BG online

Lični razvoj

Pravila za život mentalno jakih ljudi

Ne gubite vreme sažaljevajući sebe

Ovladajte svojom mentalnom snagom, naučite revolucionarne nove strategije koje koriste svima, od domaćica, vojnika, nastavnika i direktora kompanija.
Ne gubite vreme sažaljevajući sebe, ne fokusirajte se na ono na šta ne možete da utičete, ne živite u prošlosti, ne odustajte posle prvog neuspeha, ne smatrajte da vam ceo svet nešto duguje- ovo su samo neka od pravila mentalno jakih ljudi o kojima detaljno piše Ejmi Morin, psiholog i socijalni radnik u svojoj knjizi „13 pravila mentalno jakih ljudi“.

Gde su vaše granice?

Ako niste sigurni u sebe, vaš lični osećaj vrednosti može zavisiti od toga šta drugi misle o vama. Pitaćete se: „šta ako nekoga uvredim“ „šta ako me drugi ne budu voleli“. Ako odlučite da postavite zdrave granice možete naići na negodovanje i otpor- poručuje Ejmi Morin i dodaje da ćete ako imate dovoljno jak osećaj sopstvene vrednosti videti da možete da izdržite posledice.

Da li vaše raspoloženje zavisi od drugih?

Ako se odreknete svoje moći, postaćete potpuno zavisni od drugih, kao i od spoljašnjih okolnosti kad je reč o regulisanju vaših emocija, otkriva autorka u knjizi „13 pravila mentalno jakih ljudi“. U tom slučaju će vam život postati rolerkoster, jer kad stvari idu dobro vi se osećate dobro, ali kad se situacija promeni, promeniće se i vaše misli, osećanja i ponašanje.
„Ako dozvoljavate da drugi definišu koliko vredite, tako dajete njima moć da određuju vašu vrednost i nikad se nećete osećati dovoljno dostojno. Bićete samo onoliko dobri koliko je dobro nečije mišljenje o vama. Nikad nećete moći da dobijete dovoljno pohvala ako zavisite od drugih da biste voleli sebe“- jedna je od poruka Ejmi Morin.

Bežanje od problema

Izbegavanje da se suočite sa pravim problemom, kao i prepuštanje svoje moći u tuđe ruke, za sobom povlači bespomoćnost. Umesto da se koncentrišete na ono što možete da uradite da biste poboljšali situaciju, vi pronalazite izgovore kako biste sebe opravdali. Zvuči vam poznato? Sve će to po rečima Ejmi Morin doprineti tome da ostanete žrtva svojih okolnosti i postanete saputnik u sopstvenom životu umesto vozač.
„Govorićete da se zbog drugih osećate loše ili da vas drugi teraju da se ponašate baš na način koji vam se ne dopada. Krivićete druge umesto da prihvatite odgovornost za svoje odluke. Postaćete toliko osetljivi na kritiku da nećete imati sposobnost da je procenjujete. Sve što vam kažu primaćete k srcu. Davaćete veću moć tuđim rečima nego što je zaslužuju. Gubićete iz vida sopstvene ciljeve, nećete moći da izgradite život kakav želite dok dozvoljavate drugima da kontrolišu vaše ciljeve. Ne možete da uspešno stremite ka sopstvenim ciljevima kad drugima dajete moć da vam ometaju napredak…“- piše Ejmi u knjizi „13 pravila mentalno jakih ljudi“ i otkriva da ju je pisala s ciljem da pomogne drugima kako bi prestali da rade ono što im crpi energiju koja im je potrebna da postanu najbolji što mogu.
„Ova pravila su pomogla meni i sigurna sam da mogu pomoći i vama!“- rekla je autorka ovog svetskog bestselera koja je održala jedan od najgledanijih TED govora svih vremena.

Knjigu „13 pravila mentalno jakih ljudi“ po ceni od 1320 din+ troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

  Anksioznost je dobra u malim dozama

  Zašto su jake žene naporne? (Zoran Milivojević)

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Isto vaspitani, a potpuno različiti… Psihoterapeut i lekar Aleksandar Loven…

  You cannot copy content of this page