BG online

Intervjui

Od emocionalnog haosa do mirne luke

SUSRET SA OCEM ME JE IZLEČIO I PROMENIO

“Najveća lekcija života je lekcija ljubavi…”

Od malena je veliki borac i emotivac. Izabrala je da se rodi u Beogradu, da bude plod strasne veze, ćerka Ruške Jakić, novinarke i oca Radosava Nadeždića, arhitekte. Izabrala je Ana i to da već u trećoj godini iskusi odlazak oca iz svog života, dok je njena majka bila uvek uz nju hraneći je toplotom i ljubavlju od rođenja, dajući joj podršku i oslonac dok je prolazila kroz neminovna lutanja, bolove, iskušenja i raskrsnice koje donose život i odrastanje. Ana Nadeždić koja je danas veoma uspešan trener ličnog razvoja, izabrala je da svakom svom problemu i emociji bude neizmerno zahvalna i duboko radi na sebi. Iz svih svojih nevolja je naučila mnogo, a sad je, kaže, uverena da su je njena životna iskustva i okolnosti doveli upravo tamo gde pripada- u njen savršen život.
-Duboko sam zahvalna za život koji vodim, što se bavim poslom koji je posao moje duše, što više ne postoji razlika između mene, mog privatnog života i mog posla- kaže Ana Nadeždić.
Udata je za Italijana Andreja sa kojim ima sedmogodišnjeg sina Luku. Žive u Italiji, u jednom malom mestu okruženi prirodom gde Ana ima svoju kancelariju, ali i u mnogim gradovima širom ove mediteranske zemlje održava seminare, radionice i treninge.
-Imam predivan brak sa čovekom sa kojim delim život tokom poslednjih 11 godina, a sa nama je i ćerka mog supruga iz prethodnog braka. Mi smo jedna složna i srećna porodica- priča Ana i sa mnogo topline otkriva kakav odnos neguje sa svojom majkom Ruškom Jakić. -Nas dve se bezgranično podržavamo, volimo i poštujemo. Uvek se raznežim kad čujem da izjavljuje kako sam joj ja najveći životni uspeh. Tako nešto bi svako dete poželelo da čuje od svojih roditelja. Imam i predivan odnos sa mojom braćom, rođacima i duboko volim zemlju u kojoj sam izabrala da se rodim i u kojoj sam odrasla.

Najbolja za svoje klijente

Danas Ana Nadeždić pomaže ljudima da pronađu sebe, svoje autentično biće i žive onaj život koji su zaslužili i odavno priželjkivali. Izabrala je profesiju trenera ličnog razvoja, ali i da u tome bude najbolja.
-“Najbolja” za mene ne znači “bolja od mojih kolega i koleginica”, jer svako od nas donosi nešto posebno i različito u svom poslu. Za mene ta reč znači “najbolja za moje klijente”. Oni meni s mnogo poverenja predaju svoje živote i samo zbog tog poverenja ja moram biti najbolji mogući instrument koji će im pomoći da žive život koji su zaslužili, najbolji život za njih, u skladu sa vrednostima njihove duše- objašnjava Ana.
Kako bi bila što bolja u svom poslu i svojim klijentima, Ana se obučavala kod najboljih u svetu.
-Dostigla sam tri nivoa obuke i licencu kao učitelj, životni trener i business trener po metodi “Izleči svoj život” Lujze Hej. Prošla sam kroz master obuku najuvaženije svetske organizacije za business trening Dale Carnegie Training gde sam diplomirala na temama međuljudskih odnosa, menadžmenta, javnog govora i prodaje. Prošla sam obuku za vođenje kurseva i radionica, edukativni marketing i edukativnu prodaju kod najbolje i najuvaženije svetske kompanije za obuku trenera “Lucrative Luminary Training” iz Kanade. Ali, iskreno govoreći, ta čitava obuka i učenje bi vrlo malo značili da nisam prošla kroz životna iskustva gde sam lutala, bila nesrećna, besna i tužna u nekim momentima.

