BG online

Lični razvoj

Sprečite da sujeta uništi vas i one koje volite

Zašto više niste ista osoba?

Za divljenje je kada neko želi da postigne vrhunske rezultate u poslu ili sportu, ali nije ništa manje impresivna težnja da budemo bolji, srećniji, uravnoteženiji, zadovoljniji, skromniji i nesebičniji. Jedan Bizmarkov citat kaže da svaka budala može da uči iz iskustva, ali trik je u tome da učite iz iskustva drugih ljudi!

Sa kim se takmičite i zašto?

Takmičarski duh je važna sila u životu i nalazi se iza nekih od najimpresivnijih postignuća čovečanstva. Međutim, na individualnom nivou apsolutno je ključno sa kim se takmičite i zašto, napominje Rajan Holidej autor svetskog bestselera “Ego je neprijatelj”. On kaže da ego može da odluči mnogo toga umesto vas. Zbog ega možete na primer živeti u uverenju da je jedini način da vredite ako ste bolji od nekog ili ako imate više od drugih ljudi.
-Svako ima jedinstven potencijal i svrhu. To znači da smo mi jedini koji mogu da procene i postave uslove svog života. Još uvek i suviše često gledamo druge i njihovo odobravanje pretvaramo u standard koji se osećamo da smo obavezni da ostvarimo. Tako ćemo da protraćimo svoj potencijal i svrhu. Na svom putu treba da budemo ono što jesmo, što je moguće bolji i da ne podlegnemo svemu što nas odvlači od toga. Vreme je da sednete i razmislite o tome šta vam je zaista važno, a zatim preduzmete korake da napustite sve ostalo. Bez ovoga uspeh neće biti prijatan i ni izbliza tako potpun kao što bi mogao biti. Ili još gore, neće da traje. Ovo se posebno odnosi na novac. Kad spojite nesigurnost i ambiciju postanete nesposobni da kažete NE- piđe Rajan Holidej u knjizi “Ego je neprijatelj”.

Ego želi sve

Ego odbija kompromise, ego želi sve- upozorava Rajan Holidej!
-On vam govori da varate mada volite svog bračnog druga, samo zato što želite i ono što nemate. Možda je vaš prioritet zapravo novac. Ili je to možda porodica. Možda je uticaj ili promena. Možda je stvaranje organizacije koja traje ili služi nečemu. Sve ovo su savršeno dobri motivi, ali zaista treba da znate šta ne želite i šta je to što vaši izbori isključuju. Jedna osoba ne može istovremeno da bude operski pevač i pop idol tinejdžera. Život zahteva kompromise, ali ego to ne može da dozvoli. Pa zašto onda radite to što radite? Prestanite sa trkama koje nisu važne. Ili čak možda  ne postoje. Samo je tada lako ne obraćati pažnju na uspešne ljude jer većinu vremena oni to nisu. Bar u odnosu na vas, a često i na sebe. Samo tada možete da razvijete tiho samopouzanje o kojem je govorio Seneka. Što više imate i radite  biće vam teže da održite vernost svojoj svrsi.

Ko petlja sa vašim mirom?

Svi padaju na mit “eh, da smo samo imali to…” uvereni da bi bili srećni da su imali to nešto što ima neko drugi.
-Treba da sagorite nekoliko puta da biste shvatili prazninu ove iluzije. Svi se mi povremeno nađemo usred nekog projekta ili obaveze i ne možemo da shvatimo zašto smo tu. Potrebni su hrabrost i vera da zaustavite sebe. U knjizi “Ego je neprijatelj” otkrićete zašto sledite ono što sledite i kako da ne obraćate  pažnju na one što petljaju sa vašim mirom.

Na ramenima džinova

Možda ste mladi i prepuni ambicija. Možda ste već zaradili nekoliko miliona, sklopili prvi ugovor, ili ste možda već postigli dovoljno da potraje za čitav život. Možda ste zapanjeni otkrićem koliko je prazno na vrhu. Možda vas optužuju da ste druge proveli kroz krizu. Možda ste upravo dobili otkaz. Možda ste upravo dotakli dno. Gde god da ste, šta god da radite, vaš najljući neprijatelj već živi u vama: vaš ego. Mislite da radite ono što bi trebalo. Društvo vas nagrađuje za to. Ali onda gledate kako vas dragi ljudi napuštaju jer više niste osoba kakva ste bili. Kako se desi ovako nešto? Jednog dana stojite na ramenima džinova, a onda narednog pokušavate da skupite komadiće iz ruševina? Pročitajte ovu knjigu pre nego što sujeta ne uništi vas i ljude koje volite.

 

 

 

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
U ime ljubavi pristajem na sve (Viktor Lazić) Njegov život…

You cannot copy content of this page