BG online

Lični razvoj

Lice je naša lična karta

SAMOMASAŽOM PROBUDITE SVE ORGANE

Da smo napravljeni u nekoj fabrici i sklapani od delova siguran sam da ova priča ne bi imala nikakvog smisla… ili da smo u goste na lepu  nam zemlju  došli  već oblikovani i kroz vreme samo rasli. Međutim, ako se osvremo na činjenicu da je spoj spermatozoida i jajne ćelije jedna malena, sićušna tačkica, seme iz kojeg smo se razvili i iz te tačke se izvajali  svi delovi  našeg tela, organi, organski sistemi, krvni i limfni sudovi… kako onda da sebe posmatramo pracijalno?
Da li je moguće da još uvek neko može da nas ubedi da bubrezi i uši nemaju veze jedni sa drugima, da oči i vid nisu povezani s jetrom, da koža reaguje na promenu u centralnom nervnom sistemu i da je povezana sa plućima? Volim istočnjačku medicinu, podjednako koliko i našu, zapadnu  kroz koje sam sticao znanja i postament za svoj rad. Uvek se osvrnem na našeg Miku Antića i zauvek zabeleženu mudrost:
„ Ne postoje granice! Samo prividne granice! Jer, ono čega nismo svesni nije nepostojanje, već postojanje bez nas… „pedjaFilipovic2

Ogledalo zdravlja

U različitim pristupima i u lepoti mnogolikih znanja  koje nam pomažu da čuvamo zdravlje, odagnamo zapise stresa, umanjimo bol, damo podsticaj i informaciju biću za osveženjem i regeneracijom, refleksna ili zonalna masaža zauzima vrlo značajno mesto. Neka vas zato ne čudi ako istočnjački lekar prema promeni pigmentacije na koži, bubuljicama, mladežima, iritacijama, bledilu ili crvenilu na njoj nepogrešivo da sugestiju na koji organ, emociju, životne navike, ishranu treba da obratite pažnju.
Refleksne zone, ogledala našeg zdravlja i stanja u kojem se psihofizički nalazimo, energetskog potencijala, nalaze se baš na celom telu. Posebno su pristupačne refleksoterapije lica i glave, stopala i šaka. Pošto je lice naša lična karta, a oči ogledalo duše, želim da podelim sa vama, dragi moji, nekoliko saveta baziranih na refleksoterapiji lica i naučim vas kako da pomognete na jednostavan način sebi i bližnjima.pedjaFilipovic1

Treće oko

Nakon što dobro operete ruke, udobno se pozicionirajte u fotelji ili radnoj stolici i postavite dlanove sa strane lica. Par puta udahnite duboko, puneći prvo donje partije pluća, potiskujući dijafragmu na dole ( stomak se puni kao balon), nastavljajući potom da udišete puneći kompletan kapacitet pluća, skidajući sa svog tela oklope i graničnike. Obratite pažnju da izdisaj bude što sporiji i da sa njim osećate opuštanje, kako umnih napetosti, tako i svega što vas uznemirava, guši, pravi vam nemir.
U prostoru između obrva nalazi se refleksna zona glave. Neki ovu regiju nazivaju treće oko, Kinezi je zovu „jezero suza“. Kako biste centralno opustili telo, jagodicom srednjeg prsta za vreme izdisaja, vršite pritisak kružeći u smeru kretanja kazaljke na satu. Postepeno povećavajte pritisak do granice prijatnosti. Za vreme udisaja oslobodite jagodicu prsta od površine kože. Ponovite ovu stimulaciju desetak puta.pedjaFilipovic

Na licu sve piše

Na sredini čela, tačno između gornje ivice obrva i ivice kosmatog dela glave, nalazi se posebno važna zona, čijom stimulacijom opuštate celo telo od napetosti koja dolazi od uzburkanih misli, ambicija, suvišnih rekapitulacija i analiza. Jagodicama srednjih  prstiju uz lagani pritisak za vreme izdisaja klizite od sredine čela do slepoočnica, a uz blaži pritisak, za vreme udisaja vraćajte se u početnu poziciju istim putem. Nakon desetak ponavljanja pređite na sledeći pokret.
Jagodice prstiju postavite na gornju ivicu obrva, na samu donju ivicu čeone kosti. Krenite od korena nosa ka slepoočnicama. Ovo je zona ramenog dela i ruku, a slepoočnice refleksna zona šaka.  Ako vas muči napetost u vratnom ramenom delu, posebno se zadržite na početku zone( koren nosa) ako puno radite šakama, posebnu pažnju obratite na detaljnu i dugo doziranu masažu slepoočnica. Svakako će masaža refleksne zone ruku i šaka imati dublji efekat jer kroz njih protiče 6 važnih energetskih meridijana- srca, srčane maramice, pluća, tankog creva, debelog creva, trostrukog grejača. Ako ne zaboravimo mikro-makro princip da je jedno u svemu i sve u jednom, kao i člinjenicu da se na šakama nalaze refleksne zone svih organa i organskih sistema, samomasaža slepoočnica do granice prijatnosti, daće efekat opuštanja i regenergizacije celog organizma.pedjaFilipovic4

