BG online

Hrana & Recepti

Kolač sa Maldiva među receptima naših baka

Porodica treba da se okuplja za stolom

Najvažnija tajna ukusnog jela je da je napravljeno od kvalitetnih namirnica, pa tako uz domaći i svež luk, začin, krompir i paradajz svako jelo će biti ukusno, kaže Tanja Anđelković, autorka kuvara “Siti i srećni” koja svakodnevno svojim momcima, suprugu i sinovima priprema slana i slatka jela u kojima je ljubav njen najvažniji začin.
– Ja sam praktična i uvek gleda da skratim vreme pripreme koliko god mogu, pa tako tokom dinstanja uvek stavim poklopac na šerpu, folija je obavezna preko mesa koje se peče u rerni kako bi pustilo svoje sokove, dok pred kraj skidam foliju da bi se meso zapeklo i dobilo onu finu hrskavu koricu. Meso koje se marinira i odstoji jednu noć u frižideru u medu, senfu, začinskom bilju, uz so, biber bilo da je piletina, svinjetina ili teletina, narednog dana bude fenomenalnog ukusa- priča Tanja Anđelković koja je stranice svog kuvara pisala sa mnogo ljubavi.
I ona je jedna od onih žena koje brzo žive i u jednom danu imaju mnogo obaveza, ali uprkos svemu nije odustala od toga da svojim ukućanima sama priprema hranu.
-Moj predlog za ručak savremene porodice bi izgledao ovako: potaž od barenog povrća za čiju je pripremu potrebno 20-ak minuta, kineska hrana (iseckano povrće staviti u wok ili tiganj, dodati piletinu i soja sos, a uz to pirinač servirati kao prilog), dok desert mogu biti zapečene palačinke. Instant domaćicama koje se žale da nemaju vremena i da kuvanje predugo traje predlažem da u kuhinji okupe drugare, prijatelje, porodicu. Uz piće i razgovor brzo se sve spremi, a vreme proleti.
Istina je da se sve se ređe ljudi okupljaju oko stola, a Tanja Anđelković naglašava da je njoj to najvažnije.
-Kad dođem s posla ja se presvučem i odem pravo u kuhinju. Čim osete da tu nešto lepo zamiriše svi se brzo tu okupe- priča Tanja kroz osmeh. -Recepti iz kuvara “Siti i srećni” su napravljeni po uzoru na stare recepte iz sela gde sam provodila puno vremena. Tamo sam se družila sa ženama iz Varvarina, gledala njihove sveske i kuvare u koje su lepile recepte i tražila one koje svi mogu da pripreme.
Jedan nesvakidašnji kolač koji nije sa ovih prostora je ipak na Tanjino insistiranje dospeo u ovu luksuzno opremljenu i ilustrovanu knjigu.
-To je Velesaru kolač, recept koji sam donela sa Maldiva. Tamo sam prvi put jela taj kolač, čak sam ga i pravila sa kuvarom koji me je pustio u hotelsku kuhinju.
Jednostavno se priprema, od lisnatog testa, sa mlekom i orašastim plodovima. Služi se dok je topao i pravo sa Maldiva je došao u bakinu kuhinju.
U kuvaru “Siti i srećni” naći ćete još i recepte za američke palačinke na Tanjin način, bakin kolač, baklavu sa jabukama, tart od nutele sa višnjama, recepte za slane đakonije poput proje sa sirom i čvarcima ili rolata sa ajvarom, a među glavnim jelima se smeškaju punjena pljeskavica, suva rebra sa krompirom i pohovane punjene paprike…

B.Gajić
Foto: LiveProduction

Kuvar “Siti i srećni” po ceni od 2790 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:



     

     

    Srećna porodica i ljubav iz bajke

    Kako izgleda kuhinja u kojoj se ne kuva?

    By BGonline / 15/04/2024 / 0 Comments

    Tugovanje je cena koju plaćamo jer imamo hrabrosti da volimo ljude (Irvin Jalom)

    By BGonline / 04/04/2024 / 0 Comments

    Emocionalno nasilje ostavlja trajne psihološke posledice

    By BGonline / 11/04/2024 / 0 Comments

    Život tinejdžera i depresija u adolescenciji

    By BGonline / 24/04/2024 / 0 Comments

    Putovanje do zgužvanih i potisnutih emocija

    By BGonline / 25/04/2024 / 0 Comments
    © by BGonline. All rights reserved

    Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

    Ostavite komentar

    Komentar

    Please Login to Comment.

    To Top
    PROČITAJTE I OVO:
    Dokle ćete se nadati da će se on promeniti? Psiholog…

    You cannot copy content of this page