BG online

Psihološka prva pomoć

Tegobe vezane za mentalno zdravlje nisu lična slabost

Pet godina projekta „Na kafi sa psihologom“

Hemofarm fondacija je zajedno sa partnerima Filozofskim fakultetom u Beogradu i Art komunom Dorćol Platz obeležila 5 godina od pokretanja projekta „Na kafi sa psihologom“. Cilj ovog projekta je da ukaže javnosti da o mentalnom zdravlju mora da se brine na isti način kao o fizičkom zdravlju i da tegobe u vezi sa mentalnim zdravljem nisu lična slabost, već zdravstveni problem za koji postoji rešenje ukoliko se na vreme potraži stručna pomoć.

Tokom pet godina organizovano je 35 tribina o različitim problemima mentalnog zdravlja i savremenog doba na kojima je učestvovalo skoro 90 psihologa, psihoterapeuta i psihijatara, predstavnika relevantnih institucija i javnih ličnosti koje su se i same tokom života suočile sa problemima ili dilemama. Napisano je 40 blogova stručnjaka, a posebnu pažnju javnosti privukli su razgovori o depresiji, emocionalnom zdravlju, sindromu sagorevanja, perimenopauzi i menopauzi, predrasudama i stereotipima, mentalnom zdravlju ljudi u podeljenom društvu, uticaju pandemije na mentalno zdravlje pojedinaca.
„Jedan od važnijih „lekova“ koje čovečanstvo treba da otkrije jeste i onaj kojim će se naše društvo osloboditi predrasuda koje postoje prema bolesnima. Stigmatizacija bolesnih ozbiljno utiče na dobrobit pacijenata, ali i njihovih porodica, zbog čega su projekti kao što je „Na kafi sa psihologom“ preko potrebni jer glasno govore o onome o čemu se ćuti, pružaju podršku pojedincu i društvu i razbijaju predrasude koje su o ljudima sa mentalnim poteškoćama stvorile ranije generacije- rekao je Ronald Zeliger, generalni direktor Hemofarm grupe, dok je Suzana Đorđević, direktorka Hemofarm fondacije kazala: „Ovim projektom smo želeli da omogućimo ljudima koji žive sa problemima mentalnog zdravlja saznanje da nisu sami i istovremeno ih podstaknemo da o tome kako se osećaju razgovaraju sa stručnjacima. Zadatak nas u Hemofarm fondaciji i naših partnera je bio da radimo na prevenciji i ohrabrimo ljude sa mentalnim problemima na razgovor sa psihologom, koji ne bi trebalo da bude nešto o čemu se ćuti ili šapuće, već bi trebalo da bude sasvim prirodan proces izlečenja koji može da osobu koja traži pomoć vodi do produktivnog života”.

„Podizanje svesti o problemima mentalnog zdravlja i njihovo približavanje široj publici su prioriteti u suočavanju sa stigmom i stereotipima koji ih prate. Projekat “Na kafi sa psihologom” je omogućio da se o pitanjima mentalnog zdravlja otvoreno razgovora i da se na taj način ove teme stave u društveni fokus. Kao pokretaču brojnih inicijativa, Filozofskom fakultetu je važno da bude partner na ovom projektu i da nastavi da radi na destigmatizaciji mentalnih problema i podsticanju suočavanja sa ovim pitanjima u sigurnom i podržavajućem okruženju. Projekat “Na kafi sa psihologom” je najbolji primer javno – privatnog partnerstva, stručne podrške, relevantnih sagovornika, ali i istrajnosti da se na odgovoran način brine o zdravlju pojedinca i društva u cilju njihovog ozdravljenja”, izjavio je Danijel Sinani, dekan Filozofskog fakulteta u Beogradu.
Video zapisi sa tribina „Na kafi sa psihologom“ beleže milionske preglede na društvenim mrežama, a samo jedna tribina na temu “Depresija – kako dolazi do tog stanja i kako ga prevazići?” na društvenoj mreži YouTube ima preko 600.000 pregleda, što samo govori u prilog potrebi da se o mentalnom zdravlju više govori.
Sa tribine „Na kafi sa psihologom“ koja je bila upriličena povodom 5 godina projekta i posvećena temi „Mladi pod pritiskom – kriza srednjih 20-ih“ i na kojoj su govorili Marina Videnović, naučna saradnica Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Anja Stanković iz FIST festivala, Ognjen Mićović, glumac i Dragan Ilić, psiholog i novinar je poručeno da je uvek moderno biti zabrinut za mlade, kao i da je u društvu oduvek provejavalo pitanje gde ide ovaj svet sa ovakvim naslednicima ali da je sada potrebno uložiti napor kako bi društvo u celini izašlo iz šablona kritike i licemerne zabrinutosti i pružilo sistemsku podršku mladima u nastojanju da kreiraju bolji svet.
Sledeća tribina „Na kafi sa psihologom“ biće održana u subotu 8. juna u okviru Festivala mentalnog zdravlja u Kragujevcu. Festival organizuje Udruženje psihologa i studenata psihologije “Engram”.

Foto: Marko Risović

 

SHOP

Vodič za upotrebu soka od celera

By BGonline / 07/06/2024 / 0 Comments

U kuhinji sa Majom Volk

By BGonline / 05/06/2024 / 0 Comments

Promenite svoj anksiozni mozak

By BGonline / 27/05/2024 / 0 Comments

Putovanje do zgužvanih i potisnutih emocija

By BGonline / 06/06/2024 / 0 Comments

Medicina nema odgovore na sva pitanja

By BGonline / 31/05/2024 / 0 Comments

 

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Salsa je čuvena vrsta plesa poreklom sa Kube, koja se…

You cannot copy content of this page