Dan na voću, hladno ceđenim uljima, sirovom povrću, biljnom mleku uz dodatak algi prijaće organizmu koji savremeni čovek često optereti „teškom“ hranom, nezdravim namirnicama, pecivima i slatkišima. Dozirano gladovanje koje preporučuje naturolog Georgij Nazarov su i mnogi lekari i filozofi preporučivali još od davnina u drevnom Egiptu, Indiji, Grčkoj… Po rečima G. Nazarova u savremenim, mnogo nezdravijim uslovima života potreba za redovnim uzdržavanjem od hrane postaje sve veća. On preporučuje da se s vremena na vreme uvedu u lični kalendar „dani odmora od hrane“ koji donose mnogo toga dobrog telu čoveka koji živi neuredno i ne vodi mnogo računa o svojim navikama.
-Povremeno „odmaranje od hrane“ doprineće tome da se želudac vrati u normalu i ponovo ima normalni obim i zapreminu 400-450 ml. Creva su često prerastegnuta zbog konzumiranja preobilnih količina čak i zdrave hrane. Tih dana se obično skraćuje vreme potrebno za odmor i san, a pri tom se organizam kvalitetnije oporavlja.
Da li ćemo imati dovoljno snage?
U danima odmora od hrane važno je kvalitetno unapred isplanirati svoje vreme jer se u trenucima u kojima ne znamo šta bismo radili često javlja želja za hranom.
-Dobrim planiranjem lako ćete izbeći ovaj problem. Često postoji strah da li ćemo imati dovoljno snage za uobičajeno funkcionisanje i obavljanje fizičkih aktivnosti u danima odmora od hrane. Međutim, u tim danima imamo čak više i snage u odnosu na ostale jer organizam brzo vari laganu hranu i/ili napitke koji se tada koriste i koji mu daju snagu i energiju. Povremena moguća javljanja slabosti u početku povezana su sa intenzivnim oslobađanjem otrovnih materija iz organizma. Takva se stanja rešavaju klistiranjem, tuširanjem i obilnijim konzumiranjem tečnosti.
B.Gajić
Foto: Ema Bednarž
Georgij Nazarov, učitelj zdravog života- Recepti za zdrav i srećan život
© by BGonline. All rights reserved