Otklanjanje napetosti

Jedna od zona leđa, mišića uz kičmeni stub  koji svojom napetošću posebno remete našu formu ili nas bolnim senzacijama usporava ju i brinu, nalazi se uz samu ivicu nosa sa jedne i sa druge strane. Vratni deo kičme reflektuje se u samom korenu nosa, a krsno trtični deo na vrhu nosa.  Jagodicom sredjnih prstiju energično rastrljavajte „gore-dole“  uz prednju  ivicu nosa i koordinirajte stimulaciju sa disanjem kako biste osetili rasterećenje u leđiima.
Postavite jagodice palčeva uz sam spoj uha sa licem. Ako želite da se opustite i odagnate napetost iz uma,tela, duše, masirajte ovu liniju odozgo na dole prema ivici donjovilične kosti. Ukoliko želite da se razbudite, podignete tonus tela, pripremite se za fizičku aktivnost, masirajte ovu zonu počevši od ivice donjovilične kosti energično na gore, gornji spoj ušne školjke sa licem. Ponovite ovu stimulaciju dvadesetak puta.
Oko usta smeštena je refleksna zona debelog creva. Ukoliko vas muči opstipacija masirajte jagodicama prstiju, sa dubokom vibracijom, počevši sa desne strane, od ivice donjovilične kosti, uz ivicu usana do desnog nosnog krilca. Na taj način dajete informaciju ushodnom delu debelog creva. Nastavite po liniji ispod nosa a iznad gornje usne, ka levom nosnom krilcu. Na taj način stimulisaćete refleksnu zonu poprečnog debelog creva. Potom se spuštajte vibrirajući od levog nosnog krilca do  ivice usana (stimulišete nishodni deo debelog creva). Od ivice usana sa leve strane nastavite uz vibraciju da se spustate u kanalić u centru brade do samog vrha brade.(stimulišete sigmoidno debelo crevo i sam završetak istog).pedjaFilipovic5

Babina rupa

Uz vežbe dubokog disanja dajte doprinos samomasažom i svojim plućima. Od spoja  nosa  sa licem ka ušima masirajte kožu u regionu jagodica  postepeno pojačavajući pritisak do granice prijatnosti.
Zona koja posebno daje doprinos opuštanju je sama ivica spoja kosmatog dela glave sa licem. Započnite sa masažom od centralnog gornjeg dela i uz pritisak koji opušta i rasterećujte spuštajte se do ivice spoja uha sa glavom.
Sa bočne strane kosmatog dela  glave, ceo region oko ušiju prostire se meridijan žučne kesice. Ako ste akumulirali bes u sebi , uznemireni ste, osećate energetski dizbalans, energično masirajte jagodicama prstiju ovaj region. Ali ne kao da perete kosu, već priljubite jagodice prstiju duboko uz skalp i osećajte da pomerate sve strukture kože prilikom samomasaže.
U velikom  otvoru lobanje, u narodu je zovu „babina rupa“ nalazi se zona koja će odložiti tremu, nesigurnost, ali i dati doprinos unutrašnjem miru. S obzirom na to da dajemo informaciju zoni produžene moždine u kojoj su smešteni centri za disanje i rad srca, ova tačka ima posebno mesto u akupresuri.
Postavite palac u centar „babine rupe“  udahnite duboko i za vreme izdisaja lagano zabacujte glavu u nazad, do granice prijatnosti koju ostvaruje pritisak palcem. Uz kontinuirano disanje ponovite presuru pet puta.pedjaFilipovic6

Kako da progledate?

