BG online

ZDRAVLJE

Na koji način mozak blokira gubitak težine?

Gojaznost kao bolest zavisnosti

Ako ste na ivici da odustanete od pokušaja da izgubite višak kilograma jer ste već umorni od uzaludnih pokušaja, ako imate zdravstvene probleme i morate nešto da promenite ili ako imate tek nekoliko kilograma viška koje biste voleli da izgubite tako da se oni ne vrate, dobra vest je da možete da naučite zašto vas je mozak do sad sprečavao da smršate i usvojite jednostavan sistem koji će tu situaciju trajno preokrenuti.
Više nema razloga da se osećate izgubljeno u poplavi zbunjujućih i protivrečnih informacija o pravilnoj ishrani Ili da se izležavate na kauču, prejedajući se kasno uveče, svesni da birate samoubistvo na rate, kaže autorka knjige “Pravilna linija ishrane” dr Suzan Pirs Tompson. Ona u svojoj knjizi otkriva kako izgledaju jelovnici koji vode ka gubitku težine, nudi alatke za uspeh, odgovore na pitanja šta ako prekoračite pravila, kao održati težinu, kako se hraniti tokom ovog programa u restoranima ili na putovanjima…

Od gojaznosti do vitkosti

Dr Suzan Pirs Tompson je provela decenije proučavajući ovaj problem, a i sama je prešla put od gojaznosti do vitkosti i održala zdravu telesnu težinu tokom više od deset godina. Suzan je vanredna profesorka neurologije, a život je posvetila pomaganju ljudima da dosegnu zdravlje i životni žar koji prate trajni gubitak telesne težine. Ključna reč je “trajni”.
Neke statistike kažu da ljudi koji primenjuju Suzanine programe gube dva i po puta više kilograma i to sedam puta brže nego ljudi koji primenjuju popularne programe za mršavljenje.

Zašto većina ljudi ne uspe da smrša?

Kod gojaznih koji pokušavaju da smršaju, stopa neuspeha iznosi 99% pa tako devedeset devet procenata ljudi ne uspe da dosegne vitkost. A za tih jedan odsto koji uspeju, trijumf je privremen. Velika većina vrati izgubljene kilograme tokom narednih nekoliko godina. Prosečna osoba na dijeti troši mnogo novca i pravi četiri ili pet novih pokušaja svake godine sa gotovo nikakvom nadom u uspeh.
“Dok sam pokušavala da smršam, bila sam potpuno zbunjena činjenicom da mi to ne polazi za rukom jer sam bila sposobna u toliko drugih oblasti. Stekla sam titulu doktora neurologije i kognitivnih nauka. Imala sam dobre prijatelje i bila u srećnom braku. Istrčala sam maraton. Bila sam debela kada sam trčala taj maraton, ali sam svejedno trčala. Na samom početku nisam mogla ni da otrčim laganim tempom do poštanskog sandučeta, ali usredsredila sam se na cilj i nekoliko prijatelja sa fakulteta i ja samo naporno trenirali i uspeli smo. Istrčali smo maraton od 42 kilometra a da nijednom nismo usporili do tempa hoda. I ja sam izgubila 10 kilograma. Trebalo je da izgubim 60, a izgubila sam samo 10 kilograma. Vežbanje nije rešenje. Šta jeste? Upravo to objašnjavam u ovoj knjizi”- kaže Suzan i u knjizi “Pravilna linija ishrane” otkriva podatke o tome kako mozak blokira gubitak težine i šta svako može da uradi povodom toga.
Dr Suzan gojaznosti pristupa kao bolesti zavisnosti. Zavisnost u ovom slučaju izazivaju šećer, “junk food” hrana koja sadrži kombinacije slatkog i masnog, mnogo testa, šećera koji dodatno izazivaju žudnju za hranom, do glutaminata odnosno prehrambenih aditiva koji podstiču apetit i izazivaju pojačano lučenje insulina.
U svojoj prvoj knjizi „Pravilna linija ishrane“ dr Suzan Pirs Tompson predstavila je jasne instrukcije kako se hraniti i kako obroci treba da izgledaju, dok je u drugoj knjizi „Zvaničnom kuvaru“ dr Suzan predstavila recepte, kao i mnoštvo saveta, trikova i alata, koje su osmislili članovi zajednice Pravilne linije ishrane – a upravo zahvaljujući njihovom trudu, mašti i inventivnosti nastala je ova knjiga.
Pošto se ovaj program razlikuje od drugih programa mršavljenja i ovaj kuvar je drugačiji. U ovoj ishrani postoje samo doručak, ručak i večera, ne pominju se „zdrave grickalice“ jer po ovom konceptu ishrane takve namirnice oživljavaju zavisnost u mozgu i usporavaju gubitak kilograma. U kuvaru su dati nedeljni planovi ishrane za celu godinu i za one koji jedu sve namirnice, kao i za one okrenute ishrani na biljnoj bazi.
U knjizi se između ostalog nalazi više od 75 recepata, uputstva kako da započnete program i kako da istrajete, saveti i trikovi kako da izvučete maksimum iz nedeljnog plana ishrane, iskustva članova zajednice Pravilne linije ishrane i njihove fotografije pre i nakon pristupa programu, kao i mnogo drugih saveta i korisnih sitnica koje će pomoći da ostanete zdravi, vitki i slobodni.
Dr Suzan Pirs Tompson je vanredna profesorka neurologije i kognitivnih nauka na Univerzitetu u Ročesteru i stručnjak na polju psihologije ishrane. Predsednica je Instituta za održivi gubitak težine i osnivač i direktorka kompanije posvećene pomaganju ljudima da postignu dugoročan, održiv gubitak težine.
„Pravilna linija ishrane-zvanični kuvar“ ima 352 strane i urađen je u tvrdom povezu.

Knjige „Pravilna linija ishrane – Zvanični kuvar“ po ceni od 1699 dinara + troškovi dostave i „Pravilna linija ishrane“ po ceni od 899 dinara + troškovi dostave možete poručiti putem porudžbenice:




     

     

    © by BGonline. All rights reserved

    Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

    Ostavite komentar

    Komentar

    Please Login to Comment.

    To Top
    PROČITAJTE I OVO:
    Strategije poslovnog uspeha Brajana Trejsija Zašto su neki ljudi u…

    You cannot copy content of this page