Životna iskušenja i lekcije

Činjenica je da nema tog fakulteta niti knjiga koji bi je tako dobro pripremili da radi s ljudima na način na koji to čini danas, kao što ju je oblikovao njen sopstveni život i lekcije koje je na tom putu naučila. Prvo iskušenje je imala kroz odnos sa njenim ocem koji je došao da je vidi za treći rođendan, kupio joj tricikl i to je bio poslednji put  da su se videli sve do njene 18. godine. Kad je Ana imala četiri godine Ruška se udala za muzičara Voju Milinu i Ana se seća života sa njim kao divnog perioda odrastanja uz čoveka kojeg je smatrala drugim ocem.
-Bio je veoma posvećen porodici, a prema meni se ponašao kao otac. Vodio me je na skijanje, naučio me je da plivam, odvodio me u školu i sve je bilo divno do moje 17. godine i drugog velikog životnog iskušenja za mene i moju majku kada je saznala da on ima ljubavnicu. Taj brak je propao, a ja sam se emocionalno anestezirala i zatvorila u sebe. Bol koji je krenuo nakon odlaska drugog najvažnijeg čoveka u mom životu je bio snažan- seća se Ana.
Na drugoj godini fakulteta odlučila je da ode u Italiju i tamo završi studije za šta je imala Ruškinu podršku koja je nikad nije sputavala. U međuvremenu je u osamnaestoj godini upoznala svog oca nakon majčinog insistiranja.
-Bila sam tad u emocionalnom haosu. Odlučila sam da ga više nikad ne vidim, a kroz glavu mi je samo prolazilo “Gde si bio toliko godina…?”- seća se Ana.

Nepogrešiv put duše

U Italiji je završila fakultet za grafički dizajn i počela da radi kao agent u prestižnoj modnoj agenciji Fashion Model Management koja je u to vreme bila i jedna od najuvaženijih i predstavljala imena kao što su Klaudija Šifer i Naomi Kambel. U tom poslu je brzo postala agent broj jedan. Putovala je po svetu, dovodila modele u Milano i u tom periodu upoznala svog prvog muža. Veza je ušla u krizu i dovela do razvoda nakon šest godina braka.
–Dok sam nizala uspehe na poslovnom planu, privatni život nije funkcionisao onako kako sam želela. Htela sam da imam svoju porodicu i decu, a kad sam ušla u vezu sa čovekom iz Kanade nadala sam se da ću to i ostvariti. Preselila sam se kod njega i dalje radila za istu agenciju, samo sa drugog kontinenta. Kanada mi je donela veliku prekretnicu u životu na svim poljima. Kad sam 2003. godine sticajem okolnosti upisala kurs ličnog razvoja sa temom “međuljudski odnosi” koji je držala jedna od najuvaženijih kompanija za lični i biznis trening Dale Carnegie Trainig krenule su moje prve lične transformacije. Kad je počelo prvo predavanje kursa koji je trajao tri meseca, rekla sam sebi: “Ovo je za mene. Ovo je posao koji je moja duša izabrala”. U tom trenutku sam se setila sebe kao devojčice koja je čekala mamu da dođe s posla i donese brdo novina. Ta mala devojčica koja je tek bila naučila da čita uzimala je redovno časopise od mame i gutala stranice gde je psiholog odgovarao na pitanja i davao životne savete. To je bio prvi znak puta koji je moja duša izabrala. Drugi znak je došao preko mame, te godine kada sam se preselila u Italiju na studije. U toku jedne od njenih poseta poklonila mi je knjigu bestseler Lujze Hej “ Kako izlečiti svoj život”. Sećam se da sam bukvalno progutala tu knjigu i odmah otišla u knjižaru da potražim slične knjige. Tad sam krenula sa čitanjem i proučavanjem knjiga koje se bave ličnim razvojem, psihologijom, psihoanalizom i kvantnom fizikom.

Susret s ocem nakon 18 godina

U Kanadi, na kursu Dejl Karnegija, desila se još jedna važna stvar koja je usmerila put njenom emocionalnom ozdravljenju. Ana kaže da se i danas jasno seća kako je stajala pred 30 ljudi koji su sa njom pohađali kurs. Zadatak je bio da urade nešto bitno za sebe i za svoj život i da sledećeg meseca, na sledećem predavanju to ispričaju.
-U tom trenutku sam osetila da mi je moje srce šapnulo: vidi se sa ocem. Sećam se da sam između ta dva predavanja otisla u Beograd i dok sam sedela sa mamom u kafani “Vuk” razmišljala sam kako sad da joj objasnim da hoću da se vidim sa ocem posle 18 godina tokom kojih sam odbijala bilo kakav kontakt sa njim. I u tom trenutku desilo se čudo, ono čudo koje samo ljubav majke prema ćerki može da oseti. Ona mi je u tom trenutku izjavila: “Trabalo bi da se vidiš sa ocem, Laletom Nadeždićem”. Došle smo kući, počele da prevrćemo imenik, da zovemo brojeve i najzad je moja mama preko hiljadu telefona koje je okrenula, našla broj mog oca. Pozvala ga je i saopštila mu: “Tvoja ćerka hoće da te vidi”. Uzela sam slušalicu i čula glas onog koji mi je dao život zajedno sa mojom majkom: “Ti imaš oca”, izjavio je. Videli smo se i krenuli da upoznajemo jedno drugo.

