fbpx

BG online

Intervjui

Porodične priče (mama i ćerka: Ruška Jakić i Ana Nadeždić)

SEBIČNI RODITELJI IMAJU NESREĆNU DECU

Ona je Ruška, jedna od najpoznatijih žena Beograda, posebna i svoja, čuvena i po tome što se prva usudila da javno govori o svojim slabostima, nesigurnostima, ali i radu na sebi. Ruška Jakić je mama Ane Nadeždić koja živi u Italiji gde radi kao trener i coach po metodi Lujze Hej, a sa suprugom je osnovala projekat “Follow Your Heart” u okviru kojeg pomaže ljudima da  dostignu svoj puni potencijal. Ruška odrastanje svoje ćerke pamti po velikoj ljubavi, ali i po Aninom buntovništvu i svojim besanim noćima. Verovala je u svoju jedinicu, dala joj podršku kad je bilo najvažnije, a danas obe uživaju u fantastičnom odnosu i tome što jedna drugu doživljavaju kao “anđela čuvara”.
-Ana je moj veliki ponos i uspeh- priča Ruška.- Svaki roditelj vaspitava svoje dete najbolje što ume. Ja nisam preuzela model vaspitanja mojih roditelja, niti sam mojoj majci dozvoljavala da previše utiče na nju i naš odnos. Bilo je perioda kada nije bilo lako, na primer kad je oko 15. godine Ana bila pankerka. Nije lako vaspitavati dete, a moja poruka roditeljima je da decu teba upoznati i verovati im.ruskaiana3

Prerušavanje

Ana se s osmehom priseća detinjstva i kaže da je bila okružena ljubavlju i pažnjom.
-Moja mama Ruška mi je uvek bila oslonac i sigurnost, uvek je poštovala moje odluke i podržavala me u mojim životnim izborima. Mislim da je to jedna od najvažnijih stvari koja je doprinela tome da u ovom trenutku budem presrećna životom koji sam izabrala. Bavim se poslom koji obožavam, imam predivan odnos sa mojim mužem koji je zasnovan na poštovanju i vernosti.
Ruška Jakić ne krije da je bila brižna mama, u jednom periodu i puna strahova za svoju jedinicu.
– Noću sam je pratila da bih videla šta se to radi na Akademiji gde su svi izlazili, prerušavala se, prolazila pored nekog zidića kod Beograđanke tako prerušena. Nije bilo mobilnih telefona u to vreme pa sam znala da trčim po Bulevaru u sred noći jer je ne bih bilo kod kuće u dogovoreno vreme.
-Eh, moje lude godine… godine istraživanja, eksperimentisanja, provoda. Da me je pratila to sam saznala tek mnogo kasnije, to znači da je bila odličan špijun- priznaje Ana.
Ono što je bilo pravilo koje se tad moralo poštovati je da Ana uvek kod sebe ima novac za taksi, a majka joj je često govorila o tome da prvu ljubav treba da pamti kao nešto lepo i da joj prvi susret sa ljubavlju ostavlja trag za ceo žvot. Nameće se pitanje gde je granica u odnosu mame i ćerke i da li mogu biti drugarice?
-U jednom periodu joj nisam bila drugarica jer istovremeno ne bih mogla da joj budem autoritet-priča Ruška.- Bilo je i trenutaka kad me je pitala da li baš moram da idem na roditeljski u farmerkama. Ona je tad nosila gojzerice i bila u fazi kad deci majka smeta takva kakva je. Mnogi vole da su im mame domaćice, da mirišu na krofne i ne vode računa o sebi. Ja nisam takva iako pravim fantastične krofne i kuvam sjajno. Ali, istovremeno sam uvek bila “Ja Ruška”.ruskaiana

“Ne pijem, ne pušim i ne kurvam se”

Danas su Ana i Ruška jedna drugoj ogromna podrška, a njihov odnos je prožet razumevanjem i velikom ljubavlju.
-Ljudi lažu sebe da više vole unuče od deteta, ali ja nisam iz tog filma- otvorena je Ruška. – Uvek smo tu jedna za drugu. Kad se odselila u Italiju imala sam već veliko poverenje u nju.U početku je bila kod drugarice. Podržala sam je da studira u Italiji grafički dizajn, iako su mi svi govorili “ kako će mlada i lepa u beli svet, mogu da je tamo sačekaju razni…” Ja sam znala da nije tako. Znala sam u vreme sankcija pedeset sati da putujem autobusom do nje. Kad sam došla prvi put da izvidim kako je i šta radi rekla mi je: “Ne pijem, ne pušim i ne kurvam se.” Bilo mi je dovoljno da se u miru vratim kući. Ćerku nisam sputavala da nađe svoj put niti sam bila sebična. Ako mi je dete srećno i ja sam srećna.
U periodu kad je Ruška ostala bez posla na Pinku, Ana je već živela i studirala u Italiji. Ruška je tad otvorila butik na Sajmu, putovala autobusima do Milana, usput donosila krpice, borila se za egzistenciju i da pomogne i Ani.
-Na tim putešestvijima sam upoznala mnogo Cigana i oni me obožavaju, a i naučili su me mnogo toga. Dešavalo se da za jedan dan prodam sve što donesem od garderobe iz Italije. Uživala sam prodajući, a u svemu što sam radila ja sam se zabavljala.ruskaiana1

Kome treba nesrećno dete?

