fbpx

BG online

Lični razvoj

Zašto je važno oprostiti drugima i sebi time učiniti mnogo….

Opraštanje je jedna  od najvažnijih alatki koja doprinosi našem zdravlju, fizičkom i mentalnom. Danas postoji veliki broj naučnih istraživanja koja su dokazala vezu između opraštanja i fizičkog i mentalnog zdravlja.

Opraštanje je dobro za imunitet i  kardiovaskularni sistem

Stres proizveden od negativnih emocija ima uticaj na imunitet, posebno na citokine, koje su supstance slične proteinima koji se proizvode kada se osoba nalazi u stresnim situacijama ili ima infekcije u organizmu. (Kei-colt-Glaser et al 2002). Opraštanje utiče na aktivnost HPA (Hypotalamic-Pituitary-Adrenal) i na proizvodnju kortizola, poboljšavajući imunološki sistem, na nivou ćelije i na kardiovaskularnom  nivou (Sapolsky, 1994; McEwen, 2002). Opraštanje umanjuje stres koji je proizveden od osećanja ozlojeđenosti i utiče na imunološki sistem koji stvara antitela, koja se bitno smanjuju kad su osobe pod hroničnim stresom. Negativne emocije kao što su bes, ozlojeđenost, osveta, mržnja i osećaj krivice utiču tako da se naš imunološki sistem znatno oslabi. S druge strane, opraštanje utiče na to da te vrste emocija znatno oslabe i  doprinosi  pozitivnim impulsima i emocijama i na taj način pozitivno utiče na to da se povećava broj antitela. Gajenje neprijateljskih osećanja negativno utiče na kardiovaskularni sistem (Kaplan, 1992, Williams&Williams, 1993) dok opraštanje znatno smanjuje nivo neprijateljskih osećanja utičući tako na vrlo pozitivan način na zdravlje smanjujući rizik od povišenog pritiska i infarkta.

Opraštanje utiče na centralni nervni sistem

Opraštanje može  da smanji količinu testosterona u krvi koji utiče na agresivnost i stimuliše proizvodnju serotonina (5-HT je neurotransmiter koji ima veoma važnu ulogu u podešavanju raspoloženja, sna, telesne temperature, seksualnosti i apetita (McCullogh, 2000; McCullogh et al. 2001).

 Značaj opraštanja na mentalno zdravlje

Efekti opraštanja na polju mentalnog zdravlja se mogu primetiti kroz smanjenje osećanja ozlojeđenosti i kroz podsticaj pozitivnih emocija. Nasuprot tome, negativne emocije koje se aktiviraju i održavaju kroz proces razmišljanja o situacijama koje podstiču osećanja mržnje, osvete, besa, straha, osećanja griže savesti i neprijateljstva) utiču negativno na mentalno zdravlje. Vrlo su interesantni rezultati sledećih eksperimenata:
• Al-Mabuk et al. (1995) na grupi studenata koji su oprostili roditeljima zbog nedostatka nežnosti. Svi učesnici su na kraju eksperimenta pokazali povećanje poštovanja prema sebi i znatno smanjenje anksioznosti i depresije.
• Freedman & Enright (1996) istraživanje na grupi žena koje su bile žrtve incesta. Cilj ovog eksperimenta bio je da one uspeju da oproste nasilniku. Ovaj eksperiment je trajao 14 meseci i rezultati su pokazali kako je proces opraštanja omogućio tim ženama da znatno smanje nivo anksioznosti i depresije i povećaju osećanje nade i pozitivnih emocija.
• Spiers (2004) je primenio istraživanja vezana za opraštanje-ozlojađenost i mentalne bolesti na 134 žrtve kršenja ljudskih prava na račun Južnoafričke komisije za Istinu i izmirenje. Od svih osoba koje su bile proučavane 63% je imalo neku psihijatrijsku dijagnozu i 42% posttraumatični stres i poremećaj. Istraživanje je donelo zaključak da su ljudi sa najmanjim poenima u oblasti opraštanja oni sa najvećom predispozicijom za mentalne bolesti.

