BG online

Roditeljstvo

Kriza identiteta u adolescenciji

Adolescenti imaju veliku potrebu za sticanjem nezavisnosti i autonomije i na tom putu doživljavaju uspone i padove neprekidno preispitujući sebe i dovodeći u sumnju svoje ranije uzore, dok se u njima odvija neprekidni obračun sa roditeljskim identifikacionim figurama. Ovako čuveni psihijatar i psihoterapeut, akademik Vladeta Jerotić opisuje put sazrevanja mladog čoveka.

Potreba za identifikacijom i otpor autoritetu tokom psihoterapije mladih

Smatra se da će do razvoja samostalne i nove ličnosti kod adolescenta doći ako je prethodna identifikacija sa roditeljima bila snažna i pozitivna i ako zatim u adolescentnom dobu dođe do pobune protiv takve identifikacije, smatrao je Jerotić koji je jedan deo knjige „Psihološko i religiozno biće čoveka“ posvetio ovoj temi.

Pobuna protiv roditelja

„Sve dok adolescent ne doživi u sebi pobunu protiv identifikacionih, pretpostavljamo i autoritativnih roditelja, dok ne doživi prekid identifikacije sa drugima, on će delati u osnovi pasivno, u skladu sa usvojenim normama ponašanja i mišljenja. On će stajati pod uticajem spoljne kontrole, bez obzira što su ove spoljašnje norme pounutrašnjene. Smatram da tek posle plodnog bunta protiv stvarnog autoriteta nastaje preraspodela usvojenog sistema vrednosti s jedne strane od roditelja, s druge od šire okoline i kulture vremena u kojem se živi i da tek posle ovakve unutarnje raspodele možemo govoriti o početku stvarnog identiteta i o unutarnjoj kontroli koja je uslov za samostalnost i zrelost“- objašnjava Vladeta Jerotić u knjizi „Psihološko i religiozno biće čoveka“.

Zašto mlad čovek ima potrebu da se identifikuje sa autoritetom, a zatim se pobuni protiv njega?

Vladeta Jerotić kaže da to proizilazi iz sukoba dveju podjednako snažnih, a protivrečnih potreba: potrebe za pripadanjem nekome i za zavisnošću od nekoga, za emocionalnom potporom i zaštitom i potrebe za samostalnošću, oslanjanjem na sebe i isticanjem sebe i napominje da se ovakva vrsta krize ne smatra neurotičnom krizom već prolaznom, očekivanom i potrebnom krizom identiteta.

Šansa za sazrevanje

„Dobar psihoterapeut mora da ume da razlikuje sve tri krize- normativnu, neurotičnu i psihotičnu. Najveći deo normativnih kriza proizlazi spontano, bez potrebe lečenja i to je dobro jer mlad čovek stekne dragoceno i često trajno poverenje u sebe upravo u adolescentskom dobu u kojem je svoju krizu savladao sam ili bar bez pomoći stručnog psihoterapeuta. Ovakvu krizu mladog čoveka označio sam kao poželjnu jer predstavlja šansu za sazrevanje, odnosno individualizaciju.“

Zlatni kavez detinjstva

U knjizi je Vladeta Jerotić pisao i o svojim primerima iz psihijatrijske i psihoterapeutske prakse.
„Adolescenti koji su imali primerne i uzorne roditelje sa kojima su se identifikovali u detinjstvu, među njima koji su adolescentsko doba prošli bez pobune ostali su često blede i bezlične osobe, korektne i marljive, ali bez individualnih osobenosti. S druge strane, pobuna ovih adolescenata proizašlih iz „zlatnih kaveza“ detinjstva bio je pouzdan znak da je individuacioni proces u njima probuđen i da oni teže razvoju. Nije naravno svaka pobuna u isto vreme znak uspešnog savladavanja očekivane i željene krize koju mladom čoveku sprema njegova probuđena individualnost. Ima dovoljno primera adolescentnih kriza koje su ili trajale više godina ili prešle u strukturnu neurozu ili se čak završile „originalnom delinkvencijom“.

Knjigu „Psihološko i religiozno biće čoveka“ po ceni od 121o dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:  Knjige Vladete Jerotića “Dobro pamti a zlo zaboravljaj” po ceni od 1200 dinara + troškovi dostave, “Dobro i zlo trče zajedno” po ceni od 1320 dinara + troškovi dostave,  “O krivici i žrtvovanju” po ceni od 1320 dinara + troškovi dostave, “O tajni” po ceni od 1440 dinara + troškovi dostave,”Čovek na putu zrelosti” po ceni od 1380 dinara + troškovi dostave, “O porodici” po ceni od 1200 dinara + troškovi dostave , “Šta treba u sebi menjati?” po ceni od 1490 dinara + troškovi dostave, “O braku” po ceni od 1320 dinara + troškovi dostave , “O ljubavi” po ceni od 1320 dinara + troškovi dostave , “O strahu” po ceni od 1320 dinara + troškovi dostave , “Čovek najveća zagonetka” po ceni od 1320 dinara + troškovi dostave, “Samo dela ljubavi ostaju” po ceni od 1200 dinara + troškovi dostave, “Dnevnik” po ceni od 1650 dinara + troškovi dostave , “O grehu, kajanju, praštanju” po ceni od 1620 dinara + troškovi dostave i “Neurotične pojave našeg vremena” po ceni od 1320 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:
    

   Život razvedenih majki i njihovih sinova

   By BGonline / 05/02/2024 / 0 Comments

   Osećanja se ne mogu naučiti

   By BGonline / 06/02/2024 / 0 Comments

   Poremećaj ishrane je psihijatrijska bolest

   By BGonline / 04/02/2024 / 0 Comments

   Dugotrajna usamljenost

   By BGonline / 26/01/2024 / 0 Comments

   Kad mozak ubacuje klipove u točkove naših emocija

   By BGonline / 30/01/2024 / 0 Comments
   © by BGonline. All rights reserved

   Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

   Ostavite komentar

   Komentar

   Please Login to Comment.

   To Top
   PROČITAJTE I OVO:
   DTL (Domaći trgovački lanac), koji predstavlja Udruženje 14 maloprodajnih lanaca…

   You cannot copy content of this page