BG online

ODMOR I PUTOVANJA

Nestvarni susret sa prirodom

OTKRIVANJE PRIRODNIH LEPOTA JUGOISTOČNE SRBIJE

Prvi Avanturistički festival “Outdoor fest Jerma“ ugostio je oko 100 avanturista iz Srbije, Bugarske, Makedonije, Slovenije i BiH. Oni su tokom pet dana ovog nesvakidašnjeg druženja isprobali sportsko penjanje, planinarenje, planinsko trčanje, biciklizam, jogu, slack-line i zavirili u tajne pećina sa blagom.
Smešteni u šatorima, u potpunosti sjedinjeni s prirodom, posetioci uživali u begu iz urbvane sredine.
Među njima su bile i porodice sa decom, trkači, penjači koji su tokom pet dana uživali u otkrivanju nesvakidašnje lepote u neistraženom delu jugoistočne Srbije.
Specijalni rezervat prirode Jerma, ekološki biser Srbije, sa svojim prirodnim i kulturnim vrednostima, ostavio je fantastičan utisak na posetioce, baš kao i Vlaška i Greben planina koje su predstavljene učesnicima tokom planinarskih tura, a neki su ih upoznavali na planinskom trčanju tokom vožnje bicikala.
Na novoopremnljenim smerovima za sportsko penjanje oprobali su se penjači u okviru penjačkog festivala, dok su radionice sp ortskog penjanja bile najposećenije. Posebna pažnja posvećena je organizaciji aktivnosti za decu koja su pored kreativnih radionica i igrica isprobala luk i strelu, spuštanje niz stenu, penjanje ili planinarenje do vidikovaca. Tragače za pravom avanturom oduševio je ulazak u neuređenu pećinu Vetrena Dupka i potraga za čuvenim pop Martinovim blagom.
Učesnici Outdoor fest-a su prisustvovali u predvečerje radionicama joge, hodali na balansirajućoj traci i družili se pored vatre uz open cinema i priče sa putovanja i pustolovina.
-Ovo je susret sa prirodom kakvu nećete videti nikad i nigde osim ovde- reči su jednog od oduševljenih učesnika Avanturističkog festivala. -Spavanje u šatorima, druženje uz logorsku vatru, ljudi sa različitih strana koje krase dobrota i druželjubivost, dolazak u potpuno drugu dimenziju od one koja oslikava velike gradove je doprinelo da ovo putovanje i iskustvo dugo, dugo pamtimo.
Organizator ovog nezaboravnog druženja je Adventure Travel Network, dok je Centar za povratak prirodi Rewild održao radionicu preživljavanja na kojoj su učesnici festivala palili vatru i prečišćavali vodu za piće.
Avanturistički festival i oduševljenje posetilaca, potvrdili su da je kanjon reke Jerme pravo mesto za eko i avanturističke aktivnosti, porodično kampovanje i aktivni odmor. Udruženje Avanturistička mreža će nastaviti da u narednom periodu realizuje projekte za oživljavanje ovog prostora, a Avanturistički festival “Outdoor fest Jerma” ima puno potencijala da postane tradicionalna manifestacija i brend jugoistočne Srbije.

Foto: Dario Konstantinović/ DAK Foto

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
JEDNAKO SU VAŽNI I PRITISAK I PULS Anketa sprovedenasa 400…

You cannot copy content of this page