BG online

restorani & barovi

Mezestoran Dvorište

LJUBAV NA PRVI DOLAZAK

Najšarmantnije beogradsko dvorište pripada mezestoranu Dvorište koji je ušuškan u centru Beograda na adresi ul.Svetogorska 46. Mnogo boja i detalja, kao i hedonistički pristup čine ovaj restoran originalnim i izuzetnim.
Ovaj prostor u sebi nosi mirise i ukuse Jadrana, Krita, Andaluzije i Bliskog istoka. Kreativnost vlasnika restorana i šefa kuhinje Mirka Butulije ogleda se u svakom segmentu ovog restorana gde se poštuju pravila mediteranske ishrane, filozofije i načina života. U mezestoranu “Dvorište” specijaliteti su preliveni kritskim maslinovim uljem, a začinjeni balkanskom ljubavlju.

Kreativni meni

Ovde ćete imati priliku da upoznate male tajne rituale mezetluka i doživite magiju malih tanjirića koji povezuju ljude, pozivaju na druženje, razmenu ideja, misli, ukusa i ljubavi. Neobični začini, sveže namirnice, domaće vino su zaštitni znak gastronomske ponude ovog restorana, a maslinovo ulje na adresu “Dvorišta” stiže iz porodičnih maslinjaka sa Krita.
Kreativni i pažljivo osmišljen meni mezestorana “Dvorište” nudi između ostalog bruskete sa grilovanim plavim patlidžanom, sušenim paradajzom i sirom „Mizitra“, fava – namaz na bazi sočiva, blago zapečena feta, grilovana bukovača prskana limunom, „pinchosi“, marinirani pileći i svinjski ražnjići, jermenska pita sa mesom lahmadžun, letnje rolnice sa gamborima i kozicama, „Kritaroto“ – grčki rižoto sa hobotnicom i domaćom ljutom kobasicom, Mediteranske lignje punjene aromatičnim povrćem & kus-kusom, Domaći pljukanci sa gamborima i čeri paradajzom,  Hunkar Begendi – ”Sultanova slast”, po originalnom turskom receptu – pire od plavog patlidžana sa junećim gulašom, „Jaurtlu“ Izmir kebab po receptu iz Smirne, biftek „Pajar”, sveže dagnje „Paesano“ u sosu od paradajza i bosiljka. Ima i onih koji ne mogu da zamisle dolazak u “Dvorište” bez hrskavih kroketa od tikvica. Cvekla sa sosom od jogurta i orasima je vrlo tražena. Izmirski kebab po receptu iz Smirne je apsolutni vladar u odeljku glavnih jela, a parfe od mastike favorit sladokusaca.
Za lisnatu, kremastu i hrskavu krempitu kažu da je pripremaju najbolje u gradu. Među salatama se izdvaja originalna kritska salata (kuvani krompir, paradajz, krastavac, masline, hrskavi „Dakos“ hleb, kozji sir), kao i laka letnja kombinacija aglio-olio pasta sa brancinom.

Organski med i vina sa Krita

Za uspomenu i kućnu degustaciju možete kupiti u maloj prodavnici koja se nalazi u okviru restorana neki od pet vrsta organskog meda, domaće maslinovo ulje sa Peloponeza, „Dakos“ – hrskavi hleb sa Krita od tri vrste žitarica, kao i vina autohtonih kritskih sorti Vidiano (belo) i Kocifali Mandilari (crveno).
„Meze koncept“ sa puno manjih tanjira inspirisao je goste ovog restorana da probaju, ispituju ukuse i otkriju neka nova jela koja su im bila manje poznata ili nisu imali priliku da ih ranije probaju.
Ovo je mesto na koje dolazi neki neobično fin, prijatan i nasmejan svet, restoran koji se zavoli već na prvom susretu.

 

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
ŽIVOTNE KRIZE KAO PRILIKA ZA RAZVOJ Začeće, rođenje, pubertet, odvajanje…

You cannot copy content of this page