BG online

ZDRAVLJE

Mir koji ponesem sa joga prostirke u svaki novi dan je neprocenjiv

Telesno i mentalno čišćenje uz Yin jogu i ishranu koja smanjuje upale

Pre skoro deset godina, suočila sam se sa velikim izazovom da upravljam svojim hroničnim reumatizmom bez negativnih neželjenih efekata tradicionalnih lekova. Bila sam frustrirana i beznadežna uverena da sam sve probala, bez rezultata. Ali, zahvaljujući spletu okolnosti došla sam u kontakt sa Yin jogom.


Kada sam prvi put probala Yin jogu, bol je bio skoro nepodnošljiv. Mislila sam da će mi se kosti slomiti, dok sam u leđima osećala kao čvor napetosti. Ali, desilo se nešto magično. Što sam duže ostajala u položaju, bol je nestajao. Naučila sam da kada prihvatim nelagodu i udahnem kroz nju, moje telo može da pronađe novo stanje ravnoteže. To je bila neka vrsta fizičkog i mentalnog čišćenja kakvo nisam doživela nikad pre.

Smirenost pred odlazak u krevet

Nakon nekoliko nedelja redovnog vežbanja primetila sam da se moj kvalitet sna dramatično poboljšao. Postojala je neka vrsta smirenosti koja me je pratila u krevet. Nivo stresa je takođe opao. Osetila sam uravnoteženost čak i u stresnim radnim situacijama. Yin joga mi je pružila unutrašnji mir koji sam mogla da ponesem sa joga prostirke sa sobom tokom celog dana.

Jutarnja rutina

Praktikovanje Yin joge ujutru je briga o sebi koja je za mene postala neprocenjiva To je vreme kada mogu da pripremim svoj um i telo za dan koji je predamnom. Uveče Yin joga deluje više kao proces opuštanja, ali jutarnja rutina je mesto gde se dešava prava magija. Napravila sam svoju oazu sa upaljenim svećama, umirujućom muzikom i nizom jin položaja koji me pripremaju za dan. To je kao da pritisnete dugme za „resetovanje“ svakog jutra.
Ova jutarnja sesija me takođe čini otpornijom na dnevni stres i izazove. Primećujem da mnogo bolje podnosim stres na poslu u odnosu na mnoge moje kolege. Tamo gde bi drugi mogli da posrnu ili budu frustrirani ja nalazim unutrašnji mir koji mi pomaže da donosim bolje odluke.

Ishrana koja smanjuje upale

Nije samo Yin joga napravila razliku, već je to bio i moj prelazak na antiinflamatornu dijetu. U ishranu sam uvela više namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama, antioksidansima i drugim antiinflamatornim supstancama. Zajedno su Yin joga i ova dijeta stvorili moćnu kombinaciju koja mi je pomogla da se borim protiv upale i bolova povezanih sa mojim reumatizmom.
Ako se dodaju antiinflamatorne namirnice kao što su masna riba, zeleno lisnato povrće i bobičasto voće, efekat je još jači. Anti-inflamatorna dijeta bogata omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima je savršen partner Yin jogi. Zajedno doprinose smanjenju upale u telu, što poboljšava sve, od pokretljivosti zglobova do mentalne jasnoće.

Život bez lekova i bola

Danas živim aktivan život, potpuno bez lekova i iznad svega, bez bola koji je nekada definisao moje postojanje. Yin joga nije bila samo dodatak mom tretmanu već je bila revolucija za moje blagostanje. Položaji koji su se nekad činili kao izazov, postali su izvor moje snage i oporavka.

Više od vežbanja

Uz svakodnevnu praksu i dobro osmišljenu ishranu, povratila sam kontrolu nad svojim životom. Ponovo sam otkrila radost aktivnosti i više ne moram da brinem o neželjenim efektima ili dugoročnim posledicama lekova.
Zauvek sam zahvalna na danu kada sam se srela sa Yin jogom. To me nije samo oslobodilo bolova hroničnog reumatizma, već mi je dalo i novu perspektivu o tome šta znači živeti punim i bogatim životom. Yin joga je za mene postala više od samo fizičke vežbe, to je moj stil života, sastavni deo mog blagostanja i daje mi snagu i ravnotežu koja mi je potrebna da se krećem kroz život sa lakoćom.

Sanja Nordström, autorka knjige “Život bez bola uz telesni i mentalni trening”
Foto: Dario Konstantinović

Knjigu “Život bez bola” po ceni od 3100 2750 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

  Život bez bola uz mentalni i telesni trening – Sanja Nordström

  Nisam dozvolila da budem žrtva moje bolesti

   

  SHOP

  U kuhinji sa Majom Volk

  By BGonline / 05/06/2024 / 0 Comments

  Život u disfunkcionalnoj porodici

  By BGonline / 17/05/2024 / 0 Comments

  Promenite svoj anksiozni mozak

  By BGonline / 27/05/2024 / 0 Comments

  Putovanje do zgužvanih i potisnutih emocija

  By BGonline / 06/06/2024 / 0 Comments

  Medicina nema odgovore na sva pitanja

  By BGonline / 31/05/2024 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Knjiga „Bez opoziva: Poslednje reči znamenitih ličnosti“ Vladete Jankovića i…

  You cannot copy content of this page