BG online

ZDRAVLJE

Kako sam smršao 44 kg bez dijete i mučenja? (Milan Ćunković)

Vaga mi je sad najbolja drugarica

Savremeni način života, slatkiši koji mame sa rafova prodavnica, sokovi, zavaravanje gladi grickalicama, doprineli su epidemiji gojaznosti širom sveta. I dok se većina nutricionista i proizvođača preparata za mršavljenje obraća uglavnom ženama, nameće se zaključak da su one upornije od muškaraca u nameri da izgube višak kilograma. Ali, u praksi, ipak, nije uvek tako. Novinar i radijski voditelj Milan Ćunković, dvometraš koji je pre godinu dana imao 149 kg danas ponosno priča o svojoj velikoj pobedi u kojoj je trijumfovao sa čak 44 kg manje i to bez specijalnih dijeta i bilo kakvih „pomagala“, prvenstveno snagom volje i osluškivanjem sebe i svog organizma.

Definitivno moram da smršam

I sam je, kaže, bio iznenađen samodisciplinom koja ga nije napuštala dok je išao ka svom cilju i oslobađanju svih onih osećaja koji su ga dugo pratili, kao i kilograma koje nije bilo lako nositi.
-Pokušavao sam i ranije da smršam raznoraznim dijetama, pio sam i šejkove, ali i kad bih došao do rezultata, to bi trajalo samo neko vreme. Čim bih krenuo u „dopuštanje“ kilogrami su se vraćali- iskren je Milan. – Oduvek sam mislio da je potrebno da se pridržavam određenog režima ishrane kako bih gubio kilograme, ali kad sam 3. novembra 2020. odlučio da definitivno moram da smršam, ali na svoj način, ispostavilo se da mi je to donelo najbolji rezultat. Odlučio sam da to ne bude dijeta već novi način života, nešto čega ću moći da se pridržavam. Tih dana sam ostao u šoku kada sam video jednu svoju fotografiju sa kolegama, stao sam na vagu, suočio se sa svojih 149 kg, presekao i odlučio da promenim ishranu i šetam koliko god mogu. Čak sam uveren da mi je šetnja 60% pomogla u procesu mršavljenja. Od tad pa sve do danas gledam da kad god mogu idem svuda peške. Od kuće do posla imam oko 6 km što sam u početku prelazio s mukom, a danas to radim s lakoćom.
Milanova slabost su pre svega testa i slatkiši, a jedno vreme je svakodnevno pio čokoladno mleko i voćne jogurte. Dok se tako hranio kaže da bi se naročito noću osećao loše, neretko mu je bilo i muka zbog obilne i kasne večere, a danas svoj poslednji obrok ima oko 16h.

Kako početi?

Kako početi početak? Milan je prvo jutro svog „novog načina života“ započeo sa dva kuvana jaja. Kroz osmeh kaže da ni sam ne zna zašto je baš to pojeo za doručak, ali za njega je to „bio početak koji obećava“.
-Ubrzo sam prešao na doručak koji mi se dopao, a i sad njime često počinjem dan. Uveče pripremim ovsene pahuljice sa čia semenkama koje prelijem jogurtom i dodam bananu. Znam da neki dodaju jagode, bademe, lešnike, ali ja sam to sebi tako smislio. Taj me doručak „drži“ 3 sata, a pošto sam još uvek zavisnik od testa, ali sam se „skinuo“ sa hleba, otkrio sam testo od heljdinog brašna, pa za užinu sebe počastim tim kockama od heljde. U vreme ručka jedem sasvim normalno, nešto kuvano ili supu, meso, povrće i salatu, pirinač, krompir, takoreći sve, ali bez hleba. Ne vodim čak ni računa o tome kako je meso pripremljeno, da li je pečeno, pohovano, dinstano. Definitivno sam se odrekao brašna, testa, slatkiša, gaziranog, ali to što sam uzeo kao zamenu mi nije mučenje. Posle ručka ili nešto kasnije pojedem keks sa stevijom ili fruktozom. Često mi je oko 16h poslednji obrok. Uveče nemam krizu, a od kad sam na ovom režimu života odlazim na spavanje mnogo ranije i ranije se budim. Jednostavno, zdravije živim. Napominjem da ovako kako sam se ja hranio ne treba da radi svako i da je ovo samo moje lično iskustvo. Svaki organizam je različit. Ako je meni uspelo možda nekom neće. Čujem od mnogih da im je najveći problem da ne jedu uveče a ja sam to lako promenio.

Vaga-najbolja prijateljica

Ono što je već godinu dana obavezni deo svakog Milanovog jutra je merenje na vagi.
-Svaki dan počinjem merenjem i vaga mi je veliki motivator. Odlično je i ako imam 300g manje nego juče. Danas imam 44 kg manje u odnosu na isti period prošle godine. Najveći broj kilograma sam izgubio tokom prvih 6 meseci. Odolevao sam svim izazovima kada je reč o hrani prvih 9 meseci, a sad ponekad pravim „prekršaje“ ali planski. Ja sam još uvek gurman i za mene je jedan od najlepših osećaja da jedem ono što volim. To mi je jedini porok. Ja sam novinarski „izrod“ koji ne pije i ne puši i hrana je jedino u čemu sam preterivao. Olakšava mi to što ne pijem, jer vidim da oni koji piju pivo teško ga se odriču, a ono im smeta u procesu mršavljenja. Mnogi su me ljudi motivisali i podržali na ovom mom putu, bodrili me. Ne opterećujem se time koliko jogurt ima mlečne masti, da li sam jeo za užinu neko posebno voće, a najviše mi znače heljdine pločice jer zahvaljujući njima nemam osećaj da sam se odrekao testa. Bio bi mi veliki poraz da se vratim na staro. Prija mi ovaj način života. I danas mi je hrana važna, radujem se svojim obrocima, jedem ono što mi je u suštini ukusno. Mnogi muškarci su na dijeti, samo oni možda manje pričaju o tome. Sad se mnogo bolje osećam i to nije fraza. Nemam gorušicu, kiselinu, težinu u stomaku, mnogo mi je bolja kondicija, šetam 9-10 km dnevno i to konstantno. Otkrio sam koliko su lepe i šetnje po kiši i snegu. Noge su mi sada lake. Suštinski u ishrani sebi nisam ništa uskratio. Psihološki mi je važno da se nisam potpuno „skinuo“ sa slatkiša jer imam te moje keksiće, ali zato jesam sa belog šećera i brašna i na to sam ponosan.
Danas je Milanu vaga za merenje najbolja prijateljica.
-Moja vaga mene povremeno pecne i opomene, ali ume da me i pohvali-kaže Milan kroz osmeh.

Branka Gajić
Foto: Dario Konstantinović

Živite stalno, gladujte povremeno

 

Sedam najvećih grehova kroz savremenu psihologiju

By / 06/06/2022 / 0 Comments

Dugotrajno potiskivanje se plaća neurotičnim simptomima- strahom, depresijom, hipohondrijom…

By / 28/06/2022 / 0 Comments

Kada seks postane problem

By / 23/06/2022 / 0 Comments

Torta bez šećera, brašna, mleka i … bez pečenja

By / 09/06/2022 / 0 Comments

Kako se odupreti manipulisanju i emocionalnom zlostavljanju?

By / 24/06/2022 / 0 Comments
© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Kad se suoče sa nekim problemima ljudi, po pravilu postavljaju…

You cannot copy content of this page