Od samog velikog otvora lobanje, polako palčevima pratite potiljačnu ivicu lobanje i masirajte deo po deo, pomerajući prste ka bazi ušiju. S obzirom na to da se u potiljačnom delu reflektuje očni nerv, često nakon ovog segmenta samomasaže čujem: „ progledah“.
Posebno vreme posvetite masaži skalpa,temenog dela glave. Preko njega prolaze energetski meridijani mokraćne bešike, žučne kesice i meridijan guverner. U ovom  delu se nalaze tačke i zone koje su povezane sa iskustvima, emocijama, zapisima života iz raznih perioda  ,no o tome ću vam naknadno pisati i posebno se tom segmentu posvetiti.  Za sada, locirajte tačku na samom vrhu glave. U centru gde se presecaju linije nosa i vrhova ušiju. Istočnjaci je zovu „tačka spoja svih bogova“ „vrata bogova“ a od izuzetne je važnosti za energetski protok i harmonizaciju protoka energije u celom telu. Postavite jagodicu prsta na ovu tačku i za vreme izdisaja stimulišite je pritiskom do granice prijatnog, rastrećujućeg bola. Ponovite 5 puta.
Ovu samomasažu možete primenjivati svakodnevno. Osluškujte svoje telo, potrebe, efekte onoga što radite. Ne zaboravite pre no što započnete sa samomasažom da se nasmešite sebi  i umijete ljubavlju svaku ćeliju svoga „Ja“.

Peđa Filipović

Foto: Zoran Kovačević

pedjaFilipovic3

Arhiva tekstova Peđe Filipovića:
Moć zagrljaja, lekovitost suza, snaga osmeha i najlepši poklon koji možemo pružiti sebi
Ljubav se razmenjuje dodirom
Odmorite umorne oči
Dodir ljubavi za mamu i bebu
Savremeni wellness koncept SELFNESS
Stres ostavlja zapise na duši, telu i muti nam misli
Vežbe za buđenje ličnih potencijala
Zaplovite pučinom svog mira, svesni da tako investirate u svoje zdravlje
Oči u oči sa sobom i prošlošću
Detinjstvo kao roditelj duše
Treptaj duše i koraci ka sebi

Intervju sa Peđom Filipovićem:

Put u središte duše (terapeut Peđa Filipović)

Život sa strahom od gubitka kontrole i razuma (dr Irena Đorđević)

By BGonline / 09/09/2023 / 0 Comments

Vodič za upotrebu soka od celera

By BGonline / 07/09/2023 / 0 Comments

Detoks tela, uma i emocija

By BGonline / 10/09/2023 / 0 Comments

Kada seks postane problem

By BGonline / 30/08/2023 / 0 Comments

Život u disfunkcionalnoj porodici

By BGonline / 04/09/2023 / 0 Comments
© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

5 komentara

5 Comments

 1. Beba

  19/06/2016 at 10:52

  I bi…baš dobro!
  Zahvalnost g-dine Peđa

 2. Caca

  26/06/2016 at 23:09

  Postovani,
  bilo bi dobro da ste slike obelezili brojevima, a u tekstu se pozivali na konkretne slike. Nije mi najjasnije koja slika predstavlja koju masazu, a i cini mi se kao da nisu sve opisane masaze prikazane na fotografijama.
  Svako dobro,
  Caca

  • Marina

   23/07/2016 at 11:24

   Poštovana,

   da ste posvećeno i PAŽLJIVO sve pročitali i primenili, svakako biste shvatili da prvo ide fotografija pa propratni tekst.
   Recimo, ako tekst ide “…nalazi se uz samu ivicu nosa sa jedne i sa druge strane…” naravno da ćete gledati fotografiju iznad gde Peđa pritiska nos a ne fotografiju ispod gde pritiska slepoočnice 🙂

   Pozdrav.
   Maki

 3. Marija

  27/06/2016 at 21:29

  Poštovani,
  veoma mi se dopao Vaš tekst o masaži lica.
  Bila bih veoma sretna kada bi snimili video i postavili ga baš na ovom mestu, gde biste nam i praktično pokazali način masaže.
  Bilo bi nam lakše pratiti uputstva.
  Hvala i sve najbolje.

 4. misa ciric

  18/06/2017 at 10:02

  Dragi Peđa,

  Svi mi koji imamo sreću da te poznaejemo, privatno kao dragog Prijatelja i sjajnog poslovnog partnera, možemo samo da ti kažemo, VELIKO TI HVALA ZA SVE ŠTO RADIŠ, GOVORIŠ, PREDAJEŠ, UĆIŠ, ŠIRIŠ MISIJU RADSOTI , ZDRAVLJA I OPŠTE DOBROBITI i zato i jesi GRANDE AMBASADOR!

  A za ovaj divan test intervju, hvala i tebi i Brani Gajić BGONLINE,
  odmah ću da primenim sve što si reako i savetovao,

  srdačno,

  Miša Ćirić

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Na žurku koju je upriličio povodom svog 40.rođendana Vlado Georgiev…

You cannot copy content of this page