Ana Nadeždić

Sajt: www.ananadezdic.rs
Facebook stranica Ane Nadeždić: www.facebook.com/Ana-Nadeždić-life-coach
mail: info@ananadezdic.com
 

Trodnevni program Ane Nadežić u Kraljevim čardacima SPA (Kopaonik) od 12. do 14. septembra

Trodnevni program internacionalnog life coach-a Ane Nadeždić “SETI SE KO SI” biće održan od 12. do 14.septembra 2020. u hotelskom kompleksu Kraljevi čardaci SPA na Kopaoniku.
Polaznici ovog ekskluzivnog programa će po rečima Ane Nadeždić biti u prilici da tokom trodnevne obuke osete lepotu svog unutrašnjeg bića i krenu putem autentične ljubavi prema sebi.

Zavolite sebe celim svojim bićem!

Ako živite pod velikim pritiskom, stresom i napetošću, malo vremena posvećujete sebi, koncept „Seti se ko si” će vam pomoći da uđete u kontakt s prirodom i sobom kroz niz aktivnosti. Naučićete da duboko dišete kroz meditaciju i vizualizacije i osetite moćnu energiju svog unutrašnjeg bića- kaže Ana Nadeždić.
– Iskusićete moćne tehnike opraštanja i krenuti stazom autentične ljubavi prema sebi. Naučićete vežbe disanja, meditacije, vizualizacije, tehnike opraštanja i otpuštanja teških emocija, kako da sebe istinski zavolite i kako da tu ljubav sebi pokažete kroz konkretne gestove u svakodnevnom životu.

Kome je namenjeno ovo iskustvo?

Ovaj program je namenjen poslovnim ljudima, ženama i muškarcima kojima je potrebna pauza od obaveza, onima koji provode dane u žurbi i trci i imaju osećaj da su izgubili sebe zadovoljavajući potrebe klijenata, poslovnih saradnika, šefova i porodice.

Otkrijte ko ste da biste stvorili život kakav zaslužujete

Cena trodnevnog programa EMOCIONALNI DETOX od 12.9. 14.9.2020.god u hotelu Kraljevi čardaci SPA je 35 500 din.
Cena uključuje: boravak u hotelu na bazi 2 noćenja sa polupansionom i korišćenjem SPA centra, učešće u programu “Seti se ko si”, materijal čiji su deo i meditacije Ane Nadeždić, rokovnik “Seti se ko si”, kao i jednu grupnu online sesiju sa Anom Nadeždić nakon završetka programa.
Vaše mesto možete rezervisati tel.036/428558 ili 034/352922
e mail: booking@kraljevicardaci.com

 

