BG online

Psihološka prva pomoć

Kako žena i muž upropaste svoj brak? (Vladeta Jerotić)

„Individualizam je uvek bio mač sa dve oštrice. Samoća je mamila i pretila. Ljudi koji su je tražeći dostizali ili su je koristili prelazeći u viši oblik individualne svesti ili su se davali u njoj podajući se otrovnoj omami izvitoperenih fantazija. Tu se sreća htela kupiti veštačkim sredstvima koja odvode, umesto da privode sebi. Bezbroj je takvih promašenih, skrenutih individualnosti koji su se plašili odluke. Njima se činilo da odluka znači potpisivanje smrtne presude svakoj slobodi (ne shvatajući da se ta presuda donosila onda kada se želela izbeći)…“ piše Vladeta Jerotić u knjizi “Uzgredna razmišljanja” kojom obrađuje brojne duhovne teme – Možemo li, hoćemo li da menjamo našu današnju svest?, Živeti na ivici bolesnih i svetog, Moć ozdravljenja pomoću duha u nama, Kako misliti o apokatastazi?, Postoji li čistilište?, Hrišćansko misionarenje, ali se osvrće iz ugla psihijatra i psihoterapeuta na saznanja iz erotsko seksualne prakse: Kako muškarac gleda (vidi) žene?, Da li me moja devojka voli?, Kako žena i muž upropaste svoj brak?, Šta je dosada (i dosada u braku)?

„Uzgredna razmišljanja“ Vladete Jerotića o tome kako žena i muž upropaste svoj brak

„U toku moje dugogodišnje psihoterapijske prakse dolazile su mi očajne žene iz brakova (najčešće sa decom) da od mene, psihijatra i psihoterapeuta, čuju zašto ih je napustio muž, zašto se nekad višegodišnji, naizgled uspešan brak razbio u parčiće.
Naravno da je svaki raspadnuti brak, bez obzira koliko je dugo trajao, zahtevao zajednički pokušaj, specifično jedinstveno objašnjenje. Nekada sam uspevao da privremeno ili trajno smirim napuštenu ženu, za nju prihvatljivim objašnjenjima, nekada su sva racionalna objašnjenja bila uzaludna.
Kako je, kao što rekoh, svaki bračni problem bio jedinstven, u toku dugih godina psihoterapije, iskristalisalo se nekoliko tipičnih čestih uzroka napuštanja bračnog partnera, pa i dece koju su zajedno stvorili dok je ljubav među partnerima trajala.
Rado bih ih ovako poređao ne dajući prednost nijednom:
1. Ljubav između muškarca i žene obično počinje zaljubljenošću koja se nikad ne pretvori u ljubav. Muž napušta ženu onda kada je shvatio da je ne voli.
2. Muž napušta ženu jer je tip patološkog Don Žuana koji menja žene nesvesno im se sveteći (najčešće iz kompleksa prema majci zbog raznih traumatskih događaja u detinjstvu muškarca)
3. Viševekovni partijarhalni tip srpske žene imao je jedan, prevashodni cilj: udati se i imati decu. Složena, a značajna erotsko seksualna strana bračnih odnosa zapostavila se. Tako se razvija i u braku dugo traje „Pasivna, devičansko materinska osoba sa potisnutim seksualnim fantazijama“(Jing Vili, švajcarski bračni psihoterapeut)
4. Nastavljajući priču o konzervativnoj srpskoj ženi, ova često, posle nekoliko godina braka, sa dvoje, troje dece ili potpuno odbija dalje seksualne odnose ili ih mrzovoljno obavlja, bez ličnog učestvovanja.
5. Prirodno posvećivanje veće pažnje žene majke novorođenom detetu prvih godinu, dve, pretvara se u daljem dugogodišnjem davanju prednosti detetu (naročito muškom) u odnosu na muža
Muževi postaju ljubomorni i ubrzano i usporeno traže povoljniju partnerku, bračnu ili vanbračnu.
6. „Kastrirajući tip žene“ (slično muškom Don Žuanu) nesvesno se sveti mužu (muškarcu) ucenjujući ga, odbijajući ga ili glumeći u seksualnim odnosima u braku. Slično osvetoljubivom muškarcu (prema majci osvetoljubiva) i ovaj tip žene se nesvesno sveti ocu zbog traumatskih događaja sa njim u svom detinjstvu.
7. Ženina polnost je slabija od muškarčeve seksualne želje, kratkotrajna je, u najboljem slučaju traje do klimakterijuma, posle koga vremena počinju da preovlađuju muški hormon kod žene sa odgovarajucim promenjenim ponašanjem. Kod muškaraca, naravno, onog mentalno i fizicki zdravog uključujući i dugotrajne ne samo polne želje već i normalne sposobnosti oplodnje, sve je drugačije.
8. Postoji (srećom) ređi tip žene kojoj je svaki polni čin nešto ružno, sramno i odvratno. Ovakva žena i kada to krije od muža, nije u stanju da duže vreme prikrije svoj nedostatak.
9. Postoji tip žene koja želi da dominira u braku i to na više načina. Kada se muž tom ponašanju žene ozbiljnije suprotstavi, a ona se ne može promeniti, on je napušta.
10. Iz raznih razloga neuspeo prvi brak (naročito rani brak) zamenjuje se uspešnijim i/ili trajnim drugim brakom. Muž (naravno da ovo važi i za ženu) je sazreo – uspešna individualizacija! – a onda i našao, takođe zreliju ženu u drugom braku.
11. Ukoliko žena nije sazrevala u toku braka a muž jeste (ili obratno), zreliji partner nema više potrebe za simbiozom, otud separacija.
Muž i žena treba da zajedno i postepeno sazrevaju tokom braka. Deca ne smeju biti prepreka uspelom odnosu (duhovnom i fizičkom) muža i žene. Što se seksualnih odnosa tiče, bez obzira na različitost polnih potreba muškarca i žene- treba poslušati savet apostola Pavla (u njegovoj prvoj poslanici Korinćanima 7.5): „Ne zabranjujte se jedno drugome, sem po dogovoru, privremeno, da bi se predali postu i molitvi, pa opet da se sastanete da vas Satana ne iskušava vašim neuzdržanjem“.

Knjigu “Uzgredna razmišljanja” po ceni od 1320 dinara + troškovi dostave, možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:

    

   

  Knjige Vladete Jerotića “O roditeljstvu” po ceni od 1300 dinara + troškovi dostave, “O braku” po ceni od 1320 dinara + troškovi dostave,  “O porodici” po ceni od 1390 dinara + troškovi dostave, “O strahu” po ceni od 1320 dinara + troškovi dostave, “O bolesti” po ceni od 1390 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:
    

    

   Kriza identiteta u adolescenciji

    

   SHOP

   U kuhinji sa Majom Volk

   By BGonline / 05/06/2024 / 0 Comments

   Život u disfunkcionalnoj porodici

   By BGonline / 17/05/2024 / 0 Comments

   Promenite svoj anksiozni mozak

   By BGonline / 27/05/2024 / 0 Comments

   Putovanje do zgužvanih i potisnutih emocija

   By BGonline / 06/06/2024 / 0 Comments

   Medicina nema odgovore na sva pitanja

   By BGonline / 31/05/2024 / 0 Comments
   © by BGonline. All rights reserved

   Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

   Ostavite komentar

   Komentar

   Please Login to Comment.

   To Top
   PROČITAJTE I OVO:
   Oko četiri godine sam u vezi sa oženjenim čovekom. Mnogo…

   You cannot copy content of this page