BG online

Intervjui

Psihološke igre kućnih ljubimaca

EMOCIONALNI RAZVOJ ŽIVOTINJA I NJIHOVE POTREBE

“Koju igru igra vaš kućni ljubimac” je jedna od retkih knjiga iz oblasti zoopsihologije autora dr Brus Fogl, poznatog londonskog veterinara koji primenjuje transakcionu analizu na ponašanje kućnih ljubimaca. On u knjizi “Koju igru igra vaš kućni ljubimac” koju je u Srbiji objavio Psihopolis opisuje različite psihološke igre koje životinje igraju sa svojim vlasnicima.

Dr Fogl je pojasnio psihološke igre koje (verovali ili ne) ne igraju samo ljudi. To su igre vezanosti, separacije, agresivnosti, ljubomore, manipulacije,”žrtvenog jarca”…
“Pored ljubitelja životinja, ovu knjigu treba da pročita i svaki veterinar”-
rekla je profesorka dr Alenka Dovč sa Veterinarskog fakulteta iz Ljubljane, a istovremeno je ona sjajan vodič svima čiju svakodnevicu ispunjava druženje da kućnim ljubimcem.
Među vlasnicima ljubimaca po rečima dr Fogla veliki je broj onih kojima je veoma važno da se staraju o nekom. On napominje da vremenom vrlo lako mogu da stvore i “lepljivu zavisnost” od svojih ljubimaca jer su im oni ogromna emocionalna investicija.
Veoma je važno koje igre vaš ljubimac uči tokom prvih 12 nedelja starosti, kaže dr Fogl i napominje da to postavlja osnovu za emocionalni razvoj životinje.
-Igre koje pas uči ili ga nauče uticaće na njegovu vezu sa ljudima i drugim psima. Ukoliko su štenci preterano maženi dok su mlađi od 12 nedelja, oni kasnije pate od gladi za stimulansima i ne postaju dobri ljubimci. Dodirivanje, pričanje i igranje sa mladim životinjama, biološki i psihološki je dobro za vas i za vaseg ljubimca. Ono pomaže i životinjama i ljudima.
Roditeljski instikt
Brojni su razlozi zbog kojih ljudi imaju kućne ljubimce, a jedan od najčešćih je nezaobilazni roditeljski instikt i potreba da se staramo o onima koji to ne mogu sami. Ono na šta skreće pažnju dr Fogl je da se ljubimci ponašaju kao paraziti pošto koriste potrebu čoveka da igra igru “Potreban sam mu”.

 

Škola za pse

Psihološki profili pasa

 

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Previsoka cena ostanka u toksičnim odnosima Život u lošem braku…

You cannot copy content of this page