fbpx

BG online

Vesti

Mentalno zdravlje mladih

Ne ustručavajte se da govorite o svojim problemima

UNICEF u Srbiji je pokrenuo kampanju posvećenu podizanju svesti o mentalnom zdravlju mladih „Iz mog ugla“. Početak kampanje je obeležen projekcijom kanadskog filma „Povezivanje tačkica“ o iskustvima mladih širom sveta čije prikazivanje je podržala ambasada Kanade u Srbiji.
Podaci UNICEF-a pokazuju da je svako sedmo dete na globalnom nivou direktno pogođeno merama protiv pandemije, dok je više od 1,6 milijardi dece pretrpelo neki gubitak u pogledu obrazovanja. U Srbiji je U-Report anketa pokazala da je kod 50% ispitanika raspoloženje lošije nego pre pandemije, a 11% kaže da se tokomprethodne 2 nedelje nijednom nije osećalo srećno, opušteno i motivisano.
Mentalno zdravlje često nije u središtu pažnje javnosti, a postoji i značajna društvena stigma u vezi traženja stručne pomoći. Cilj kampanje „Iz mog ugla“ je da se podigne svest javnosti o važnosti mentalnog zdravlja i podstaknu adolescenti da se obrate za pomoć, ukoliko im je ona potrebna.
-UNICEF je pokrenuo ovu kampanju jer želimo da se uhvatimo u koštac sa stigmom koja sprečava mlade ljude da govore o svojim problemima i traže pomoć. Udruženi sa Vladom, partnerima poput Kanadske ambasade u Beogradu, javnim i privatnim sektorom i mladim ljudima, radimo na ponovnom osmišljavanju sistema mentalnog zdravlja u Srbiji i na tome da on više odgovara potrebama mladih- istakla je Josi Ečeveri Burkhard, zamenica direktorke UNICEF-a u Srbiji.
UNICEF u oktobru pokreće i online platformu za mentalno zdravlje kako bi se mladima i onima koji im pružaju podršku (roditelji, nastavnici, škola, socijalni radnici, itd.) obezbedile relevantne i tačne informacije o mentalnom zdravlju. Ova platforma omogućiće mladima da se informišu o postojećim uslugama, kao i da pristupe savetovanju preko interneta.

TINEJDŽERI – Kako im postaviti granice i pri tom sačuvati živce, Nejdžel Lata

Ilustrovani klјuč za tinejdžerske krize – An-Kler Klajndinst

Uputstvo za rukovanje tinejdžerima

Kako razumeti tinejdžere?

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Tugovanje je cena koju plaćamo zato što imamo hrabrosti da…
error: