BG online

Roditeljstvo

Škola kao bolest društva

Odlični đaci se čak boje jedni drugih, a škola napada mladost (prof. Bojanin)

Neka deca “boluju” od škole – O vanvremenskoj knjizi “Škola kao bolest” dr Svetomira Bojanin

Pre više od trideset godina su u našim školama počela određena dešavanja koja su ukazivala da to nikako nije dobro, a u ordinaciju dečijeg psihijatra prof. dr Svetomira Bojanina su dolazila deca koja „boluju od škole“

Foto: Agape Youtube

Kad završimo školu dobijemo đačku knjižicu i svedočanstvo. Oba dokumenta svedoče o postignutim ocenama i uspehu u učenju. Ali, šta je sa životom koji se ne može izmeriti ocenama?, pita se dr Stevan Nestorov, defektolog, psihomotorni terapeut i pedagoški savetnik, urednik knjige prof. dr Svetomira Bojanina „Škola kao bolest“ trudeći se da sagleda širu sliku od one koju đačko doba sa sobom nosi.
-U ovom vremenu kada kao društvo imamo ozbiljne probleme sa vrednostima nakon nedavnih tragičnih događaja od škole se očekuje da može da utiče na to da nam bude bolje i to je logično razmišljanje jer je dete koje završi školu na neki način proizvod te škole. Ali, zar nije dete i proizvod roditelja i porodice? I to jeste tačno, ali i ti roditelji su proveli najznačajniji deo svog života u školi. I evo ga ono čuveno pitanje: Šta je starije, kokoška ili jaje? Škola nije zgrada, nije ministarstvo, nisu nastavnici, škola smo svi mi zajedno.- kaže dr Nestorov.

Bezvremenska knjiga

Dok je kao urednik radio na knjizi „Škola kao bolest“ dečijeg psihijatra prof. dr Svetomira Bojanina kaže da je na svakoj stranici pronalazio nešto što je mnogo važno, nešto važno kao odgovor na pitanje na koje niko nema odgovor.
-Sve što piše u knjizi „Škola kako bolest“ je toliko važno da je zaista greh prenositi i prepričavati delove knjige i zato ne znam na koji način da ukažem na značaj ovog dela. O tome sam često razgovarao sa profesorom Bojaninom koji ni sam ne može da veruje da je uspeo da napiše ovakvu bezvremensku knjigu. Kako sam kaže, pre više od trideset godina su u našim školama počela određena dešavanja koja su ukazivala da to nikako nije dobro, u ordinaciju su mu dolazila deca koja „boluju od škole“, slušao je priče iz svog okruženja i spletom okolnosti rodila se ideja o knjizi. Seća se da je kada je počeo da piše ruka krenula i samo je „izlazilo“.

Naša realnost

Sve to što je tada, pre 30 godina napisao prof. dr Bojanin i što je bilo vizionarsko, danas je naša realnost, dodaje dr Nestorov.
– Da smo samo čitali i slušali… Ali, mislim da ni sada nije kasno da počnemo od početka, od temelja. Temelj je svako od nas jer mi smo ti koji dalje gradimo- decu. I zato preporučujem knjigu „Škola kao bolest“ jer je to literatura koju treba da ima svaka kuća u Srbiji.

Iz knjige „Škola kao bolest“:
“Kada sam završila osnovnu školu znala sam napamet proces fotosinteze, ali ne i razliku između hrasta i lipe i čemu oni mogu da služe”- izjava jedne studentkinje iz 1995.godine.
Da li je i danas tako?
„Odlični đaci se čak boje jedni drugih, a sve u težnji da ih bude što manje na konkursima za upis na sledeći stepen školovanja. Škola je, dakle, napala ono što je najdragocenije u životu mladog sveta. Podstičući međusobna potkazivanja i međusobno podozrevanje, napala je ono čime mladost diše. Počela je da izjeda pluća ne samo toga mladog sveta nego i nas odraslih koji u svemu tome učestvujemo. Doživeo sam školu kao bolest društva.“- prof. Bojanin

Poremećaji osećajnosti u detinjstvu i škola

„Prvi ozbiljniji stručni zadatak koji mi se na ovom terenu ukazao bila je potreba da škole obavestim o problemima organizovanja osećajnosti u detinjstvu i životu dece u školi, kao i da informišem psihijatrijsku javnost o problemu koji u toj oblasti postoji. To sam učinio na Trećem kongresu psihoterapeuta Jugoslavije 1979. godine svojim radom koji je sličan temi ove knjige.
Sve se završilo sa dubokim osećajem uspešnosti u nama koji smo organizovali ovaj stručni razgovor o školi, međutim, sa zvanične strane je bio sasvim glasan muk uz stav da je taj seminar bio, maltene, subverzivni akt. Sve se završilo na tome.“ – prof. Bojanin

Branka Gajić

Knjige dr Svetomira Bojanina “Škola kao bolest” (po ceni od 1490 dinara + troškovi dostave), “Prijateljski razgovori dečijeg psihijatra sa roditeljima i vaspitačima” (po ceni od 1550 dinara + troškovi dostave) , “Zašto slab uspeh u školi?” (po ceni od 1660 dinara + troškovi dostave), “Uvod u dečiju psihijatriju” (po ceni od 1490 dinara + troškovi dostave) i “Čovek je rođen da voli” (po ceni od 900 dinara + troškovi dostave)  možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:
   

   

  SHOP

  Život razvedenih majki i njihovih sinova

  By BGonline / 05/02/2024 / 0 Comments

  Osećanja se ne mogu naučiti

  By BGonline / 06/02/2024 / 0 Comments

  Poremećaj ishrane je psihijatrijska bolest

  By BGonline / 04/02/2024 / 0 Comments

  Dugotrajna usamljenost

  By BGonline / 26/01/2024 / 0 Comments

  Kad mozak ubacuje klipove u točkove naših emocija

  By BGonline / 30/01/2024 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Iako vam anksioznost može delovati kao veoma stvarna, vaše brige…

  You cannot copy content of this page