BG online

restorani & barovi

Vlasnica restorana koja i kuva i peva (Karmen Krivokapić)

GASTRONOMSKI HIT SU DŽEM OD CRVENOG LUKA I PASTA SA MESOM I RIBOM

Vlasnica eksluzivnog novosadskog restorana “Arhiv” u Novom Sadu odrasla je u porodici u kojoj se tradicionalno spremala morska hrana. Od malih nogu Karmen Krivokapić je volela da sa mamom i bakom eksperimentise u kuhinji i aranžira ne sluteći da će jednog dana to biti njen najveći poslovni izazov.
Živela je u Mađarskoj i Sloveniji. Oduševljena njihovom kuhinjom počela je svoju prvu ozbiljnu praksu u ribljem restoranu u Izoli. Od tad je maštala o svom restoranu što joj se ostvarilo pre tri godine. Susret sa novosadskim restoranom “Arhiv” je bila ljubav na prvi pogled. Karmen je osmislila fantastičan meni, a gosti su vrlo brzo prepoznali i zavoleli nju, kao i njeno kulinarsko i ugostiteljsko umeće.
Ukuse Mediterana, Istre, Mađarske i Vojvodine spojila je u različite specijalitete, a u međuvremenu je kreirala i brendirla svoj džem “Karmelada”, napravljen od crvenog luka. Danas je Karmen nezvanično i ekspert za organizovanje najboljih žurki i gozbi. Uživa u kuvanju, aranžiranju i osmehu svojih zadovoljnih gostiju. Neretko im se pridruži u zabavi, pa čak i zapeva.
-Maštala sam o tome da mi ovo bude „penzionerski posao“, budući da sam dugi niz godina pratila muža u sportskoj karijeri, brinula o dvoje dvoje dece i svesno stavila u drugi plan svoju karijeru znajući da je njemu kao profesionalnom sportisti potrebna ozbiljna podrška u vidu stabilne porodice- priča Karmen. – Spremala sam često hranu kod kuće, kuvala za nas i naše društvo i svi su govorili da divno to radim.
Imala je, kaže, sjajnog mentora u Istri, gde je učila uz majstora kulinarskog zanata a povratak u Novi Sad joj je doneo novi izazov.
-Poželela sam da vratim sjaj „Arhivu“. Odlučila sam da budem hrabra i da sve recete moje bake, moje mame i one koje sam na svom putu naučila iz raznih krajeva pretočim u neke moje recepte i imam konačno svoj restoran. Oduvek sam vizuelizovala dobar provod što se i desilo. Ispostavilo se da je „Arhiv“ danas ženska kafana u kojoj žene vole da proslave svoje uspehe.
Trenutno je aktuelna revolucija u gastronomiji. Dok se trendovi menjaju ljudi se ne ustručavaju probaju nešto novo. Karmen kaže da srpska gastronomska scena ne zaostaje previše za svetskom.
-Moje iskustvo kaže da je u restoranu gostima još uvek važnije kako se osećaju nego da li su u prilici da isprobaju neke trendy specijalitete. Uživam u gastro night-u kad spremam sa svojim gostima različita jela. Generalno je u ugostiteljstvu trend da imate kompletan ugođaj, kako u hrani, tako i u vinu, muzici, provodu…
Karmelada je džem od crvenog luka, sa cimetom medom i tajnim začinima koji je kreirala Karmen. Sjajno se uklapa uz sireve, meso, salate. Piletina sa voćem , piletina rolovana sa brusnicama i gorgonzolom, piletina u sosu od jabuka, cimeta i beog vina, kombinacija salate sa kruskama i avokadom, samo su neke od mnogo nesvakidašnjih kombinacija ukusa Karmen Krivokrapić.
-Gosti su sve više otvoreni za ovakve eksperimente.Tu je i roštilj meso koje se u mom restoranu „pakuje“ u testo sa dodatkom mascarpone-a i tartufa čime su gosti oduševljeni. Francuska je postojbina džema od luka. Kombinuju ga sa sirevima, džemom od borovnice i crvenog luka. Svako ima svoj recept, a moj je opet poseban. Uvek preporučujem gostima da mešaju ukuse, pre svega slatko i slano, ali ne na kineski način sto su mnogi prihvatili i usvojli iz kineskih restorana. Moja svekrva je Mađarica i kod nje sam prvi put probala sos od višanja sa pohovanim mesom. Danas je najnoralnije da se jede sir sa džemom, a najnovija kombinacija u prelivima za paste je miks mesa i ribe.

Branka Gajić
Foto: Goran Zlatković

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Žene se ne razlikuju toliko po tome kako se ponašaju…

You cannot copy content of this page