BG online

Lični razvoj

Tajna uspešnog braka

Naučite važne veštine održavanja veze

Sreću jednog para je moguće izmeriti uspehom njihove komunikacije, kaže priznati stručnjak za razvijanje porodičnih odnosa Nensi L. Van Pelt koja je tokom dugogodišnje karijere održala preko 1000 seminara na ovu temu. Nensi kaže da je tajna uspešnog braka jednostavna: samo budite ljubazni jedno prema drugom kao što ste ljubazni prema svojim najboljim prijateljima. Ona dodaje i da nas brak uči bar jednoj vrednoj lekciji: da razmislimo pre neo što izgovorimo.

Koji ste tip?

Nensi se u svojoj knjizi „Srećni i u braku“ između ostalog bavila i komunikacijom među supružnicima: „Ništa toliko ne utiče na vaš stil komunikacije kao temperament sačinjen od osobina koje se prenose kroz gene i odgovorne su za vaša dela, reakcije i emotivne odgovore, kao i za vaš način komunikacije“- napisala je Nensi u knjizi „Srećni i u braku“ gde je predstavila  temperament ljudi i njihove osobine.
Sangvinici su društveni, otvoreni, partneri koji vole da razgovaraju i lako mogu dominirati razgovorom. Neodoljiva sila ih navodi da pričaju duge, romantične, detaljne priče. Ali, oni su i loši slušaoci. Kratak raspon pažnje i činjenica da ih je lako omesti još više komplikuju njihovu sposobnost da slušaju. Često su to i glasne osobe koje lako eksplodiraju.
Kolerici slobodno govore, ali sa više obazrivosti. Oni ne vole duge, detaljne priče sangvinika. Ispričali bi istu priču, ali bi preskočili nevažne detalje, izneli svoju svrhu i prešli na sledeću interesantnu tačku. Kolericima ja lako da donose odluke za sebe i druge, ali često mogu nametati svoje mišljenje, šefovati i dominirati. Kolerici obično misle da su u pravu, a zbog svojih oštrih i praktičnih umova obično i jesu. Dobri su u debatama, ali su prepirački i sarkastični bračni partneri.
Melanholici su zatvoreni i razmišljaju veoma analitički. Oni govore samo posle pažljive analize, uživaju u detaljima i potpadaju pod uticaj raznih promena raspoloženja. Ponekad su melanholici društveni, prijateljski raspoloženi i otvoreni, ali su skloni da budu povučeni, depresivni, razdražljivi. Veoma su osetljivi i skloni tome da sve primaju lično. Oni imaju najviše poteškoća da izraze osećanja.
Flegmatici su tihi, spori, obazrivi i nezapaljivi sagovornici. Retko se ljute i učiniće sve što mogu da izbegnu neprijatne sukobe. Nikad se glasno ne smeju, niti glasno plaču, izgledaju često bezosećajno, pa ih je teško pročitati. Uvek su isti: pouzdani i odgovorni. Njihov smisao za humor može biti simpatičan, ali ne i bračnom drugu. Sa njima je obično lako živeti ukoliko njihov spori metodični način ne postane izvor nerviranja kod agresivnijeg partnera.

Kako uživati superiornu bračnu sreću?

Nijedna vrsta temperamenta nije superiornija i svaka komunicira na drugačiji način, napominje Nensi L. Van Pelt i dodaje da smo svi obično mešavina ove 4 vrste, dok jedna ili dve dominiraju.
-Samo 10% brakova mogu da se okarakterišu kao visoko uspešni, konstatovala je autorka knjige „Srećni i u braku“. Ona kaže da se 50% brakova završava razvodom, dok se ostalih 40% se nalazi između loših i relativno dobrih brakova. -Cilj knjige „Srećni i u braku“ je povećanje vaših mogućnosti da postignete uspešan, visoko efektivan brak. Možete biti među 40% onih koji uspevaju, čak i među 10% onih koji uživaju superiornu bračnu sreću. Ova knjiga korak po korak uči kako postići uspeh, uz detaljan opis važnih veština održavanja veze-rekla je Nensi. Ona je u ovoj korisnoj i interesantnoj knjizi pisala i o različitosti potreba partnera, o tome kako živeti sa nesavršenim partnerom, šta je emotivni bankovni račun, o veštini slušanja koje u braku razvijaju oni koji su u srećnim vezama, o epidemiji seksualnog nezadovoljstva među partnerima, sprečavanju pregorevanja u braku…

Knjigu „Srećni i u braku“ po ceni od 800 din.+ troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Umetnica Josipa Lisac održaće koncert 12. marta u Srpskom narodnom…

  You cannot copy content of this page