Ana Nadeždić

Od malena je veliki borac i emotivac. Izabrala je da se rodi u Beogradu, da bude plod strasne veze, ćerka novinarke Ruške Jakić i arhitekte Radosava Nadeždića. Izabrala je i to da već u trećoj godini iskusi odlazak oca iz svog života, dok je njena majka bila uvek uz nju hraneći je toplotom i ljubavlju od rođenja, dajući joj podršku i oslonac dok je prolazila kroz neminovna lutanja, bolove, iskušenja i raskrsnice koje donose život i odrastanje. Nakon dugogodišnjeg rada na sebi, učenja i pohađanja brojnih edukacija iz oblasti ličnog razvoja Ana Nadeždić je danas veoma uspešan trener, life&business coach. Ona bira da svakom svom problemu i emociji bude neizmerno zahvalna i duboko radi na sebi. Iz svih svojih nevolja je naučila mnogo, a sad je, kaže, uverena da su je njena životna iskustva i okolnosti doveli upravo tamo gde pripada- u njen savršen život. Udata je za Andreu, ljubav svog života, sa kojim ima sina Luku. Živi u Italiji, u jednom malom mestu okruženi prirodom gde Ana ima svoju kancelariju, ali istovremeno u mnogim gradovima širom ove mediteranske zemlje održava seminare, radionice i treninge, dok je u planu da u narednom periodu češće dolazi u Srbiju i posveti se radu s klijentima u svojoj zemlji. Ana Nadeždić u svom radu pomaže ljudima da pronađu sebe, svoje autentično biće i žive onaj život koji su zaslužili i odavno priželjkivali. Izabrala je profesiju trenera ličnog razvoja, ali i da u tome bude najbolja za svoje klijente. Do sad se školovala i obučavala širom sveta, stekla licencu učitelja, životnog trenera i business trenera po metodi “Izleči svoj život” Lujze Hej. Prošla je kroz master obuku najuvaženije svetske organizacije za business trening Dale Carnegie Training gde je diplomirala na temama međuljudskih odnosa, menadžmenta, javnog govora i prodaje. Prošla je obuku za vođenje kurseva i radionica, edukativni marketing i edukativnu prodaju kod najbolje i najuvaženije svetske kompanije za obuku trenera “Lucrative Luminary Training” iz Kanade. Ana napominje da sva ta učenja bi vrlo malo značila da nije prošla kroz životna iskustva u kojima je lutala, bila nesrećna, besna i tužna u nekim momentima.
Klijenti Ane Nadeždić postižu najbolje i neverovatne promene na trodnevnom kursu pod nazivom “Seti se ko si”, kao i na individualnim seansama.“Ne možemo doći u kontakt sa svojom dušom sve dok ne transformisemo ubeđenja koja imamo u podsvesti od ranog detinjstva. Ti programi ljudima prave velike probleme, a veoma je važno i emocionalno čišćenje. Često ne znamo šta da radimo sa našim emocijama, besom, tugom,  grižom savesti, strahom, pa onda bežimo od njih. Istresamo se na drugima ili sve potiskujemo u sebe.
Svaka naša misao pravi emocije. Tokom 24h mi imamo 90 000 novih misli. Negativne misli nas ne hrane, već samo nanose štetu nama i drugima“, napominje Ana.

Pročitajte intervju sa Anom Nadeždić:

Od emocionalnog haosa do mirne luke

Saveti Ane Nadeždić:
Uzrok svih nesporazuma je u dubini naše duše
Zagrljaj koji me je doveo u kontakt sa mojom dušom
Kad smo spremni za novu vezu?
Setite se ko ste jer to je najvažnija odluka koju treba da donesete
Ljubav kao jezik duše
Razgovor sa sopstvenom dušom
Odnos prema sebi i drugima
Kako kreirati život o kojem maštate?
Šta znači oprostiti sebi?
Kako sam privukao ženu svog života…
Spoznajte i prihvatite svoj ego
Šta rade emocije iz detinjstva u svetu odraslih?
Zagrljaj sa ocem nakon 30 godina ćutanja…
Intuicija zna šta je za nas dobro
Putovanje od patnje do sreće
Najvažnije životne lekcije nalaze se u opraštanju
Klijentkinja i ja smo zajedno smo plakale
Drugačiji pogled na patnju
Naučite da prepoznate i kontrolišete vaš ego
Moć opraštanja
Znate li koliko ste jaki?
Koliko traje rad na sebi?
Psihološko nasilje u partnerskom odnosu
Od emocionalno prazne do srećne i uspešne žene
Šta se krije iza naših rana?
Kako izlečiti odnos sa članovima porodice?
Naučite kako da izađete iz konflikta sa porodicom, kolegama, prijateljima…
Šta nam donosi izlečenje odnosa sa roditeljima?
Priče iz života Ruške Jakić i njene ćerke Ane Nadeždić o ljubavi, životu, bolu, radosti…
Jezik duše i jezik uma
Tajna privlačnosti muškarca i žene
Kako da se porodica ponovo okupi za stolom?
Otpuštanje toksičnih emocija i prestanak osuđivanja
Gde je nestao moj romantični čovek?
Seksualnost u braku
Zašto se ne razumemo?
Da li je razvod jedino rešenje?
Moramo li da se rastajemo?
Tajna ljubavi između roditelja i dece
Tajna ljubavi između žene i muškarca
Moćna poruka ljubavi

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
SAVRŠEN UZ VINO Ovaj aromatični sir možete koristiti kao dodatak…
error: