BG online

DOM & HEDONIZAM

Psihologija boja

Ako ste na dijeti jedite iz plavog tanjira

Roma Company organizovala je u „Dizajn studiju” na Dorćolu radionicu o psihologiji boja na temu „Kako boje u enterijeru utiču na naše raspoloženje?“ na kojoj su učestvovale Ina Borenović psiholog, Milena Jovanović dizajner enterijera u Roma Company i Nataša Pavlović, voditelj TV emisije „Praktična žena“.
-Boje kojima smo izloženi utiču na naše raspoloženje u zavisnosti od nekoliko faktora: boje, intenziteta i trajanja izloženosti toj boji, kao i subjektivnim faktorima, kao što je preferencija određene boje. Lepše se osećamo među bojama koje volimo, koje dopunjuju prostor i oplemenjuju ga. U kontekstu psihologije boja i enterijera, neophodno je voditi računa o individualnim razlikama među ljudim, i pored toga što smo donekle biološki uslovljeni da boje doživljavamo na određeni način-rekla je Ina Borenović.

Farbanje zidova umesto kose

Advokati biraju ozbiljne boje, banke se trude da budu jednostavne i poslovne, hoteli tako da zadovolje najrazličitije ukuse. Sam izbor boja je sekundaran jer primarno je opremanje prostora na određen način. Ipak, one su faktor koje značajno utiče na formiranje utiska, pa zato zaslužuju pažnju svih onih koji se bave prostorom.
-Na ovoj radionici sam saznala da hranu treba jesti iz plavog tanjira ako želite da budete na dijeti, a deci koja ne vole da jedu hranu treba služiti u crvenom tanjiru jer podstiče apetit. Najzanimljivije mi je bilo kad sam saznala da mi žene kad želimo promenu umesto farbanja kose, bolje je da promenimo boju zida, jer toplije boje u domu će nam doneti vedrinu- rekla je Nataša Pavlović, voditelj TV emisije „Praktična žena“.

Sa svetlim bojama nema greške

Iako boje imaju uticaj ograničenog trajanja na ljude produktivnim bojama smatraju se plava – najčešći izbor ne samo za enterijer, već i za vizuelni identitet korporacija i tehnoloških brendova, kao i zelena. Ove boje postoje u brojnim nijansama. Isto tako, neko može postati razdražljiv usred izloženosti crvenoj boji, a neko će baš u tu boju obojiti svoju spavaću sobu. Kombinovanje bele sa nekom pastelnom bojom je uvek siguran potez, jer će soba delovati svetlo i prostrano, a ambijent odavati utisak lakoće.
Milena Jovanović, dizajnerka enterijera u Roma Company dala je korisne savete o uklapanju boja u enterijeru:
-Boje treba uvek birati prema sopstvenim afinitetima, uz poštovanje opštih pravila o uklapanju boja. Određena boja postaje življa ukoliko je u blizini nje komplementarna boja, ali gubi svežinu ako to nije slučaj. Staro pravilo podrazumeva da se najčešće kombinuju maksimalno do tri boje, a osim izbora boja važan je i odnos njihove primene, odnosno pravilo 60-30-10.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
"Walk&Talk" terapija Svi psihoterapiju zamišljaju kao ležanje na kauču u…

You cannot copy content of this page