Kraj braka i povratak u Evropu

Nakon Aninog povratka u Kanadu, desila su se dva događaja koja su, kako kaže, nastavila da označavaju put njene duše.
-Moja veza je pukla, partner mi je rekao da ne želi da ima porodicu, niti ikakvu vezu sa mnom. To me je dovelo do takvog emocionalnog bola koji je moja mama tešila s druge strane telefonske žice i patila zajedno sa mnom. Drugi događaj bio je iznenadna lepa vest da je Dejl Karnegi zainteresovan za mene kao saradnika i da želi da me primi u svoj tim. Ali, u tom trenutku moje srce mi je ponovo dalo jednu veoma važnu informaciju, šapnulo mi je da se vratim u Evropu. Spakovala sam dva kofera, poklonila većinu ličnih stvari i vratila se u Milano gde sam dala otkaz u modnoj agenciji i nastavila edukaciju u pravcu ličnog razvoja sa Dejl Karnegie Treningom iz Milana, uradila specijalizaciju, završila master kurs…

Izlečenje i spoznaja ljubavi

Živela je Ana u to vreme u iznajmljenoj sobi, ali radila po ceo dan, od osam ujutro do ponoći.
-Jednog dana, dok sam išla ka kancelariji osetila sam toliku tugu da sam se našla opet na istoj tački. Shvatila sam da nemam privatni život i da nešto nedostaje… da budem ispunjena kao žena i kao majka.
Jedno predavanje kojem je nedugo zatim prisustvovala donelo joj je prekretnicu i vrlo dubok rad na sebi. Ana kaže da je shvatila u čemu je problem i zašto sve do tad nije mogla da ima zadovoljavajući privatni život. Susret s ocem joj je s jedne strane doneo izlečenje.
-Meni je bilo presudno važno to što sam shvatila ko je moj otac i preko rada na sebi sam razumela i njegovo ponašanje. Radila sam intenzivno na sebi sa terapeutom preko deset godina da bih najzad uspela da otpustim bes i ljutnju koje sam gajila godinama prema ocu i koji mi nisu dopuštali da sklopim harmoničnu vezu s muškarcima. Godine intenzivnog rada na mom unutrašnjem ozdravljenju su me dovele da naučim nešto vrlo važno za ono čime se danas bavim, a to je da o onome šta neko oseća ne mora da govori njegovo ponašanje. Ljubav koja dopusti detetu da dođe na ovaj svet nikad ne može da prestane, a ponašanje je proizvod ubeđenja koje su ništa drugo nego interpretacija događaja iz detinjstva.
Kako objasniti detetu ponašanje roditelja koji se ne pojavljuje u njegovom životu, pitanje je koje brine mnoge razvedene roditelje. Ana kaže da ni ona sama ne bi znala odgovor da je ostala na kratkoročnoj viziji života.
-Shvatila sam nakon svega da je moja duša izabrala da nauči najveću lekciju života, a to je lekcija ljubavi. S jedne strane sam imala majku koja mi je uvek pokazivala ljubav, bila uz mene i tako mi pokazivala sliku roditelja koji je uskladio ponašanje sa ljubavlju. S druge strane sam imala oca kojeg nije bilo, ali sam i preko njega naučila lekciju ljubavi kad sam shvatila odakle potiče njegovo ponašanje. Ja sam danas potpuno sigurna da je on mene uvek voleo bez obzira na sve, ali nije bio u stanju da se ponaša kao otac i da to pokaže.

