BG online

Intervjui

Kuda vodi lažni hedonizam?

Nije loše biti buntovnik

Kultna predstava Beogradskog dramskog pozorišta „Let iznad kukavičjeg gnezda“, biće izvedena 200. put pred pozorišnom publikom 19.oktobra na sceni Beogradskog dramskog pozorišta, a lik Mekmarfija već 14 godina igra Dragan Bjelogrlić.
Tematika ovog dela  je parabola dobra i zla. Poglavica Bromden (Slobodan Boda Ninković), dugogodišnji pacijent za kojeg veruju da je gluvonem, pripoveda priču o psihijatrijskoj ustanovi kojom upravlja glavna sestra Rečid (Milica Zarić) i za koju važe autoritet i poštovanje od strane svih pacijenata. Radnja dobija zaplet kad u bolnicu stiže MekMarfi (Dragan Bjelogrlić), sitni prevarant koji se bori za slobodu duha i mišljenja. Njegov mentalitet boji svakodnevnu rutinu bolnice…

Traganje za slobodom

Može se reći da je “Let iznad kukvičjeg gnezda” predstava koja je neki način glumca Dragana Bjelogrlića vratila pozorištu. Ona po rečima ovog popularnog glumca već dugo izgleda kao “dobro izmontiran film” i njegov je za sad jedini kontakt sa pozorišnom scenom.
-Retko se dešava da se jedna predstava igra toliko godina, da doživi 200 izvođenja, da je sala svaki put puna. Možda sam u publici dva ili tri puta video poneko slobodno mesto tokom svih ovih godina- kaže Dragan Bjelogrlić.
Dok god postoji čovek, tragaće za nekom slobodom, a oda slobodi o čemu ova predstava i govori, čini ovaj tekst uvek aktuelnim, napominje Bjelogrlić.
-Tekst ove predstave predstavlja na neki način odu ljudskoj slobodi istakao je Bjelogrlić. -Jako volim svoju ulogu i pozorište. To je jedina predstava u kojoj igram i privržen sam joj. Tokom predstave živite dva sata pred publikom i kreirate lik što je poseban osećaj.

Zrno bunta i zaljubljenost

Tokom izuzetne glumačke karijere Dragan Bjelogrlić je često igrao buntovnike i ne krije da mu baš takve uloge prijaju.
-Voleo sam da igram buntovnike. Takvu ulogu sam imao i u “Crnom bombarderu”, u seriji “Bolji život” u kojoj je Boba imao nešto buntovno u sebi, pa i u predstavi “Klasni neprijatelj”. Ako nemate zrno bunta u sebi ne možete da se ne zaljubite u MekMarfija. Taj lik je veliki izazov za glumca i uživam dok ga igram.
Dok primećuje da se savremeni čovek sve više krije u svoj mikrosvet ne želeći da pripada nikome i ničemu Bjelogrlić kaže da to nije dobro jer se život ipak odvija negde pored njih.
-Mi smo se danas ušuškali u svoje mikrosvetove, mnoge ništa više ne interesuje, ali dok ljudi žive u tim svojim lažnim hedonizmima iza brda se svašta valja. Zato je i tekst predstave “Let iznad kukavičjeg gnezda” veliki.

Zdrav umor

Na pitanje kako se oseća nakon ove glumački izazovne i zahtevne uloge Dragan Bjelogrlič kaže da bi to stanje mogao nazvati zdravim umorom.
-Nakon predstave sam jako umoran, ali je to zdrav umor jer se trudim da svaki put igram sa svim mogućim nadahnućima i sa mnogo ljubavi. Dajem svoj maksimum i uvek dobijem povratnu energiju od publike nakon čega  doživim neku vrstu katarze i jako se lepo osećam.

B.Gajić
Foto: Dario Konstantinović

Knjigu “Let iznad kukavičjeg gnezda” Ken Kizi po ceni od 999 din + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Recept Mirjane Bobić Mojsilović Ovaj mekan i ukusan hleb se…

  You cannot copy content of this page