BG online

Roditeljstvo

Partnerske, roditeljske i porodične krize

Šta nam se događa?

Roditeljski rad počinje prihvatanjem sebe, onoga što čovek jeste uz sva svoja ljudska ograničenja kako bi u najvećoj meri uradio za sebe ono što treba i kako bi napredovao, to jest odmakao se od one tačke u kojoj se nalazi.- poruka je autora knjige An-Kler Klajndinst i Linda Koraca
Ilustrovani ključ za roditeljske krize je treća knjiga iz edicije Ilustrovani vodiči za roditelje. Nakon što su se u priručnicima Ilustrovani ključ za dečje krize i Ilustrovani ključ za tinejdžerske krize na humorističan, a ipak stručan način bavile decom i tinejdžerima. Autorke An-Kler Klajndinst i Linda Koraca se u novoj knjizi usredsređuju na roditeljski par i na partnerske, roditeljske i porodične krize koje prate svakodnevni život. U knjizi su predstavljene razne situacije koje mogu izazvati krizu osvetljavajući ih s različitih strana, a potom se pokazuje na koje se sve načine te krize mogu savladati. Prateći roditeljski i supružnički par, autorke pozivaju čitaoca da poradi na sebi i s partnerom kako bi njihov odnos bio bolji.
U priručniku „Ilustrovani ključ za roditeljske krize“ autorke polaze od činjenice da roditelji sa mnogih strana dobijaju savete o roditeljskim zadacima, kao i mnoštvo preporuka koje se odnose na veštinu roditeljstva, ali da pri tome može biti zanemarena bračna dimenzija roditeljske zajednice. Smatraju da roditelji dobijaju malo ili nimalo preporuka o tome kako da održe odnos kao par i kako da u tom odnosu pružaju jedno drugom podršku, rešavaju teškoće, prihvataju razlike, razvijaju međusobno poštovanje, neguju solidarnost i prevazilaze različita iskušenja.
U prva četiri poglavlja knjige pratimo put roditeljskog i bračnog para koji prolazi kroz različite krize. Poglavlje „Ma šta nam se to događa?!“ posvećeno je krizama u odnosu koje nastaju kao posledica promena koje u partnerski odnos unosi roditeljstvo i potrebi da se partnerske uloge redefinišu s obzirom na nove okolnosti. U poglavlju „Nema dogovora ni kompromisa“ obrađuje se problematika neslaganja među roditeljima i njegovih štetnih posledica po decu, naročito ako se u odnos uvede treća osoba – dete. U poglavlju „Ne pružamo ni sigurnost ni mir“ prikazane su situacije koje jasno pokazuju kakve štetne posledice proizilaze iz različitih roditeljskih slabosti. U poglavlju „Šta će biti s nama?“ reč je o iskušenjima koja se pojavljuju kao posledica zanemarenog bračnog, partnerskog odnosa, odnosno kada je iz odnosa iščezla bračna, a ostala samo roditeljska dimenzija.
U poslednja dva poglavlja „A da se opremimo i nastavimo put zajedno?“ i „Set alatki“ autorke daju niz predloga roditeljima kako da svoju vezu učine trajnom i postojanom, kao i kako da steknu i dalje razvijaju relacione veštine potrebne za skladan bračni, roditeljski i porodični život. Predstavljen je niz tehnika koje vode samospoznaji, samoregulaciji, emocionalnoj ravnoteži, efikasnijoj komunikaciji i, posledično, boljem zajedničkom funkcionisanju.
U knjizi porodicu čine muškarac, žena i deca, ali se opisani postupci mogu primenjivati i u svim porodicama, pa u u onima koje nisu formirane po tradicionalnom obrascu.
An-Кler Кlajndinst je majka četvoro dece. Kao klinički psiholog radi s decom koja imaju različite poteškoće (i s njihovim roditeljima) i organizuje radionice Pozitivne discipline kako bi pomogla porodicama u njihovom svakodnevnom životu. Linda Кoraca je ilustratorka zainteresovana za psihologiju. U okviru radionica za roditelje pod vođstvom An-Кler Кlajndinst pronašla je mnoge odgovore koje je dugo tražila i koji su joj pomogli da izgradi čvršću vezu sa svojom decom.

Knjigu „Ilustrovani ključ za roditeljske krize“ po ceni od 1400 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Jubilarna 25. Noć knjige održava se od 10. do 12.…
  You cannot copy content of this page