Ubeđenja kreiraju naše probleme

Njeno ozdravljenje je snažna alatka koju Ana nesebično koristi u radu s drugima. Ono joj pomaže da lakše uvidi i shvati zašto se neko ponaša na određen način. Klijenti Ane Nadeždić su većinom žene, uglavnom one koje imaju ispunjen život, posao, porodicu, ali dolaze kod nje s problemom i to uglavnom u odnosu s partnerom.
-Kod njih obično nešto ne funkcioniše u braku, razvedene su ili iza sebe imaju više propalih veza. Neke klijentkinje dolaze zbog problema sa zdravljem, na poslu, sa novcem ili kolegama- priča Ana. -Imala sam jednu klijentkinju od 60 godina koja je došla kod mene s rečenicom da joj je jasno da iako je u braku 40 godina ne može da bude više sa svojim mužem i da je izlaz u razvodu, ali  nije znala kako da to izvedu jer imaju četvoro unučića i problem je bio u tome “šta će reći svet”. Pri tom su oboje u to vreme imali i ljubavnike. Kad neko dođe kod mene s partnerskim problemom retko radim sa oba partnera. Krenuli smo ona i ja zajedno u potragu za korenom problema koji je kod njih bio u pogrešnoj interpretaciji događaja na koje je sazidano ubeđenje koje je proizvelo određenu emociju. Tokom rada sa tom ženom sagledale smo prošlost, njena ubeđenja u prošlosti, programe koji su bili registrovani u njenoj podsvesti. Moj se posao sastojao u tome da joj pomognem u potrazi za tim koje uverenje je prozvelo negativnu emociju i problem. Nakon što to osvesti, potrebno je i da klijent pristane da otpusti sve to. Ako dopusti da promeni interpretaciju događaja radi se transformacija i čišćenje emotivnog dela tela, transformacije viđenja. Moj posao je da pronađem ubeđenje koje je uzrokovalo problem. Nakon dva meseca gospođa sa kojom sam radila me je pozvala da kaže da se desilo čudo, da je muž počeo da je zove na tracking  i da zajedno šetaju po planini. Čak je organizovao i žurku iznenađenja za njen rođendan. Rekla je da je nakon 40 godina braka shvatila da među njima postoji duboka ljubav i da su se na nekom nivou ponovo spojili. Nijedna od nas dve na prvom susretu nije mogla da prognozira šta će se desiti. Ona ništa nije konkretno u životu promenila, već smo mi transformisali njeno ubeđenje, kao kad očistite program sa virusom iz kompjutera i stavite drugi. Tek tad se može raditi na tome da se ponašanje uskladi sa novim programom.

Šta da radimo s našim emocijama?

Ana dodaje da joj je najvažnije da klijenti imaju promenu, budu zadovoljni i da se to najbolje postiže trodnevnim kursom “Seti se ko si”, kao i individualnim seansama na koje je najbolje dolaziti od 6 meseci do godinu dana. Ona napominje da klijent ne treba da bude vezan za terapeuta duže od godinu dana kako se ne bi stvorila zavisnost.
-Moja profesionalna figura može se zamisliti kao brižna majka koja uči dete da hoda. Jedno izvesno vreme ono ima potrebu da ga neko prati dok ne nauči da hoda i da trči iako je ono rođeno s tim znanjem, ali toga nije svesno sve dok ne proba, padne i ponovo se podigne. Ali, u trenutku kad prohoda i sigurno je na svojim nogama, nije mu više potrebna majka da ga drži za ruku. U mom terapeutskom poslu taj proces ne bi trebalo da traje duže od godinu dana. Ne možemo doći u kontakt sa svojom dušom sve dok ne transformisemo ubeđenja koja imamo u podsvesti od ranog detinjstva- objašnjava Ana.- To su programi koji ljudima prave velike probleme, a veoma je važno i emocionalno čišćenje. Često ne znamo šta da radimo sa našim emocijama, besom, tugom,  grižom savesti, strahom, pa onda bežimo od njih. Istresamo se na drugima ili sve potiskujemo u sebe.
Svaka naša misao pravi emocije. Tokom 24h mi imamo 90 000 novih misli.  Negativne misli nas ne hrane, već samo nanose štetu nama i drugima, napominje Ana i za 2018. godine najavljuje svoje prvo predavanje u Beogradu, a trodnevni kurs.
-Nekad sam bila u emocionalnom haosu. Uvek mi je na profesionalnom planu  išlo dobro, ali u odnosu sa partnerima je to bio samo haos. Prvi susret sa mojim suprugom je bio potpuno drugačiji od svih. Bio je to zagrljaj dve duše tokom kojeg sam osetila dubinu i nešto više, kao da sam prošla kroz zid i bila u potpunoj simbiozi sa nekim. Sve to ne znači da se on i ja na našem zajedničkom putu nismo suočili s problemima. Mi smo to prepoznali i imali osobu koja nas je provela kroz probleme da ne bismo sabotirali našu vezu. Emocionalno sam uspela da ozdravim i to mi je bilo najvažnije za moj dalji srećan i uspešan život. Nisam se slučajno rodila ovde. Moja duša je izabrala da se rodi u Beogradu. Sad kad sam došla do mira i ponovnog susreta sa svojim korenima, imam potrebu da pomognem našim ljudima i sad sam spremna za to.

B. Gajić
Foto: Ema Bednarž

 

Porodične priče (mama i ćerka: Ruška Jakić i Ana Nadeždić)

 

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Naxi radio je proslavio 23. rođendan velikom žurkom u hotelu…

You cannot copy content of this page