BG online

Lični razvoj

Život pod stresom i tehnike samopomoći

NA IVICI “PUCANJA”

Ljudi su, uopšteno, skloni tome da “otaljavaju” ili odlažu obaveze. Kad se one nagomilaju, toliko da postane nemoguće izboriti se sa njima, mnogi počinju da strepe, brinu, a neki čak razviju i napade panike. Tako dođemo do trenutka kad je neophodno nešto preduzeti.
Danas analitičari vole to da upoređuju sa padom kompjuterskog sistema. Kad vam je kompjuter pun raznih potrebnih i nepotrebnih informacija, virusa, spamova, prvo dobijate obaveštenja da vam je kompjuter pod rizikom. Ukoliko ništa ne preduzmete, dolazi do “pucanja” sistema i ne možete više da ga koristite. Šta tada uradite? Potražite nekog stručnjaka za kompjuter i odnesete ga na popravku. Dobijete ga nazad za par dana i bude kao nov.
ljiljaJagodic
Kad počnete da se bavite svojim strahom, anksioznoću, paničnim napadom, prvo što treba da uradite je da EMOCIONALNO RAZUMETE SEBE.
Razumite sebe i svoja osećanja, povežite se sa njima. Dok ne shvatite čemu služe i zašto ih koristite, nećete ih prevazići. Zapitajte se:
-Kad se osećate stresno
-U kojoj situaciji
-Šta je izaziva
-Koliko traje
Neko se plaši budućnosti, neko veze u koju ulazi, neko stalno misli da će mu se ponavljati prošlost. Svaka anksioznost ima svoje karakteristike. Analizirajte ih i zapišite:
– Da li je generalizovana (ne plašite se ničeg posebno i svega po malo)
– Javlja se ponekad i stalno živite u strahu da će se desiti na nekim nezgodnim mestima gde niko neće moći da vam pomogne
-Šta je okidač ansioznosti? Da li je to možda sećanje na neki događaj, pa kad se nađemo u sličnoj situaciji plašimo se da će se ponovo desiti (npr. strah od uspostavljanja nove veze)? Možda ste imali loše iskustvo i sad vas je strah da počnete da ponovo izlazite i upoznajete partnere, jer mislite da će sve veze tako završiti? Ili ne spavate dovoljno dugo, razmišljate po stoti put o nečemu što vam se desilo (okrenuti ste prošlosti).Da li je to posledica loših odnosa sa partnerom, ili je posledica vaše lične nesigurnosti? Da li je okrenuta ka unutra, pa se osećate krivim za nešto? (npr. propustili ste neku šansu u životu, pa sad mislite da nikad nećete ponovo imati tu mogućnost i da ćete ostati na tom nivou). Ili krivite drugog za vaš neuspeh – igrate ulogu žrtve?
Upoznajte se sa svakom misli koja vam padne na pamet. Kad to razumete, počinjete polako da preuzimate kontrolu nad tim napadom. A kad shvatite da ste vi taj ko ima kontrolu nad strahom, a ne on nad vama, na jedan ste korak od uspeha.
Kad počnete da “pucate”, ako nećete ili niste u mogućnosti da potražite stručnjaka, možete da primenite strategiju POJEDI TU ŽABU. Ko se bavio sobom verovatno je čuo za tu knjigu B.Trejsija. Originalno, to je strategija koju je opisao još Mark Tven kao jednu od osobina Toma Sojera. O čemu se radi?
Svakog dana imamo mnoštvo obaveza od kojih su nam neke prijatne, a neke ne.
Uvedite praksu da PRVO OBAVLJATE NEPRIJATNE, TEŽE STVARI, tako da vam ostatak dana prođe u što lepšem raspoloženju. Na taj način smanjujete pritisak i konstantnu napetost koju svi imamo kad znamo da moramo da se bavimo nečim neprijatnim.
SASTANAK SA SAMIM SOBOM je sledeća strategija. Kad vas kritika previše obuzme, kad vam se sve što radite čini lošim, kad ne verujete u sebe i svoje sposobnosti, kad vas misli tipa: “Ja sam loš, ništa ne vredim, svi su bolji od mene, niko me ne voli, nikad neću savladati ovaj zadatak…” previše obuzmu, zapišite to na papir. Pripremite se za razgovor, skupljajte podatke i zakažite sastanak kao sa Upravnim odborom, gde ste VI predsedavajući. Šta rade u nekoj firmi kad imaju problem? Sakupe nekoliko zaposlenih i traže različita rešenja. Tako i vi – pokušajte da situaciju u kojoj ste pogledate sa raznih strana.
Zapitajte se šta bi uradio neko kome se divite? Pripremite se i izložite sebi sva pitanja na koje nemate odgovor, skupljajte ih i onda jednom nedeljno ili po potrebi, odredite vreme kad ćete se pozabaviti time.
Na taj način vi postajete taj koji upravlja anksioznim napadima, a ne oni vama.

Ljiljana Jagodić, psiholog i life coach
Foto: Marija Vujošević/Fabrika fotografa

Ljiljana Jagodić je klinički psiholog, life coach strateških intervencija i hipnoterapeut. Ima višegodišnje iskustvo u radu sa ljudima o problemima koji potiču iz različitih životnih zona: odnosi sa partnerom, komunikacija, porodični odnosi, ostvarivanje punog ličnog potencijala, prevazilaženje loših navika (poremećaji ishrane, pušenje, prokrastinacija), anksiozni poremećaj( razni strahovi, panični napadi)…

 

Radionice Ljiljane Jagodić:
90 DANA IZAZOVA
OSTVARITE/POBOLJŠAJTE ODNOS SA PARTNEROM
SAMOPOUZDANJE I KAKO GA STEĆI
EMOCIONALNO “PREJEDANJE”

www: life-coach.rs
facebook: Ljiljana Jagodic psiholog lifecoach
skype: ljiljana.jagodic1

Ljubav iz muškog i ženskog ugla
Kako posle prevare?
Odnos sa majkom oblikuje ličnost svakog čoveka
Porodica u krizi
Šta nas vodi prema hrani?
Šta se dešava s porodicom u savremenom društvu?
Druga strana ljubavi
Nesigurnost u partnerskom odnosu
Razgovori bez trunke ljubavi
Da li vas je teško voleti?
Kako izgleda stručna psihološka pomoć?
Um kao kontejner za stres
Nada je najsnažniji prirodni antidepresiv
Ljubomora nije dokaz ljubavi
Zašto ne mogu da zaspim?
Život u nesigurnim vremenima
Imate li sve “pod kontrolom”?
Gde se izgubila bliskost?
Izbegnite siguran put ka depresiji

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Nikad nismo bili usamljeniji Njegov put u muzici i životu…

You cannot copy content of this page