vremena da o tome promisli. Mira je stvorila roman kompleksne strukture, složen, a bavi se prostim istinama, a te istine najbolje se vide srcem i to je suština ove priče.“

Ljudske sudbine

Vladimir Kecmanović je znalački primetio da Mirina knjiga ima izuzetnu dramaturgiju:
„I u tom smislu je gotov film jer zaista ima dramaturgiju dostojnu najboljeg scenarija. Životi šest junaka smešteni su u jedan kratak vremenski period i njihove sudbine su isprepletane tako da ne možete da prestanete da čitate. Na dubinskom planu Mira opisuje ljude karakteristične za današnje vreme i osim dvoje koji su najsimpatičniji, Kiza i njegova žena Ruža, ostali su urbani likovi čije je karaktere Mira toliko razvila da vam se čini kao da poznajete te ljude i verujete im. I treća stvar koja je mene najviše dotakla, toplina koju je Mira uspela da nam prenese, čini da se osećamo ispunjenim i da dobijamo veru u životu, uprkos svim argumentima koji govore protiv toga.“

Foto: Laguna

Svi žude za onim što ne vredi imati

Na pitanje ko su junaci njene knjige, Mira je odgovorila citiranjem Vilijama Tekerija koji je pisao da se „nalazimo u takvom svetu u kome svi žude za onim što ne vredi imati“.
„To su moji junaci, to smo svi mi. Neko žudi za slavom, neko za večnom mladošću, za pravdom, neko da bude pobednik. Žive opterećeni svim tim stvarima koje nameće savremena civilizacija. Jedino moj đubretar Kiza želi da sve opet bude kao što je bilo pre.“
Svaki roman odredi i njegov naslov: „Mi smo svici zato što nam životi traju jako kratko i taj život treba da iskoristimo što bolje možemo. Svici zasijaju samo kad je mrak gust kao mast.“- rekla je Mirjana Bobić Mojsilović.

Novi roman „Sazvežđe svitaca“ po ceni od 1199 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

  Knjige Mirjane Bobić Mojsilović “Gospodin Pogrešni”, “Muška azbuka”, “Traži me”, “Azbuka mog života”, “Tvoj anđeo čuvar” i “Dnevnik srpske domaćice” po ceni od 899 dinara + ptt troškovi (cena za jednu knjigu) možete poručiti telefonom 066 060 820 ili putem porudžbenice:

    

   SHOP

   Putovanje do zgužvanih i potisnutih emocija

   By BGonline / 29/06/2024 / 0 Comments

   Spasavanje od manipulatora u svakodnevnom životu

   By BGonline / 01/07/2024 / 0 Comments

   Emocionalno nezreli odrasli ljudi (psih. Danijela Ostojić)

   By BGonline / 11/07/2024 / 0 Comments

   Lov na narcise i greške na tom putu

   By BGonline / 24/06/2024 / 0 Comments

   Pohovani sladoled s prelivom od čokolade i maline

   By BGonline / 24/06/2024 / 0 Comments
   © by BGonline. All rights reserved

   Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

   Ostavite komentar

   Komentar

   Please Login to Comment.

   To Top
   PROČITAJTE I OVO:
   Besplatno Psihološko savetovalište za mlade Doma omladine Beograda uključuje se…

   You cannot copy content of this page