BG online

DOM & HEDONIZAM

Stvaranje sreće u domu i životu

Očima gledajte, srcem želite, dušom volite, a rukama stvarajte

Uređenje doma je više od odabira nameštaja. Sandra Drinčić, dipl.feng shui stručnjak i predavač kaže da svako sreću u svom domu sam stvara, kao i da ne treba mnogo novca da biste se osećali lepo u prostoru u kojem živite ili radite. Ono što uvek napominje je da nijedna tehnika, metoda ili tajna uređenja neće dati rezultate ukoliko prostor nije čist i uredan.
Da li se prema svom domu treba odnositi s jednakom pažnjom kao i prema sebi?
-Tajna kaže da ono što doprinesemo svojim mislima, namerom i delima, zauzvrat dobijamo u vidu dobre ili loše energije. Svejedno, da li je to odnos prema drugoj osobi, sebi ili svom domu. Dom treba da shvatimo kao mesto gde stvaramo svoj mir, bazu svog života. On nas podržava (energetski) ili koči. Kada ne ide, treba da pogledamo oko sebe i vidimo gde su energetske blokade u domu. Gde je nered (natrpano) , gde je stagnirana energija (nešto što dugo nismo ispremeštali, presložili), gde je oronulo, staro, prljavo. To su sve blokade određenog aspekta života ili rada nečijeg organa.
Na koji način su povezani energija doma i energija čoveka?
-Kako osoba ima auru oko sebe, tako i dom u svojoj strukturi ima auru zidova koji „upijaju“ svađe, bes, tugu, radost. Dom sreću stvara onda kad su tri generacije u njemu bile vredne, radne i pozitivne. Auru doma čine grupisane čestice atoma i molekula u strukturi njegovih zidova, nameštaja, elemenata uređenja. Kada čovek počne da živi u nekretnini, nebitno da li je nova, stara, kupljena ili iznajmljena, on stupa u energetsku interakciju sa njom. Kupio ili iznajmio je i energiju prethodnika. Ako se ne uskladi, teško napreduje.
Odakle početi kada je reč o promenama u životnom prostoru?
-Od momenta izbora. Nije svejedno da li ćete uzeti stan u koji se ulazi tako da je prvo što vidite zid (blokada) ili veliko predsoblje (velike mogućnosti). Kvadratura ne sme da bude previše mala, da vas ograničava, niti da bude prevelika za mali broj ukućana, jer ni u jednoj ukućani neće mnogo napredovati. Bitan je centar nekretnine koji predstavlja „srce doma“. Ako je u njemu kupatilo, kuhinja, ostava ili stepenište u tom domu nema dovoljno ljubavi, sloge i dobrog imuniteta. Dok svi drugi organi spavaju, ljudsko srce radi. Tako i sebi izborom odgovarajuće nekretninie stvaramo sreću.
Kažete da je istinska potreba čoveka radost. Na koji način je ona povezana i sa prostorom u kojem živimo?
-Tamno braon nameštaj, roletne do pola spuštene, prljave zavese, zamagljena stakla na prozorima. Kako vam se čini? Da li prostor radost daje ili njime neka seta vlada?
Previše šarenila, previše svetla svaka soba druge boje okrečena… tu je neko isuviše agresivan ili ne može da se opusti, smiri, zastane. Uvek treba biti umeren. Očima gledati, srcem želeti, dušom voleti, a rukama stvarati. Svoju sreću i radost sami sebi stvarate radom na svom domu. Uredite ga onako kako iz njega vidite sutrašnju sebe.
Koje feng shui tajne svako može da primeni bez proračuna i angažovanja feng shui stručnjaka?
-„Čistoća se nalazi tik uz pobožnost“. Nema srećnog doma bez dobrog mirisa, lepog osećaja, smeha u njemu i lepog pogleda. Bez mirisa tamjana nema blagoslova.
Preuredite. Promenite. Okadite. To je osnova. Ne postoji nijedan Feng Shui sistem koji može da pomogne u neurednom i zapuštenom domu. Očistiti, redovno premeštati, pomerati, generalno sređivati. Kuhinja je zdravlje. U stara vremena nijedna nije bila prljava. Spavaća soba treba mirom da miriše, ljubavlju da sija. Čista posteljina, provetreno, preko dana dnevna svetlost, bez kutija i nereda ispod kreveta (nezadovoljstvo, bolovi, tegobe u telu), bez nereda na ormanima (glavobolje, svakodnevni problemi). Simbolično, spavaća soba su pluća i debelo crevo, ulazni deo su mogućnosti, bez vidljivih cipela, natrpanih jakni, polomljenih kišobrana u ćošku, prljavog otirača, natrpanih starih novina.
Na koji način se nered u domu može odraziti na svakodnevicu?
-Najveći uticaj nered ima na unutrašnje organe. Svaka kompasna direkcija prostora predstavlja druge organe. Gde je nered, tu je i blokada u telu, pa tek onda u životu.
Kako se sreća „stvara“ u domu?
-Sami svoju sreću stvarate i u životu i u domu. Kada dom preuređujete da donosi sreću, imate nameru stvaranja novih srećnih mogućnosti. Dočekajte energiju onako kako biste dočekali najdražeg gosta. Tamo gde njega dočekujete (pored ulaznih vrata) odatle i počnite da menjate enterijer.
Šta mogu doneti čak i male promene?
-Mnogo. Dovoljno je preurediti spavaću sobu, prekrečiti, kupiti novi jastuk (novi jastuk = nove misli) i počinju nove stvari da se dešavaju. Drugačije dišete, drugačije mislite, drugim očima gledate.
Kako bi izgledalo prolećno sređivanje doma?
-Kao nekad kad se krečilo, iznosilo napolje („da se osunča“, provetri) posteljina, ćebad, jorgani. Sada proleće dođe i šta većina radi u domu? Ništa. Moramo razmisliti, odlučiti i probati. Miris šarenog prolećnog svežeg cveća nakon generalnog sređivanja doma može da donese osećaj neverovatnog zadovoljstva, a kamoli neki od sistema pročišćenja prostora.
U knjigama ste otkrili mnoge feng shui tajne. Kakve komentare i reakcije dobijate od čitalaca?
-Pišu mi o pozitivnim dešavanjima, velikim pomacima i promenama, ali ima i onih koji iz prevelike želje i dosta neznanja, naprave mnogo lošije od očekivanog. Privodim kraju snimanje filma „Moj Feng Shui život“ koji će biti film mojih metafizičkih tajni otkrivenih dugogodišnjim radom na terenu i uskoro će pratioci YT kanala Feng shui instituta Sandra Drinčić imati priliku da ga vide.

Branka Gajić
Foto: Dario Konstantinović

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
U svojoj prvoj knjizi „Pravilna linija ishrane“ dr Suzan Pirs…

You cannot copy content of this page