BG online

Psihološka prva pomoć

Rođenje deteta menja klimu u braku

Starost se ne dočekuje sa decom, već sa mužem ili ženom koja se i dalje voli

Dolazak dece na svet može da izazove turbulencije u braku, naročito u ranom braku supružnika, podsetio je u jednom od razgovora koji čine knjigu “Čovek najveća zagonetka” prof. dr Vladeta Jerotić.
“Na osnovu mog psihoterapeutskog, ne ličnog iskustva, rođenje deteta menja dotadašnju bračnu klimu, neka je ta klima kod zaljubljenih parova bila odlična. Zar ta bračna idila ne može da se nastavi ili i uveća sa rođenjem deteta? Naravno da može i da treba, ali za taj podvig potrebna je relativna zrelost oba partnera. U suprotnom, u mužu se javlja zavist i ljubomora, nezadovoljeni narcizam u njemu još jednom ga čini nesigurnim, gnevnim ili tužnim. Nepažljivost žene posle porođaja u odnosu na muža (posvećujući svu pažnju i to dugo detetu) govori o njenoj nezrelosti. U Srbiji dugo vremena u prošlosti, prosečnoj srpskoj ženi bilo je jedino stalo da se uda i da rodi decu. Sigurno je da je značajno i za narod i za žene u tom narodu da se rađaju deca. Zaboravlja se ipak na upozorenje iz Knjige Postanja: Odlepićes se od oca i majke i prilepićes se ženi svojoj. Starost se ne dočekuje sa decom, već sa mužem i ženom koja se i dalje voli.“- podsetio je Vladeta Jerotić.
Čuveni psihijatar je govorio i o tome kako su sve istine relativne, predstave o dobru i zlu takođe, za šta dovoljno dokaza pružaju istorija, geografija i etnologija.
“Svi su pomalo u pravu, a niko u potpunosti. Dopustimo da cvetaju svi cvetovi. Buket lepše miriše od pojedinog cveta…”, istakao je Jerotić.

Nezadovoljstvo u čoveku

Iz svoje višedecenijske psihoterapeutske prakse zaključio je, kaže, da je najviše uspeha u lečenju bilo kod onih ljudi koji su pokazivali duboko, iskreno i dugotrajno nezadovoljstvo sobom, onakvi kakvi su do tada bili.
“Znamo da je svaki čovek povremeno nečim nezadovoljan u sebi, na sebi ili oko sebe. Čime najčešće? Svojim fizičkim izgledom, svojim materijalnim stanjem, zdravljem, svojom profesijom i onim što je u njoj postigao, nezadovoljan je dalje svojim roditeljima, svojom ženom ili ona mužem, decom, svojim narodom. Ovakva ili slična naša nezadovoljstva mogu biti opravdana ili neopravdana, umerena ili češće preterana. Neka od ovih nezadovoljstava možda možemo ublažiti ili ih popraviti, ali samo pod jednim uslovom: ako koren svakog od ovih nezadovoljstava potražimo u sebi”- objasnio je Jerotić.

O grehu

“Čovek ne može da shvati da je grešan sve dok ne počne da veruje u Boga. Bez Boga svaki novi učinjeni greh čovekov razbija dalje već razbijeno Božije ogledalo u njemu. U čemu će se ogledati? Svaki novi učinjeni greh stvara u čoveku nepodnošljivo osećanje konačnog uzgona iz rajha, konačne osude koju čovek izriče sam sebi”- zaključio je akademik dr Vladeta Jerotić.

Knjigu „120 pitanja 120 odgovora“ po ceni od 1320 dinara + troškovi dostave (250 din.) možete poručite telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

   

  Knjige Vladete Jerotića “Uzgredna razmišljanja” po ceni od 1000 dinara + troškovi dostave, “120 pitanja i 120 odgovora” po ceni od 1320 dinara + troškovi dostave,  “Mudri kao zmije bezazleni kao golubovi” po ceni od 1300 dinara + troškovi dostave, “Samo dela ljubavi ostaju” po ceni od 1300 dinara + troškovi dostave, “Psihološko i religiozno biće čoveka” po ceni od 1300 dinara + troškovi dostave i “Neuroza kao izazov” po ceni od 1250 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:
    

   Kriza identiteta u adolescenciji

    

   SHOP

   Erotski deo partnerstva

   By BGonline / 25/11/2023 / 0 Comments

   Kako neurotični i narcistični roditelji kroje život svojoj deci?

   By BGonline / 05/11/2023 / 0 Comments

   Kako se može “izlečiti” brak?

   By BGonline / 04/11/2023 / 0 Comments

   Izlečite i upoznajte svoje strahove

   By BGonline / 25/11/2023 / 0 Comments

   Nije lako živeti sa depresivnom osobom

   By BGonline / 07/11/2023 / 0 Comments
   © by BGonline. All rights reserved

   Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

   Ostavite komentar

   Komentar

   Please Login to Comment.

   To Top
   PROČITAJTE I OVO:
   Više "prijatelja", manje samopoštovanja Današnji tinejdžeri su generacija koja odrasta…

   You cannot copy content of this page