BG online

Psihološka prva pomoć

Razumevanje i terapija hroničnog stida

Zašto stid boli i zašto je hronični stid štetan i neuhvatljiv? Zašto i kako prikrivamo i odbacujemo stid? Kako rani stid započinje svoj potajan, ali moćan život u vidu hroničnog stida? Koja je razlika između doživljaja krivice i doživljaja stida? Kako maskiramo stid i šta se krije iza maskiranja hroničnog stida? Kako je hronični stid povezan sa relacionim traumama iz detinjstva i kako se hroničnim stidom izmučeni klijenti štite od raznih emotivnih ponašanja? Hroničnim stidom bavi se Patriša Dejang u knjizi Stid – Razumevanje i terapija hroničnog stida.

Prevazilaženje osećaja stida

Autorka polazi od toga da treba razlikovati uobičajeno, normalno osećanje stida od hroničnog stida. Jer, uvek kada uradite nešto pogrešno ili se osećate poniženo reagovaćete crvenilom lica, znojenjem, ubrzanim pulsom, ali ovo stanje se prevazilazi lako i brzo. Međutim, hronični stid ostaje stalno prisutan u vašem životu, potkopava i nagriza samopouzdanje i izaziva nesigurnost. Mnoge ljude to osećanje prati celog života i to je iscrpljujuća patnja o kojoj se retko govori i koja se teško iznosi na svetlo dana. Za razliku od krivice koju osećamo kada uradimo nešto loše, hronični stid je osećanje ličnog doživljaja svoje ličnosti pred drugim ljudima i osećanje da nismo dovoljno dobri.

Da li postoji lek za hronični stid?

Autorka smatra da je hronični stid interpersonalni, relacioni doživljaj povezan sa relacionim traumama iz detinjstva koje ostavljaju neizbrisiv trag i da se čak ni uz najbolju terapiju teško možemo oporaviti od stalnih pitanja da li smo dovoljno dobri najbližima. Ipak, delotvorna terapija može ublažiti i smanjiti hronični stid, učiniti ga podnošljivijim i manje bolnim. Ova knjiga, utemeljena na kliničkom iskustvu i primerima iz prakse na pristupačan način pojašnjava brojne štetne posledice hroničnog stida i opisuje delotvornu terapiju korisnu svim kliničarima koji se bave hroničnim stidom.
Patriša Dejang je magistar socijalnog rada, doktor nauka, bavi se relacionom psihologijom i kliničkom supervizijom. Jedan je od osnivača Instituta za relacionu psihoterapiju u Torontu.

Knjigu “Stid – Razumevanje i terapija hroničnog stida” po ceni od 1650 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

  SHOP

  U kuhinji sa Majom Volk

  By BGonline / 05/06/2024 / 0 Comments

  Život u disfunkcionalnoj porodici

  By BGonline / 17/05/2024 / 0 Comments

  Promenite svoj anksiozni mozak

  By BGonline / 27/05/2024 / 0 Comments

  Putovanje do zgužvanih i potisnutih emocija

  By BGonline / 06/06/2024 / 0 Comments

  Medicina nema odgovore na sva pitanja

  By BGonline / 31/05/2024 / 0 Comments

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Zlostavljanje u intimnim odnosima Nasilni partneri ne zaslužuju vaše poverenje.…

  You cannot copy content of this page