BG online

Psihološka prva pomoć

Zašto ono što planirate da uradite traje duže nego što ste očekivali?

„Sigurnost u ono što vas čeka u budućnosti možete osećati kad ona postane već prošlost…“

Prosečan ljudski vek je apsurdno uvredljivo kratak, pa tako ćete pod pretpostavkom da ćete doživeti osamdesetu imati na raspolaganju nešto više od 4000 nedelja, podseća autor knjige „Četiri hiljade nedelja“.


Opsednuti sve dužim listama obaveza, održavanjem balansa privatnog i poslovnog života, borbom protiv odlaganja, istovremeno preplavljeni savetima kako biti produktivniji, savremeni čovek često u svemu tome pogorša situaciju, pa se nameće pitanje: kako što bolje iskoristiti tih 4000 nedelja?!
Oslanjajući se na uvide drevnih i savremenih filozofa, psihologa i duhovnih učitelja Oliver Berkman napisao je vodič za upravljanje vremenom „Četiri hiljade nedelja“ u kojem upoznaje čitaoce sa alatima smislenog života.

Nikad zaista nemamo vremena

Naučnik Daglas Hofštater je slavan između ostalog zbog toga što je osmislio Hofstaterov zakon koji kaže da će svaki posao sa kojim planirate da se uhvatite u koštac uvek trajati duže nego što očekujete, čak i kada će dotični projekat najverovatnije probiti predviđeni rok. Na to se u knjizi osvrnuo i Berkman, pa tako kaže da i kad prilagodite svoj raspored on će jednostavno probiti vaš iznova promenjeni rok za završetak radova.
„Iz ovoga sledi da bi standardni savet o planiranju – da date sebi 2x duže vremena nego što mislite da će vam biti potrebno, zapravo mogao samo da pogorša stvari. Hofstater se donekle šalio, razume se, ali nešto u vezi sa njegovim zakonom uvek mi je delovalo pomalo uznemiravajuće jer ako je istinit, a svakako tako izgleda, po mom iskustvu sugeriše nešto veoma čudno- da se aktivnosti koje pokušavamo da isplaniramo nekako aktivno odupiru našim nastojanjima da ih prilagodimo svojim planovima, kao da naša nastojanja da budemo dobri planeri ne samo što doživljavaju neuspeh, već uzrokuju da stvari traju još duže kao da stvarnost uzvraća udarac, kao da je Bog čvrsto rešen da nas podseti na to da on zadržava nadmoć, koliko god se mi trudili da ga umilostivimo tako što dajemo sebi dovoljno vremena da neki projekat privredemo kjraju.“

Sve je moguće

Važno je suočiti se sa nelagodnom stvarnošću i ne izbegavati je, o čemu je Oliver Berkman takođe pisao u knjizi „Četiri hiljade nedelja“.
„Kao što ističe pisac Dejvid Kejn nikad nemamo vremena u istom smislu kao što imamo gotovinu u novčaniku ili cipele na nogama. Kada kažemo da imamo vreme to je ono što zaista mislimo da ga očekujemo. Mi pretpostavljamo da imamo 3 sata ili 3 dana da nešto uradimo, ali to vreme zapravo nikad ne dolazi u naš posed. Bezbroj faktora može da poremeti vaša očekivanja i ukrade vam ta tri sata za koje ste mislii da ih imate da završite važan projekat na poslu. Vaš šef može da vas prekine sa hitnim zahtevom, voz da se pokvati, možete da umrete, a čak i ako na kraju dobijete puna 3 sata u skladu sa vašim očekivanjima to nećete znati zasigurno sve do trenutka kada ta tri sata postanu prošlost“ .
Sigurnost u ono što vas čeka u budućnosti možete osećati isključivo onda kad ona postane već prošlost. Problem nisu naši napori napori da uticemo na budućnost, problem je što je izvor svih naših teskoba potreba koju osećamo sa našeg polozaja ovde u sadašnjosti da znamo da će ti napori na kraju uroditi plodom… – zaključci su Olivera Berkmana.

Knjigu „Četiri hiljade nedelja” po ceni od 1199 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom ili putem porudžbenice:   

  SHOP

  Putovanje do zgužvanih i potisnutih emocija

  By BGonline / 29/06/2024 / 0 Comments

  Spasavanje od manipulatora u svakodnevnom životu

  By BGonline / 01/07/2024 / 0 Comments

  Emocionalno nezreli odrasli ljudi (psih. Danijela Ostojić)

  By BGonline / 11/07/2024 / 0 Comments

  Lov na narcise i greške na tom putu

  By BGonline / 24/06/2024 / 0 Comments

  Pohovani sladoled s prelivom od čokolade i maline

  By BGonline / 24/06/2024 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Gaslajtera poznajete. To je vaš šarmantni, samouvereni, duhoviti tip sa…

  You cannot copy content of this page