BG online

Psihološka prva pomoć

Upoznavanje sebe traje celog života

“Um je hladan, a dobrota topla, ali slepa. Stoga su nam potrebni i um i dobrota da jedno drugom drže ravnotežu, da um ne pređe u zloću, a dobrota da ne pređe u glupost.”

Foto: printscreen/youtube/TV Hram

“Tajna je svuda oko nas, a najdublja je u nama samima. Ovu istinu ne vide samo gordi i neuki”- reči su akademika Vladete Jerotića koje je podelio sa čitaocima knjige “O tajni“. Čuveni psihijatar dr Jerotić ističe i da “svi mi samo uobražavamo da poznajemo sebe, a proces upoznavanja sebe traje celog života. Upoznavanje znači otkrivanje one strane koja nam nije poznata, pozitivne, ali i negativne strane našeg bića. Čovek u sebi nosi i Boga i đavola, kako čitamo kod Dostojevskog”.
Pisao je Vladeta Jerotić u knjizi “O tajni” o religiji i o tajnama koje je prate, grehu, krivici, hrišćanstvu, zlu u čoveku, životu posle smrti, plakanju kao Božjem daru, ljubavi i biranju bračnog partnera…
“Čovek ima neodoljivu potrebu da u nešto veruje- veruje makar da će sutra sresti svog prijatelja”.
“Postoje religiozni i pobožni ljudi, a podloga je jednima i drugima- vera. Na nju se nadovezuje tradicija jednog naroda i tako nastaje pobožnost”.
“Dete se ne rađa kao neispisana tabla, već u sebi nosi genetski i dobro i loše”.
Dok citira reči “Budite mudri kao zmije i bezazleni kao golubovi” Jerotić u knjizi objašnjava njihovo značenje : “To znači razvijati svoje umne sposobnosti sve više pod uslovom da paralelno razvijate u sebi dobrotu. Um je hladan a dobrota topla, ali slepa. Stoga su nam potrebni i um i dobrota da jedno drugom drži ravnotežu, da um ne pređe u zloću, a dobrota da ne pređe u glupost.”
Veru poseduje svaki čovek, bez obzira na to šta sve predstavlja sebi pod pojmom vere, mišljenje je Vladete Jerotića.
“Svaki čovek se rađa sa raznim talentima, mada vera nije talenat, ne može se poricati da ljudi poseduju različitu jačinu vere. Zašto bi ona bila zavisna samo od genetike kad nam je poznato da samo prenatalno doba, a onda naročito prve tri godine života deteta odlučuju o bitnim karakternim crtama budućeg čoveka. Naravno da u sadržaju nečijeg karaktera vera igra veoma značajnu ulogu. Ona će biti presudna u čoveku celog života- opet, različite jačine. Ona je ono pozitivno i prirodno “prapoverenje” novorođenčeta, pretvoreno u toku vaspitanja u porodici, ali onda i tokom samovaspitanja u veru. Kada je u pitanju religiozna vera, ona se razvija (ako se razvija) po mom mišljenju od stupnja (razreda) pobožnosti ka uvek višim i višim stupnjevima religioznosti, čijem usavršavanju nema kraja- ni sa ove ni sa one strane”.

Knjige Vladete Jerotića “Dobro pamti a zlo zaboravljaj” po ceni od 1200 dinara + troškovi dostave, “Dobro i zlo trče zajedno” po ceni od 1320 dinara + troškovi dostave,  “O krivici i žrtvovanju” po ceni od 1320 dinara + troškovi dostave, “O tajni” po ceni od 1440 dinara + troškovi dostave,”Čovek na putu zrelosti” po ceni od 1380 dinara + troškovi dostave, “O porodici” po ceni od 1200 dinara + troškovi dostave , “Šta treba u sebi menjati?” po ceni od 1490 dinara + troškovi dostave, “O braku” po ceni od 1320 dinara + troškovi dostave , “O ljubavi” po ceni od 1320 dinara + troškovi dostave , “O strahu” po ceni od 1320 dinara + troškovi dostave , “Čovek najveća zagonetka” po ceni od 1320 dinara + troškovi dostave, “Samo dela ljubavi ostaju” po ceni od 1200 dinara + troškovi dostave, “Dnevnik” po ceni od 1650 dinara + troškovi dostave , “O grehu, kajanju, praštanju” po ceni od 1620 dinara + troškovi dostave i “Neurotične pojave našeg vremena” po ceni od 1320 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:
   

  U kuhinji sa Majom Volk

  By BGonline / 09/05/2024 / 0 Comments

  Život u disfunkcionalnoj porodici

  By BGonline / 17/05/2024 / 0 Comments

  Oslobodite se zabrinutosti

  By BGonline / 01/05/2024 / 0 Comments

  Život tinejdžera i depresija u adolescenciji

  By BGonline / 24/04/2024 / 0 Comments

  Putovanje do zgužvanih i potisnutih emocija

  By BGonline / 25/04/2024 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Telesni i mentalni trening uz ishranu koja smanjuje upale donosi…

  You cannot copy content of this page