BG online

ZDRAVLJE

Pazite na otkucaje

JEDNAKO SU VAŽNI I PRITISAK I PULS

Anketa sprovedenasa 400 ispitanika u Beogradu pokazala je da čak svaki četvrti sugrađanin nikad nije bio na kardiološkom pregledu, a da svaki deseti nikad nije izmerio sopstvenu srčanu frekvenciju, odnosno puls. Anketa je sprovedena u okviru nacionalne kampanje „Pazite na otkucaje srca“.
Rezultati su upozoravajući, jer se čak 40% anketiranih izjasnilo da već ima kardiološke probleme. Među beogradskim ispitanicima svaki drugi je naveo da ima člana porodice sa srčanim smetnjama i da je čak 70% njih izloženo svakodnevnom stresu.
-Bitno je napomenuti da prilikom merenja krvnog pritiska uvek treba obratiti pažnju na srčanu frekvenciju, odnosno puls- rekao je prof. Branko Beleslin, predsednik Udruženja kardiologa Srbije, načelnik Odeljenja za funkcionalnu dijagnostiku i hemodinamiku u KCS i profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.
Rezultati ankete su pokazali i da čak 20% ispitanika nekad zaboravi da koristi terapiju. Kada su upitani za fizičku aktivnost, 38% anketiranih je navelo šetnju, a 33% njih da ide na treninge. Iako se dve trećine ispitanika izjasnilo da prima terapiju, u Srbiji je i dalje primećen porast kardiovaskularnih oboljenja među mlađom i sredovečnom populacijom.
Rezultati ankete ukazuju na važnost redovnog primenjivanja terapije u lečenju, prevencije u smislu redovne fizičke aktivnosti, zdrave ishrane i umanjenje stresa, čime se sveukupno utiče na srčanu frekvenciju i krvni pritisak.

© by BGonline. All rights reserved
Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sajt u boji
To Top
PROČITAJTE I OVO:
NAMIRNICE I ZAČINI KOJI GREJU ORGANIZAM Sirova hrana je nekuvana,…