Ana dodaje da je zahvaljujući majci dobila priliku da ide putem svoje duše i da je to najlepše što je za nju mogla da učini.
-To je put satkan od pravih ljudskih vrednosti i doveo me je do toga da izaberem profesiju koja je u skladu sa tim, da pomažem ljudima da preko razumevanja i razrešavanja svojih problema upoznaju pravu vrednost života. Mama mi je okidač i inspiracija.
Našu poznatu voditeljku nerviraju roditelji koji iz sebičnih razloga ne dozvoljavaju deci da se osamostale i žive svoje želje i ambicije.
-Nisam gajila dete da me čuva u Beogradu, a  90% roditelja su u tom fazonu. Dete treba da bira svoj put i svoju sreću. Ana je udata, ima divan brak i divno dete. Šta će meni nesrećno dete koje će biti tu, pored mene? Ja nisam sama. Živim sama jer želim da budem sama i nisam usamljena.
Tajna njihovog  sjajnog odnosa i razumevanja je vrlo jednostavna: to je ona neizmerna i bezuslovna ljubav koja postoji između roditelja i dece. Knjige Lujze Hej koje su joj promenile život Ana je prvo videla kod mame.
-Kad je učenik spreman, učitelj se pojavi i to je velika istina- kaže Ruška, a Ana dodaje da nikad neće zaboraviti svoj prvi susret sa knjigom “Kako izlečiti svoj život”.
-Ta knjiga je bila za mene podsticaj da krenem da istražujem i radim na sebi. Na tome sam duboko zahvalna mojoj majci. Ona je prva krenula putem kojim se u to vreme ređe išlo. Bila mi je velika inspiracija da i ja krenem tim putem. Čitajući Lujzinu knjigu kao da sam duboko prepoznala istinu i reči koje su mi odjeknule u to vreme bile su: “Ja duboko verujem da smo mi sto posto odgovorni za sve što nam se u životu dešava”. Te reči su odredile moj životni put.

Mudrost žene

Ono što Rušku posebno raduje je Anin odnos sa suprugom.
– Sa svojim mužem sjajno se slaže i deli život. Ima mudrost koju ja nisam imala- otkriva Ruška.- Kad dođe s posla muža žena treba da poljubi i pusti ga da 20 minuta bude sam. To je Ana čula od jedne kanadske novinarke i tako se i sama ponaša. Muškarac treba da shvati da je došao svojoj kuci i uradi za to vreme šta god hoće, a ne da sluša tipična ženska pitanja “jel si doneo šta sam ti rekla”, “zaboravio si…” Ana savršeno ume to da radi, svako u tom braku ima vreme za sebe, a to je veoma važno.
U maju su Ana i njen suprug  proslavili 10 godina veze i sedam godina braka. Imaju sina od šest godina a sa njima živi i ćerka Aninog muža od osamnaest godina.
Ruška se udavala tri puta i danas kaže da voli sve svoje muževe.
-Ne volim izraz raspuštenica. Kako sam se ja to raspustila?Nikad nisam bila samohrana majka već “Ja Ruška”. Žene obožavaju da ih drugi sažaljevaju i to nikad neću podržati i razumeti.ruskaiana2

Pesma majci

Pre nekoliko godina, slušajući pesmu Celine Dion “Because you loved me”, ana kaže da je osetila kako reči te pesme govore o njenom odnosu sa majkom.Prevela ih je i namenila njoj. Kaže da je suština je u rečima: “Ja sam sve što jesam zato što si me ti volela”

“Za sve one trenutke kada si bila uz mene
za svu istinu koju sam videla zahvaljujući tebi
za svu radost koju si donela u moj život
za svu nepravdu koju si ispravila
za svaki san koji si pretvorila u javu
za svu ljubav koju sam našla u tebi
Zauvek ću ti biti zahvalna
Ti si ona koja me je držala
nikad nisi dozvolila da padnem
ti si ona koja mi je pomogla da prebrodim sve

Ti si bila moja snaga kad sam bila slaba
ti si bila moj glas kad nisam mogla da govorim
ti si bila moje oči kad nisam mogla da vidim
ti si videla ono najbolje u meni
dizala si me kad nisam mogla da dohvatim
ti si mi dala veru jer si verovala
Ja sam sve što jesam
zato što si me ti volela

Ti si mi dala krila i pomogla da poletim
Dodirom tvoje ruke mogla sam dotaći nebo
Vratila si mi veru kad sam je izgubila

Rekla si mi da nijedna zvezda nije predaleko
Ti si stajala uz mene i ja sam stajala uspravno
imala sam tvoju ljubav i imala sam sve
Zahvalna sam na svakom danu koji si mi dala
možda ne znam mnogo
ali znam da je ovo istina
Ja sam blagoslovljena zato što me ti voliš

Ti si uvek  bila tu za mene,
onaj nežni vetar koji me je nosio
Svetlo u mraku što je obasjavalo moj život ljubavlju
Ti si bila moja inspiracija
U svetu laži ti si bila istina
moj svet je bolje mesto zahvaljujući tebi

Ja sam sve što jesam
zato što si me ti volela

Branka Gajić

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Nagrada za najuspešniju poslovnu ženu, Veuve Clicquot Business Woman Award…
error: